ΓΔ ΧΑ ΤΖΙΡΟΣ: εκ.

Χ.Α.: Ώρα για αλλαγές στα επενδυτικά κριτήρια υπογραμμίζουν οι διεθνείς αγορές

Τετάρτη, 11 Σεπ 2019 09:06 UPD: 09:06
INTIME NEWS / ΚΑΠΑΝΤΑΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

Είναι βέβαιο πως η κατάσταση στην παγκόσμια οικονομία δεν είναι ρόδινη. Το ίδιο βέβαιο ήταν ότι οι Κεντρικές τράπεζες με πρώτη την ΕΚΤ αυτή τη βδομάδα και την Fed στην επόμενη θα προβούν σε αποφάσεις με στόχο την αναθέρμανση των οικονομιών που εποπτεύουν. Από τις αποφάσεις τους και από τις εξελίξεις στα «καυτά» ζητήματα για τους επενδυτές, θα εξαρτηθεί η πορεία των τιμών των μετοχικών αξιών. Υπάρχει όμως ήδη καταγραμμένη μια αλλαγή στις προτιμήσεις των θεσμικών σε παγκόσμια κλίμακα.

Στη Wall Street χθες, το ράλι στις ενεργειακές και βιομηχανικές μετοχές αντιστάθμισε την πτώση στους τομείς της τεχνολογίας και των ακινήτων με τους επενδυτές να ευνοούν τις μετοχές βάσει value και όχι growth. Αυτό αποτελεί μια σημαντική αντιστροφή μετά από πολλούς μήνες υπεραπόδοσης από τα μετοχές με προοπτικές ανάπτυξης όπως οι μετοχές τεχνολογίας. Η στροφή ξεκίνησε την περασμένη εβδομάδα, μετά την ανακοίνωση των εμπορικών συνομιλιών μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας τον Οκτώβριο και καθώς από την πληροφορία πως το βρετανικό κοινοβούλιο προχώρησε στην αποτροπή της αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση χωρίς συμφωνία.

Η αλλαγή στάσης ήταν επίσης εμφανής στις αγορές ομολόγων πριν από τις βασικές ανακοινώσεις Κεντρικών Τραπεζών, όπως η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα την Πέμπτη και η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ την επόμενη εβδομάδα.

Αυτή την μεταβολή του κλίματος αξίζει να δούμε και στην αγορά της Αθήνας η οποία κατάφερε να παρουσιάσει μια συσσώρευση ανάμεσα στις 849 και 878 μονάδες αλλά χθες υπήρξαν τόσες γενικευμένες πιέσεις  ώστε να περάσει ο ΓΔ κάτω και από τις 846 μονάδες. Βέβαια ακολούθησε στις δημοπρασίες παρέμβαση στις τραπεζικές μετοχές που αντιμετωπίστηκαν σε όλη τη διάρκεια της συνόδου καλύτερα από αρκετά blue chip με βαρύτητα στο σχηματισμό της τιμής του 25άρη. Το ταμπλό έγραψε ξεκάθαρα πως το επενδυτικό κοινό του ελληνικού χρηματιστηρίου δεν έχει πετύχει την απαλλαγή από την αρνητική προκατάληψη που υπάρχει για τις επερχόμενες ΑΜΚ.

Αν κάποιοι επιμένουν να  βλέπουν την τάση στο ΧΑ σαν συνάρτηση της εμπιστοσύνης των επενδυτών στις κυβερνητικές εξαγγελίες, τότε αυτοί και όσοι συμφωνούν με την οπτική τους, θα έχουν δυσκολία στην ερμηνεία της καθοδικής δυναμικής επί τρεις μέρες στη σειρά. Αλλά με δεδομένη την κυριαρχία των ξένων θεσμικών στην κεφαλαιοποίηση του 25άρη και την γνωστή εικόνα στο μετοχικό κεφάλαιο των συστημικών Τραπεζών δεν είναι απίθανο η εμφάνιση του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ να μην ήταν το κυρίαρχο στα επενδυτικά τους κριτήρια.

Δεν είναι εύκρατο το κλίμα στην παγκόσμια κεφαλαιαγορά. Οι δε αναπτυσσόμενες αγορές μετοχών σε περίπτωση επιδείνωσης των ρυθμών της παγκόσμιας ανάπτυξης θα πληγούν περισσότερο. Στην Αθήνα ήταν σαφές από το μέσο της συνόδου πως θα είχε αύξηση ο τζίρος. Ο δε ΓΔ ξεκίνησε νευρικά, γρήγορα κινήθηκε πτωτικά και όρισε κατώτερο στις 849,21 μονάδες πριν τη συμπλήρωση μιας ώρας. Κατόπιν διέγραψε πορεία σχήματος Μ που γράφτηκε με τρεμάμενο χέρι και στις 16:24 ξεκίνησε η αναζήτηση νεότερου χαμηλού καθώς με τζίρο στα 44,4 εκατ. ευρώ ο ΓΔ ήταν στις 848,5 μονάδες με απώλειες -1,20%.

Από τη μέρα του τελευταίου μας σχολίου που περιλάμβανε αναφορές από πλειάδα εγχώριων αναλυτών το σαφές μήνυμα ήταν από την πλευρά της τεχνικής εικόνας της αγοράς. Σε όλες ζητούμενο ήταν η διατήρηση της τιμής του μέσου όρου πάνω από τις 850 μονάδες, όρος που ίσχυσε ως χθες και σαν οροφή στην πιθανή του κίνηση όριζαν ορισμένοι τις 880 και άλλοι τις 890 μονάδες. Η ανοδική κίνηση στα ασιατικά χρηματιστήρια και τα κέρδη στα ευρωπαϊκά χθες δίνει την ευκαιρία να φανεί πως τα χθεσινά ήταν αποτέλεσμα της απληστίας των ισχυρών παραγόντων. Δηλαδή όσων θέλησαν να αυξήσουν θέσεις, μαζεύοντας τις μετοχές εκείνων που απογοητεύτηκαν από την κίνηση των τιμών στις τελευταίες τρεις πτωτικές συνόδους, αν και παρεμβλήθηκε η σύμφωνα με πολλούς εγχώριους αναλυτές θετική εμφάνιση του νέου πρωθυπουργού στη ΔΕΘ. 

Οικονομία & Αγορές

Προτεινόμενα για εσάς