ΓΔ ΧΑ ΤΖΙΡΟΣ: εκ.

Η Κίνα ανοιχτή σε «μερική» συμφωνία με τις ΗΠΑ

Τετάρτη, 09 Οκτ 2019 14:22 UPD: 14:57
REUTERS / ALY SONG

H Κίνα εξακολουθεί να είναι ανοιχτή στην επίτευξη «μερικής» συμφωνίας στο μέτωπο εμπορίου με τις ΗΠΑ, παρά την απόφαση της κυβέρνησης του Ντόναλντ Τραμπ να κλιμακώσει την πίεση και την ένταση στις σχέσεις των δύο πλευρών βάζοντας στη μαύρη λίστα κινεζικές τεχνολογικές εταιρείες για το ρόλο τους στην στην καταπίεση μουσουλμάνων και θέτοντας περιορισμούς στις θεωρήσεις εισόδου σε Κινέζους αξιωματούχους. 

Σύμφωνα με αξιωματούχο, που έχει άμεση γνώση των συνομιλιών και μίλησε υπό καθεστώς ανωνυμίας στο Bloomberg, οι διαπραγματευτές δεν είναι αισιόδοξοι για μία ευρεία εμπορική συμφωνία, που θα βάλει οριστικό τέλος στον πόλεμο των δύο οικονομιών. Ωστόσο η Κίνα θα μπορούσε να αποδεκτεί μία συμφωνία μικρότερης κλίμακας, εφόσον η αμερικανική κυβέρνηση δεν προχωρήσει στα σχέδια για επιβολή και νέων δασμών στα κινεζικά προϊόντα. 

Σημειώνεται ότι δύο νέοι γύροι δασμών έχουν προγραμματιστεί να τεθούν σε ισχύ τον Δεκέμβριο. Σύμφωνα με τον αξιωματούχο, εάν η Ουάσιγκτον παγώσει την εφαρμογή τους, το Πεκίνο θα μπορούσε ως αντάλλαγμα να προβεί σε υποχωρήσεις σε δευτερεύοντα ζητήματα, όπως τα αγροτικά προϊόντα, χωρίς πάντως να ενδώσει στα πιο κεντρικά ζητήματα.

Την ίδια ώρα οι Financial Times μεταδίδουν ότι το Πεκίνο έχει προτείνει να αυξήσει τις ετήσιες εισαγωγές αμερικανικής σόγιας στα 30 εκατ. τόνους από 20 εκατ. τόνους σήμερα. Παράλληλα σύμφωνα με πηγές, που επικαλείται η βρετανική εφημερίδα, θα μπορούσε να αναθεωρήσει εμπόδια πέραν των δασμών, για τα οποία διαμαρτύρονται επί χρόνια οι Αμερικανοί αγρότες. 

«Ο αντιιπρόερος Λίου Χε θα φτάσει στην Ουάσιγκτον με πραγματικές προτάσεις. Δεν πρόκειται για μία κενή επίθεση» δήλωσε μία εκ των πηγών, προσθέτοντας πως «οι Κινέζοι είναι έτοιμοι για αποκλιμάκωση της κατάστασης». 

naftemporiki.gr

Οικονομία & Αγορές

Προτεινόμενα για εσάς