Χιλιάδες φοιτητές διαδήλωσαν στην Κολομβία

Παρασκευή, 11 Οκτ 2019 06:57 UPD: 09:09
REUTERS / LUISA GONZALEZ

 

 

Χιλιάδες φοιτητές διαδήλωσαν την Πέμπτη στις μεγαλύτερες πόλεις της Κολομβίας, απαιτώντας από την κυβέρνηση του προέδρου Ιβάν Ντούκε να τηρήσει τις υποσχέσεις της να αυξήσει τον προϋπολογισμό του δημόσιου συστήματος εκπαίδευσης, που είναι αντιμέτωπο με μεγάλες ελλείψεις πόρων.

Δέκα μήνες αφού κατέληξε σε συμφωνία με τον πρόεδρο Ντούκε για την καλύτερη χρηματοδότηση της δημόσιας παιδείας, το κίνημα διαμαρτυρίας αυτό, στο οποίο συμμετέχουν σπουδαστές δημόσιων αλλά και ιδιωτικών πανεπιστημίων, βγήκε και πάλι στου δρόμους για να καταγγείλει την αθέτηση των υποσχέσεων της δεξιάς κυβέρνησης.

«Θέλουμε οι συμφωνίες που κλείστηκαν την περασμένη χρονιά να εφαρμοστούν», εξήγησε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Χουάν Νταβίντ Πατίνιο, 19 ετών, φοιτητής στη σχολή οικονομίας του δημόσιου πανεπιστημίου La Nacional, καθώς συμμετείχε στην πορεία που έγινε υπό βροχή στο κέντρο της πρωτεύουσας.

Οι διαδηλωτές υπενθύμισαν ότι η κυβέρνηση είχε δεσμευθεί να διαθέσει 86 εκατομμύρια δολάρια στο Colciencias, δημόσιο ινστιτούτο επιστημονικής έρευνας, αλλά στην πραγματικότητα του δεν του προσέφερε παρά 23 εκατομμύρια.

Η υπουργός Παιδείας Μαρία Βικτόρια Ανγκούλο από την πλευρά της διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση τηρεί τις υποσχέσεις της και ότι ο προϋπολογισμός για τη δημόσια παιδεία το 2020 θα ανέλθει σε 12 δισεκατομμύρια δολάρια και θα είναι «ο υψηλότερος στην ιστορία» της χώρας.

Τις διαδηλώσεις οργάνωσε η Εθνική Ένωση Φοιτητών της Ανώτατης Εκπαίδευσης (UNEES), που εκπροσωπεί σπουδαστές σε πάνω από 50 δημόσια εκπαιδευτικά ιδρύματα, αλλά και ο Σύνδεσμος Αντιπροσώπων των Φοιτητών της Ανώτατης Εκπαίδευσης της Κολομβίας (ACREES), που εκπροσωπεί φοιτητές δημόσιων και ιδιωτικών ιδρυμάτων.

Πηγές: ΑΜΠΕ, AFP

Κόσμος

Προτεινόμενα για εσάς