ΓΔ ΧΑ ΤΖΙΡΟΣ: εκ.

Χ.Α.: Επιχείρηση «άνοδος» χωρίς φρέσκα κεφάλαια

Τρίτη, 22 Οκτ 2019 08:16 UPD: 08:22
EUROKINISSI / ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Ενώ οι επενδυτές στις αγορές του ευρώ περιμένουν την απόφαση της ΕΚΤ που θα είναι η τελευταία υπό την ηγεσία του σούπερ Μάριο Ντράγκι για την πολιτική χαλάρωσης που στοχεύει στην αναθέρμανση της οικονομίας στη ζώνη του ευρώ. Το σημαντικό ωστόσο θα είναι η επιμέτρηση την Πέμπτη των διαφωνούντων με τις νομισματικού τύπου παρεμβάσεις των Κεντρικών Τραπεζών στην ΕΚΤ, που ίσως ξεθαρρέψουν αυτή τη μεταβατική περίοδο, που από τον Ντράγκι θα φέρει την Κριστίν Λαγκάρντ στην ηγεσία της.

Η Κίνα και οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν σημειώσει κάποια πρόοδο στις εμπορικές συνομιλίες τους, δήλωσε ο υφυπουργός Εξωτερικών Λε Γιουχένγκ σήμερα Τρίτη 22/10, προσθέτοντας ότι όσο και οι δύο πλευρές σέβονται ο ένας τον άλλον, δεν υπάρχει πρόβλημα που δεν μπορεί να επιλυθεί. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τράμπ δήλωσε τη Δευτέρα αισιόδοξος για μια συμφωνία μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας, ενώ ο σύμβουλος του Λευκού Οίκου Λάρι Κούντλο δήλωσε ότι οι δασμολογήσεις για τα κινεζικά προϊόντα που προγραμματίζονται για τον Δεκέμβριο θα μπορούσαν να αποσυρθούν εάν οι συνομιλίες πάνε καλά.

Η στερλίνα σήμερα έμεινε σταθερή στα 1,2977 δολάρια μετά την αποτυχία του πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον να ψηφιστεί η συμφωνία του για το Brexit και θα προσπαθήσει ξανά σήμερα για να πάρει μέσω του Κοινοβουλίου την έγκριση για το πρώτο στάδιο ενός νομοσχεδίου αποχώρησης.

Οι εγχώριοι αναλυτές και η στήλη εκτιμούσαν, μετά την εικόνα της αγοράς της Παρασκευή, πως η τάση που θα πέρναγε τον μέσο όρο εκτός των ορίων της πρόσφατης συσσώρευσης θα ήταν αυτή που θα επικρατήσει ως το τέλος του μήνα. Με συνέπεια μετά το πρώτο δίωρο, όταν ο ΓΔ είχε βρεθεί στις 866 μονάδες με μέγιστο πριν από 13 λεπτά στις 867,45, να θεωρείται πιθανή η απελευθέρωση των συναλλαγών από το πνεύμα της συσσώρευσης, στη “γνωστή” ζώνη των 848 - 862 μονάδων. Αυτό που δεν συνηγορούσε υπέρ ανάληψης ρίσκου, ήταν οι ρυθμοί συναλλαγών. Καθώς παρέμειναν χαμηλοί, υπογραμμίζοντας πως οι ισχυροί θεσμικοί δεν ενεργοποιήθηκαν από τη ζήτηση που είχε φέρει αυτά τα κέρδη. Ωστόσο ως το μέσο της συνόδου, ο ΓΔ μετά το πρώτο δεκάλεπτο δεν είχε περάσει κάτω από τις 863 μονάδες, με κλείσιμο την προηγούμενη στις 862,58.

Μπορεί ο μέσος όρος χθες, να έδιδε υποσχέσεις ανόδου, αλλά ο 25άρης είχε πάλι εικόνα σταθεροποίησης  και ελεγχόμενης ισορροπίας. Η εισαγωγή εντολών στο σύστημα αποτύπωνε την μετριοπάθεια των αξιώσεων που χαρακτήριζαν τους πωλητές και τους αγοραστές θέσεων στις μετοχές του 25άρη. Σε μέρα που τα πακέτα στο πρώτο μέρος είχαν αξία 422.400 ευρώ και αφορούσαν αποκλειστικά στην ΜΟΗ. Οι προσδοκίες για αποκρυστάλλωση τάσης είχαν μπει πάλι σε δοκιμασία. Αλλά μετά τις 15:35, η ζήτηση δημιούργησε τις προϋποθέσεις για επανάκτηση τιμών πάνω από τις 867 μονάδες.  

Η απουσία μια κίνησης με όγκους και συναλλακτικό ενδιαφέρον που δεν προκύπτει από τακτικές ανά σύνοδο για ελεγχόμενο rotation στη ζήτηση σε δεικτοβαρή blue chip, δυσκολεύει στην ανεύρεση της κατεύθυνσης της αγοράς. Η Beta Sec επισημαίνει: “Η ανθεκτικότητα του Χ.Α. έχει βάση στις αποδόσεις των Ελληνικών ομολόγων, οι οποίες έπεσαν σε νέα ιστορικά χαμηλά επίπεδα. Επικρατέστερο σενάριο η συνέχιση του ‘rotation’, καθώς οι Επενδυτές επιδιώκουν νέα επιλεκτικά ενδιαφέροντα ροής ειδήσεων, ενώ ενδέχεται να διατηρήσουν τα επίπεδα συναλλαγών σε περιορισμένο εύρος”.

Η Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ εκτιμά: “Την Παρασκευή η S&P ανακοινώνει την έκθεσή της για το αξιόχρεο της Ελληνικής Οικονομίας (ήδη στο ‘Β+’, 4 βαθμίδες χαμηλότερα από investment grade). Η μετάθεση της ψηφοφορίας για τη συμφωνία ‘Brexit’, παρατείνει την αβεβαιότητα για το θέμα. Η τεχνική εικόνα του Χ.Α. αφήνει ανοικτό το σενάριο αναρρίχησης του ΓΔ, αν η επέλευση θετικών εσωτερικών καταλυτών, δεν αντισταθμιστεί από τους ‘μαύρους κύκνους’ του διεθνούς περιβάλλοντος”.

Η Leon Depolas Sec στο τέλος της περασμένης εβδομάδας σημείωνε “ Κρίσιμες για την βραχυπρόθεσμη και ίσως μεσοπρόθεσμη τάση ενδέχεται να αποδειχτούν οι επόμενες συνεδριάσεις του Χ.Α., σε συνάρτηση φυσικά με την πορεία των διεθνών βασικών μετοχικών δεικτών” ενώ χθες επεσήμανε: ”Για την εβδομάδα που ξεκίνησε ο ΓΔ ενδέχεται να έχει μεγαλύτερη μεταβλητότητα και πιθανώς να κινηθεί εντός του εύρους των 840 με 890 μονάδων. Μια αναβάθμιση από τον Οίκο αξιολόγησης S&P την Παρασκευή, θα δώσει μια καλή αφορμή για υψηλότερα επίπεδα. Στο εξωτερικό, η προσοχή είναι στραμμένη στα εταιρικά αποτελέσματα σημαντικών Εταιρειών όπως Amazon, McDonalds, Microsoft, ενώ την Πέμπτη συνεδριάζει η ΕΚΤ”.

Οικονομία & Αγορές

Προτεινόμενα για εσάς