ΓΔ ΧΑ ΤΖΙΡΟΣ: εκ.

Η Golden Tree στον νέο «Δρόμο του Μεταξιού»

Η εταιρεία που εξάγει αγουρέλαιο Χαλκιδικής στην Κίνα
Παρασκευή, 27 Σεπ 2019 15:15 UPD: 15:15

Η εταιρεία Golden Tree αποτελεί δημιούργημα της Ελένης Ζώτου και σήμερα αξιοποιεί 120 στρέμματα ελαιώνων για την παραγωγή του ΠΟΠ αγουρέλαιου Χαλκιδικής.

Από την έντυπη έκδοση

Του Γιώργου Χατζηλίδη
ghatzil@naftemporiki.gr

Ήταν από τις πρώτες και πλέον είναι η μοναδική επιχείρηση που παράγει συστηματικά το ΠΟΠ αγουρέλαιο Χαλκιδικής. Ο λόγος για την Golden Tree και την επιχειρηματία Ελένη Ζώτου, η οποία αποφάσισε να αφήσει τα «πήγαινε-έλα» στο Δημόσιο ως συμβασιούχος προκειμένου να ανακαλύψει τα μυστικά της ελληνικής γης. Όλα ξεκίνησαν το 2012 όταν η κ. Ζώτου, απόφοιτη του ΤΕΙ Πληροφορικής, αναζητούσε έκταση στις Καλύβες Χαλκιδικής για να οικοδομήσει το οικογενειακό της εξοχικό. Βλέποντας παντού ελαιόδεντρα, που παράγουν τη φημισμένη πράσινη ελιά Χαλκιδικής, σκέφτηκε να πάει ένα βήμα παραπάνω: Να δοκιμάσει, παράλληλα με το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο, και την παραγωγή αγουρέλαιου, του φυσικού λαδιού που προέρχεται από τη σύνθλιψη ελιών οι οποίες δεν έχουν ακόμη ρυτιδωθεί και διατηρούν το πράσινο χρώμα τους.

Το ξεκίνημα
Έτσι κι έγινε, αρχικά με τη μίσθωση 50 στρεμμάτων που στη συνέχεια βέβαια αυξήθηκαν, με αποτέλεσμα σήμερα η Golden Tree να αξιοποιεί 120 στρέμματα, 60 ιδιόκτητα και άλλα τόσα μισθωμένα, όλα σε περιοχή Natura. Σημαντική ώθηση, βέβαια, στο εγχείρημα της κ. Ζώτου έδωσε και η πρωτοβουλία της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας να κατοχυρώσει το αγουρέλαιο Χαλκιδικής ως προϊόν Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ).

«Η παραγωγή αγουρέλαιου δεν είναι εύκολη υπόθεση, υπάρχουν πολύ αυστηρές προδιαγραφές. Οι ελιές συλλέγονται από τα τέλη Σεπτεμβρίου έως τα μέσα Οκτωβρίου χειρωνακτικά και η επεξεργασία τους γίνεται την ίδια ημέρα από πιστοποιημένο ελαιοτριβείο. Αρκεί να αναλογιστεί κανείς ότι για την παραγωγή ενός λίτρου αγουρέλαιου μπορεί να χρειαστούν και 15 κιλά ελιές, ίσως και παραπάνω. O δρόμος που ακολουθούμε εμείς είναι ακόμα πιο δύσκολος, καθώς έχουμε επιλέξει τη βιολογική γεωργία, δεν χρησιμοποιούμε καθόλου φάρμακα και λιπάσματα», δηλώνει στη «Ν» η κ. Ζώτου.

Το μεγαλύτερο ποσοστό των προϊόντων της Golden Tree κατευθύνεται στις αγορές του εξωτερικού, με μεγαλύτερους πελάτες την Κίνα και την Ταϊβάν.

Διεθνείς βραβεύσεις
Τα τελευταία χρόνια το ΠΟΠ αγουρέλαιο Χαλκιδικής της Golden Tree, που κυκλοφορεί με το brand «Wild Athos», έχει σαρώσει τα βραβεία σε Ελλάδα και εξωτερικό, κατοχυρώνοντας ισχυρισμό υγείας για τις ευεργετικές ιδιότητές του στον ανθρώπινο οργανισμό που του προσδίδουν οι δύο πολυφαινόλες, η ελαιοκανθάλη και η ελαιασίνη. «Το αγουρέλαιο έχει αποδεδειγμένα υγειοπροστατευτικά χαρακτηριστικά, με αντιοξειδωτική δράση, που βοηθούν στη βελτίωση της καρδιακής λειτουργίας και στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος. Έστω μία κουταλιά 20 ml ημερησίως θωρακίζει το ανοσοποιητικό σύστημα και το σώμα. Το στοίχημα για τους Έλληνες παραγωγούς τέτοιων προϊόντων είναι η ανάδειξη αυτών των ιδιοτήτων, ώστε το αγουρέλαιο, εν προκειμένω, να μην πωλείται σαν απλά τρόφιμο, αλλά ως ένα premium προϊόν με ισχυρισμό υγείας, κάνοντας έτσι τη διαφορά στον διεθνή ανταγωνισμό», επισημαίνει η κ. Ζώτου.

Με αυτόν τον γνώμονα η Golden Tree κατευθύνει περίπου το 80% της ετήσιας παραγωγής αγουρέλαιου (πέντε τόνοι) στο εξωτερικό, με μεγαλύτερους πελάτες την Κίνα και την Ταϊβάν, ενώ έχει ήδη στα σκαριά συμφωνίες για εξαγωγές σε Γερμανία και Σκανδιναβία. Στόχοι της κ. Ζώτου είναι η σταδιακή επέκταση των καλλιεργήσιμων εκτάσεων που εκμεταλλεύεται, μένοντας ωστόσο πιστή στον δρόμο της βιολογικής γεωργίας, και το άνοιγμα νέων αγορών για εξαγωγές.

Μέχρι το Χάρβαρντ
Η εταιρεία με το ΠΟΠ αγουρέλαιο Χαλκιδικής συμμετέχει στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα Aristoil (εκτός από την Ελλάδα συμμετέχουν η Κύπρος, η Ισπανία, η Ιταλία και η Κροατία) αλλά και σε ερευνητικά προγράμματα αμερικανικών πανεπιστημίων, όπως το Χάρβαρντ και το Κέντρο Ελιάς UC Davis στην Καλιφόρνια.  

Οικονομία & Αγορές

Προτεινόμενα για εσάς