ΓΔ ΧΑ ΤΖΙΡΟΣ: εκ.

Σοφόν... το ασαφές: Στροφή στα γερά θεμελιώδη

Πέμπτη, 12 Σεπ 2019 07:00

Από την έντυπη έκδοση

* Με τη συμπλήρωση τριών στη σειρά πτωτικών συνόδων, οι δείκτες της ελληνικής αγοράς βρέθηκαν προχθές μέσα σε ζώνες στήριξης που διαμόρφωσαν συναλλαγές στο δεύτερο εξάμηνο. Όσοι βλέπουν την τάση στο Χ.Α. σαν συνάρτηση της εμπιστοσύνης των επενδυτών στις κυβερνητικές εξαγγελίες, τότε αυτοί και όσοι συμφωνούν με την οπτική τους, είχαν δυσκολία στην ερμηνεία της καθοδικής δυναμικής επί τρεις μέρες στη σειρά. Αλλά με δεδομένη την κυριαρχία των ξένων θεσμικών στην κεφαλαιοποίηση του 25άρη και τη γνωστή εικόνα στο μετοχικό κεφάλαιο των συστημικών τραπεζών, δεν είναι απίθανο η εμφάνιση του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ να μην ήταν το κυρίαρχο στα επενδυτικά τους κριτήρια. Δεν είναι εύκρατο το κλίμα στην παγκόσμια κεφαλαιαγορά. Οι δε αναπτυσσόμενες αγορές μετοχών, σε περίπτωση επιδείνωσης των ρυθμών της παγκόσμιας ανάπτυξης, θα πληγούν περισσότερο.

* Στο διεθνές χρηματιστηριακό σκηνικό, ωστόσο, καταγράφηκαν αλλαγές που αργά ή γρήγορα θα αποτυπωθούν και στις συναλλαγές της αγοράς μας. Οι θεσμικοί, από τα growth stocks, άρχισαν να προτιμούν value stocks. Ήτοι από τις μετοχές με υποσχέσεις για ανάπτυξη κερδών, σε μετοχές με γερά θεμελιώδη. Η στροφή ξεκίνησε την περασμένη εβδομάδα, μετά την ανακοίνωση των εμπορικών συνομιλιών μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας τον Οκτώβριο και επίσης από την πληροφορία πως το βρετανικό κοινοβούλιο προχώρησε στην αποτροπή της αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση χωρίς συμφωνία. Η αλλαγή στάσης ήταν ιδιαίτερα εμφανής στις αγορές ομολόγων, πριν από τις βασικές ανακοινώσεις κεντρικών τραπεζών, όπως η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (σήμερα) και η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (την επόμενη εβδομάδα). Ακόμα και τα ελληνικά ομόλογα είδαν την απόδοσή τους να αυξάνεται όσο και των ΗΠΑ σε δυο μέρες.

* Αυτό που κατά την εκτίμησή μας μετρά αυτή την εποχή, εκτός της απόφασης της -τελευταίας υπό τον Ντράγκι- συνόδου της ΕΚΤ, είναι η απόφαση να αλλάξουν στάση οι Γερμανοί ιθύνοντες. Η Γερμανία διεμήνυσε επίσης για την ετοιμότητά της να χαλαρώσει τη μόνιμη αντίθεσή της σε δαπάνες, που δημιουργούν ελλείμματα, για τη στήριξη της οικονομίας. Το Βερολίνο θα μπορούσε να εκδώσει περισσότερο χρέος και να περιορίσει την όρεξη για γερμανικά ομόλογα. Ο υπουργός Οικονομικών Όλαφ Σολτς δήλωσε προχθές ότι η χώρα είναι σε θέση να αντιμετωπίσει μια πιθανή οικονομική κρίση εισάγοντας δισεκατομμύρια ευρώ στην οικονομία. Μετά από αυτά, η απόδοση του τριετούς γερμανικού ομόλογου αναφοράς πέρασε για πρώτη φορά σε θετικό έδαφος από τις 5 Αυγούστου. Αυτό κανονικά θα λειτουργήσει και σαν «πράσινο φως» για ελληνικές αξίες.

* Αντίθετα, μια απόφαση της ΕΚΤ για QE (ποσοτική χαλάρωση) που δεν θα περιλάβει τα ελληνικά ομόλογα ή ορθότερα, δεν θα έχει μέτρα που να αγγίζουν και την ελληνική οικονομία, μπορεί να είναι γερό χτύπημα στις προσδοκίες που έχουν καλλιεργηθεί. Σχετικά με την αναγνώριση βελτιώσεων που οδηγούν σε αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας. Διότι η ΕΚΤ από το καταστατικό της αγοράζει ομόλογα που βρίσκονται σε κλίμακες ανώτερες των ισχυόντων για την Ελλάδα. Με δυο οίκους να έχουν δηλώσει το αμετάβλητο στην αξιολόγησή τους για τη χώρα, οι παράμετροι διαμόρφωσης διάθεσης είναι ασαφείς. Αυτό είναι και το αίτιο της τρέχουσας μίζερης συσσώρευσης εντέλει.   

Καθρέφτη, καθρεφτάκι μου

Το «κακό» με τους αναλυτές στα οικονομικά και τα χρηματιστηριακά ζητήματα είναι πως έχουν εμπιστοσύνη στις γνώσεις τους και στους αριθμούς, σε αντίθεση με όσους τους συμβουλεύονται. Η αρνητική προκατάληψη είναι ένα από τα βασικά εμπόδια, όταν ένα σύστημα προσπαθεί να ανακτήσει την εμπιστοσύνη όσων δυνητικά ενδιαφέρονται για τη λειτουργία του, μετά από μεγάλο διάστημα όπου μοίρασε απογοητεύσεις. Στα οικονομικά κυρίως θέματα, το πολιτικό σύστημα της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν αποδείχθηκε αντάξιο των περιστάσεων που προέκυψαν μετά τη Μεγάλη Ύφεση της περιόδου 2008/2009. Οι τοπικές κυβερνήσεις προσπάθησαν να δικαιολογήσουν με μισές αλήθειες τα μέτρα αυστηρής λιτότητας που θεώρησαν επιβεβλημένα οι αρμόδιοι στην ατμομηχανή της Ε.Ε., που είναι αναμφίβολα η Γερμανία. Το πλήρωσαν χώρες όπως η Ελλάδα, η Ισπανία, η Πορτογαλία, που -επειδή χρειάστηκαν προγράμματα στήριξης- τους απέδωσαν το σφίξιμο στη ρευστότητα και τις παροχές σε όλες τις χώρες. Η πικρή αλήθεια υπογραμμίζεται με την απόφαση της ΕΚΤ για νέα χαλάρωση δέκα χρόνια μετά.

Σοφοκλής β’
Κατά Κόσμον Κώστας Ιωαννίδης

Οικονομία & Αγορές

Προτεινόμενα για εσάς