Σοφόν... το ασαφές: Ανθυγιεινό το ύφος των συναλλαγών

Τρίτη, 22 Οκτ 2019 07:00

Από την έντυπη έκδοση

* Οι εγχώριοι αναλυτές και η στήλη εκτιμούσαν, μετά την εικόνα της αγοράς την Παρασκευή, πως η τάση που θα πέρναγε τον μέσο όρο εκτός των ορίων της πρόσφατης συσσώρευσης θα ήταν αυτή που θα επικρατήσει ως το τέλος του μήνα. Με συνέπεια, μετά το πρώτο δίωρο, όταν ο Γ.Δ. είχε βρεθεί στις 866 μονάδες με μέγιστο πριν από 13 λεπτά στις 867,45, να θεωρείται πιθανή η απελευθέρωση των συναλλαγών από το πνεύμα της συσσώρευσης, στη «γνωστή» ζώνη των 848-862 μονάδων. Αυτό που δεν συνηγορούσε υπέρ ανάληψης ρίσκου ήταν οι ρυθμοί συναλλαγών. Καθώς παρέμειναν χαμηλοί, υπογραμμίζοντας πως οι ισχυροί θεσμικοί δεν ενεργοποιήθηκαν από τη ζήτηση που είχε φέρει αυτά τα κέρδη. Ωστόσο, ως το μέσο της συνόδου, ο Γ.Δ. μετά το πρώτο δεκάλεπτο δεν είχε περάσει κάτω από τις 863 μονάδες, με κλείσιμο την προηγούμενη στις 862,58. 

* Αλλά και ο τζίρος δεν είχε ξεπεράσει τα 20 εκατ. ευρώ πριν από τη συμπλήρωση τεσσάρων ωρών ελεύθερης διαπραγμάτευσης. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης όμως, που είχε τις ΕΕΕ, ΜΠΕΛΑ, ΟΠΑΠ και CENER με απώλειες κοντά στο -1% στις 14:30, μετά τις 13:08 και ως τις 14:22 είχε περάσει σε αρνητικό πεδίο, παρά τα κέρδη των ΠΕΙΡ, ΕΤΕ, ΑΛΦΑ από +1,1% ως +2%. Μπορεί δηλαδή ο μέσος όρος να έδιδε υποσχέσεις ανόδου, αλλά ο 25άρης είχε πάλι εικόνα σταθεροποίησης και ελεγχόμενης ισορροπίας. Η εισαγωγή εντολών στο σύστημα αποτύπωνε τη μετριοπάθεια των αξιώσεων που χαρακτήριζαν τους πωλητές και τους αγοραστές θέσεων στις μετοχές του 25άρη. Σε μέρα που τα πακέτα στο πρώτο μέρος είχαν αξία 422.400 ευρώ και αφορούσαν αποκλειστικά στη ΜΟΗ. Οι προσδοκίες για αποκρυστάλλωση τάσης είχαν μπει πάλι σε δοκιμασία. Αλλά μετά τις 15:35 η ζήτηση δημιούργησε τις προϋποθέσεις για επανάκτηση τιμών πάνω από τις 867 μονάδες.   

* Στο χθεσινό σχόλιο η προσπάθεια να περιοριστούν οι λέξεις του κειμένου έφερε μια ελλιπή διατύπωση, που δεν έβγαζε ξεκάθαρο νόημα. Διορθώνουμε, με την αναφορά μέσα στην παρένθεση: Τα στοιχήματα την εβδομάδα που ξεκινά μάλλον περιορίζονται σε ένα, αλλά σημαντικό, που θα «κληρώσει» την Παρασκευή. Αφορά (στην πιθανή επανάληψη) του χρησμού της Moody’s, της εταιρείας αξιολόγησης της πιστοληπτικής ικανότητας οικονομικών οντοτήτων. Γιατί αυτή την έκθεση που αναμένουμε θα την εκδώσει η S&P, που είναι εξίσου αυστηρή με τη Moody’s, η οποία αποφάσισε στην τελευταία αξιολόγηση να μην αλλάξει βαθμίδα για την ελληνική οικονομία. Αμφότερες μας έχουν μια βαθμίδα χαμηλότερα από την κατάταξη των Fitch και DBRS.

* Η εντύπωση της στήλης είναι πως οι ξένοι θεσμικοί δύο συνεδριάσεις πριν από τη δημοσίευση της έκθεσης, ίσως γνωρίζουν το περιεχόμενο και συνεπώς θα αντιδράσουν κατάλληλα. Για τη χθεσινή άνοδο χρειάστηκε να μειωθούν οι απώλειες από τις πιέσεις σε δεικτοβαρή blue chip και να περάσει η ΕΥΡΩΒ σε θετικό πεδίο, ώστε να μεγαλώσει η θετική συνεισφορά του τραπεζικού κλάδου. Τα αναφέρουμε για να γίνει κατανοητό το είδος και το ύφος των συναλλαγών, που ακόμα θα το χαρακτηρίζαμε ανθυγιεινό, για ιδιώτες επενδυτές. Ωστόσο τεχνικά, αυτή η σεμνή άνοδος, αν διατηρήσει τον Γ.Δ. ψηλότερα από τις 866 μονάδες, σύμφωνα με την αγοραία συναίνεση θα ανοίξει επιτέλους την όρεξη για κίνηση ως τις 890 μονάδες.  

Καθρέφτη, καθρεφτάκι μου

* Η μοναξιά, την οποία πολλαπλασίασε με την υποχώρηση των εισοδημάτων η κρίση, έχει κάνει σχεδόν μοναδική παρέα πολλών ηλικιωμένων την τηλεόραση. Για εκείνους που έχουν χάσει τον ή τη σύντροφο, αποτελεί πηγή συναισθημάτων που τους επιτρέπουν να νιώσουν  πως συμμετέχουν κάπως, κάπου. Αρκετοί παρακολουθούν τις ενημερωτικές εκπομπές της πρωινής ζώνης. Το αντιλαμβανόμαστε από το γεγονός της απαραίτητης παρουσίας κάποιων ειδικών για τις συντάξεις στις περισσότερες, αλλά και από την «καριέρα» ορισμένων παρουσιαστών και πολιτικών που στηρίχθηκαν στις προτιμήσεις των ηλικιών από 60 και πάνω. Όσοι βασανίζονται από αϋπνίες επιλέγουν τα μεταμεσονύκτια προγράμματα πολιτικής αντιπαράθεσης. Όλοι αυτοί διακατέχονται από δυνατά  συναισθήματα κατά την παρακολούθηση. Αλλά οι περισσότεροι ανήκουν στην κατηγορία εκείνων που θεωρούν πως έχουν πολιτική συνείδηση, αντί της συμπλήρωσης του πραγματικού κενού της καθημερινότητάς τους μέσω της «ενημέρωσης». Θυμώνουν ή ενθουσιάζονται και κυρίως μιλάνε. Στην οθόνη; Στην οθόνη έστω. Πολιτικά είναι γεμάτοι αντιφάσεις. Η μεγαλύτερη, ότι θεωρούν πως παρακολουθούν προγράμματα… «Κατάλληλα για Ενηλίκους». 

Σοφοκλής β’
Κατά Κόσμον Κώστας Ιωαννίδης

Απόψεις

Προτεινόμενα για εσάς