Οι συνήθειες συμβάλλουν στην υγεία της ουροδόχου κύστης στις γυναίκες

Δευτέρα, 07 Οκτ 2019 12:52 UPD: 12:52

Μεγάλη αμερικανική μελέτη που έγινε από τους επιστήμονες του τμήματος Ουρολογικής Χειρουργικής του Vanderbilt University Medical Center, στο Τεννεσί των Ηνωμένων Πολιτειών εξέτασε ποιες είναι οι συνήθειες των γυναικών που σχετίζονται με την καλή λειτουργία της ουροδόχου κύστης τους.

Οι επιστήμονες βασίστηκαν στο γεγονός ότι οι γυναίκες με αναγνωρισμένα προβλήματα στην ουροδόχο κύστη θα είχαν σίγουρα κάποιες συγκεκριμένες συμπεριφορές υγιεινής, σε αντίθεση με τις γυναίκες που δεν αντιμετώπιζαν τέτοιου είδους προβλήματα.

Στα ειδικά ερωτηματολόγια απάντησαν περί τις 6700 γυναίκες, και μέσα από αυτά καθορίστηκαν αν οι συμπεριφορές τους διέφεραν μεταξύ των γυναικών που αντιλαμβάνονταν ότι είχαν πρόβλημα στην ουροδόχο κύστη και εκείνων που δεν το καταλάβαιναν.

Σύμφωνα με τα ευρήματα της μελέτης, το 50% των γυναικών είχαν επιλέξει κάποια φορά στη ζωή τους κένωση της κύστης χωρίς να υπάρχει ανάγκη για ούρηση, όπως έκανε και ένα μεγαλύτερο ποσοστό αυτών που αντιλαμβανόταν ότι είχαν κάποια προβλήματα υγείας στην ουροδόχο κύστη. Αυτό μπορεί να είναι μια συμπεριφορά που αφορά τις γυναίκες με προβλήματα στην ουροδόχο κύστη για την αποφυγή συμπτωμάτων, καθώς μπορεί να υποθέσουν ότι με την αύξηση της συχνότητας ούρησης μπορεί να αποφευχθούν επεισόδια επιτακτικής ούρησης ή επεισόδια ακράτειας. Εδώ να σημειωθεί ότι μία άλλη παρόμοια μελέτη έχει δείξει ότι υπάρχει συσχέτιση μεταξύ της αυξημένης συχνότητας κένωσης στο 24ωρο και της ακράτειας, γεγονός που υποδηλώνει ότι παρά την συχνότητα εξακολουθεί να υφίσταται η ακράτεια.

Στη νέα μελέτη φάνηκε επίσης ότι η καθυστέρηση της κένωσης είναι μια συχνή πρακτική,παρότι θεωρείται από τους κλινικούς ιατρούς ως παράγοντας κινδύνου για την ανάπτυξη συμπτωμάτων στο κατώτερο ουροποιητικό σύστημα. Για παράδειγμα μελέτες που έχουν γίνει σε εργαζόμενες γυναίκες έχουν δείξει ότι όσες καθυστερούν πολύ να αδειάσουν την ουροδόχο κύστη τους στον χώρο εργασίας, προκαλώντας έντονη ανάγκη για ούρηση ή ακόμα και ακράτεια ούρων, είναι πιθανότερο να αναφέρουν επιτακτική ούρηση και συμπτώματα στο κατώτερο ουροποιητικό σύστημα αργότερα στη ζωή τους.

Η αύξηση της κοιλιακής πίεσης κατά την κένωση αναφέρεται συχνά από γυναίκες με προβλήματα στην ουροδόχο κύστη. Ωστόσο οι επιστήμονες δεν έχουν καταφέρει να διευκρινίσουν ποια είναι η επίδρασή της στη λειτουργία του συγκεκριμένου οργάνου. Σε μία μελέτη μετεμμηνοπαυσιακών γυναικών με προβλήματα στο ουροποιητικό, η πίεση συσχετίστηκε με αυξημένο χρόνο επίτευξης του μέγιστου ρυθμού ροής και με ουρηθρική αντίσταση στην ουροδυναμική μελέτη.

Το μεγαλύτερο ποσοστό των γυναικών στη συγκεκριμένη μελέτη όσο και σε άλλες αναφέρουν ότι προτιμούν να ουρούν στο σπίτι. Το 88% αυτών ανησυχεί για την καθαριότητα των δημόσιων τουαλετών και το 62% τις αποφεύγει. Το 75% επιδιώκει να μην κάθεται στη λεκάνη. Έχει διαπιστωθεί μάλιστα ότι το 25-85% των γυναικών “κάθονται” στον αέρα όταν χρησιμοποιούσαν δημόσιες τουαλέτες. Όμως, η “αιώρηση” πάνω από το κάθισμα της τουαλέτας κατά τη διάρκεια της ούρησης σχετίζεται με μειωμένους ρυθμούς ροής ούρων και αυξημένο όγκο υπολείμματος ούρων, που είναι αποτέλεσμα ανεπαρκούς χαλάρωσης του πυελικού εδάφους.

Όπως μας εξηγεί ο εξειδικευθείς στη Λαπαροσκοπική και Ρομποτική Χειρουργική, Χειρουργός Ουρολόγος, MD, MSc, DIC (Imperial College), PhD, FEBU, Αs. Member European Association of Urology Guidelines Office Δρ. Μάρκος Καραβιτάκης, οι συμπεριφορές των γυναικών όταν επισκέπτονται την τουαλέτα είναι ποικίλες, λόγω της ύπαρξης κάποιου ουρολογικού προβλήματος ή άλλων προβλημάτων.

Επίσης, ένα ποσοστό γυναικών που όταν βρίσκονται σε τουαλέτες που αμφιβάλλουν για την καθαριότητά τους πατούν στη λεκάνη και ουρούν σε βαθύ κάθισμα. Αν και δεν είναι απολύτως ξεκάθαρο εάν η ούρηση είναι βελτιωμένη υπό αυτή τη στάση, πιστεύεται ότι οι αυξημένες ενδοκοιλιακές πιέσεις και η χαλάρωση των ανελκτήρων μπορεί να διευκολύνουν την κένωση της ουροδόχου κύστης. Αν και δεν υπάρχουν διαφορές στις ουρορροομετρικές παραμέτρους μεταξύ ούρησης σε καθιστή θέση και σε βαθύ κάθισμα, ωστόσο ένας σημαντικός περιορισμός είναι ότι το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού δεν είναι εξοικειωμένο στην επίτευξη βαθιού καθίσματος.

Ο γιατρός επισημαίνει ότι η ενθάρρυνση των γυναικών να αποφεύγουν την καθυστέρηση κένωσης σε σημείο που προκαλεί επιτακτική ανάγκη ούρησης ή ακράτειας μπορεί να συμβάλει στη βελτίωση των συμπτωμάτων καθώς και στη γενική αντίληψη των προβλημάτων της ουροδόχου κύστης. Ενώ, τονίζει ότι για να έχουν οι γυναίκες υγιή ουροδόχο κύστη καλό θα είναι να ουρούν σε χαλαρή στάση, κατά προτίμηση καθιστές.

TAGS

Υγεία

Προτεινόμενα για εσάς