ΓΔ ΧΑ ΤΖΙΡΟΣ: εκ.

Γιούνκερ: Δεν θα επιβληθούν επιπλέον δασμοί από τις ΗΠΑ στα ευρωπαϊκά αυτοκίνητα

«Ο Τραμπ θα κατακρίνει λιγάκι, αλλά δεν θα υπάρξουν δασμοί»
Παρασκευή, 08 Νοε 2019 08:24 UPD: 08:46
REUTERS / FRANCOIS LENOIR

Πεπεισμένος ότι ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δεν θα επιβάλλει τις προσεχείς ημέρες νέους, επιπρόσθετους δασμούς στα ευρωπαϊκά αυτοκίνητα που εισάγονται στη χώρα του δήλωσε ο απερχόμενος πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.

«Ο Τραμπ θα κατακρίνει λιγάκι, αλλά δεν θα υπάρξουν [σ.σ. επιπρόσθετοι] τελωνειακοί δασμοί στα αυτοκίνητα» ευρωπαϊκής προέλευσης που εισάγονται στις ΗΠΑ, τόνισε ο Γιούνκερ στη διάρκεια συνέντευξής του στη γερμανική εφημερίδα Süddeutsche Zeitung. «Δεν θα το κάνει», επέμεινε.

Οι ΗΠΑ αναμένεται να αποφασίσουν ως τα μέσα Νοεμβρίου αν θα αυξήσουν τους δασμούς στα αυτοκίνητα, τμήματα και ανταλλακτικά τους που εισάγουν από την Ε.Ε.. Τον Μάιο ο Τραμπ ανέβαλε για έξι μήνες, ως τα μέσα Νοεμβρίου, τη λήψη απόφασης για την επιβολή αυτών των επιπρόσθετων δασμών.

Η επιβολή των δασμών θα αποτελούσε πλήγμα για όλες τις γερμανικές αυτοκινητοβιομηχανίες, όπως οι Volkswagen, BMW και Daimler.

Την 3η Νοεμβρίου ο Αμερικανός υπουργός Εμπορίου Ουίλμπουρ Ρος άφησε να εννοηθεί ότι οι ΗΠΑ μπορεί να μην επιβάλλουν επιπρόσθετους δασμούς στα εισαγόμενα αυτοκίνητα. «Ελπίζουμε ότι οι διαπραγματεύσεις που είχαμε με τις εταιρείες για τα επενδυτικά σχέδιά τους θα καρποφορήσουν τόσο ώστε να μην θεωρηθεί αναγκαίο να εφαρμοστεί» το σχέδιο επιβολής επιπρόσθετων δασμών, είπε ο Ρος στην τηλεοπτική υπηρεσία του πρακτορείου ειδήσεων Bloomberg. «Είχαμε πολύ καλές συνομιλίες με τους Ευρωπαίους, τους Ιάπωνες και τους Κορεάτες φίλους μας», που παράγουν τα περισσότερα αυτοκίνητα τα οποία εισάγονται στην αμερικανική αγορά, πρόσθεσε ο ίδιος.

Πηγή: ΑΜΠΕ, AFP

Οικονομία & Αγορές

Προτεινόμενα για εσάς