Ιταλία: Οριστικό το «πράσινο φως» στην κυβέρνηση Κόντε

Τρίτη, 10 Σεπ 2019 21:16 UPD: 11/09/2019 08:36
REUTERS / REMO CASILLI

Η ιταλική Γερουσία έδωσε ψήφο εμπιστοσύνης, δίνοντας το τελικό πράσινο φως στην νέα κυβέρνηση, έπειτα από μια έντονη συζήτηση κατά την οποία η ακροδεξιά κατηγόρησε τον πρωθυπουργό, Τζουζέπε Κόντε, ότι πρόδωσε τους ψηφοφόρους, αποφεύγοντας τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών.

Ψήφο εμπιστοσύνης για την κυβέρνηση «Κόντε 2» έδωσαν 169 Ιταλοί γερουσιαστές, 133 ψήφισαν ενάντια και πέντε απείχαν, σε σύνολο των 321 εδρών.

Χθες, η νέα κυβέρνηση έλαβε την ψήφο εμπιστοσύνης των βουλευτών, με ευρεία πλειοψηφία (343 ψήφους υπέρ έναντι 263 κατά).

Ο Κόντε θα ηγηθεί μιας νέας κυβέρνησης που σχηματίστηκε έπειτα από τη συνεργασία του αντισυστημικού Κινήματος 5 Αστέρων (M5S) και του Δημοκρατικού Κόμματος (PD).

Ψήφο εμπιστοσύνης έλαβε από την Γερουσία η κυβέρνηση Κόντε

«Πρωθυπουργέ Κόντε, δεν σας ζηλεύω» δήλωσε ο Ματέο Σαλβίνι, ο ηγέτης της ακροδεξιάς Λέγκας, ο οποίος έριξε την προηγούμενη κυβέρνηση και ζητούσε πρόωρες εκλογές αυτό το φθινόπωρο. «Αποκτήσατε τη θέση σας μέσω προδοσίας. Δε θα μπορούσα να κάτσω στη θέση σας ούτε καν για 15 λεπτά. Δεν έχω εξουσία, αλλά έχω την αξιοπρέπειά μου και τη στοργή του ιταλικού λαού» είπε ο ακροδεξιός πρώην αντιπρόεδρος της πρώτης κυβέρνησης Κόντε.

Ο Ιταλός πρωθυπουργός δήλωσε ότι ο Σαλβίνι, επιχειρώντας να προκαλέσει «μονόπλευρα και αυθαίρετα» πρόωρες εκλογές, έδρασε μια «αλαζονεία και με μικρή γνώση του συνταγματικού δικαίου».

Πηγές: ΑΜΠΕ, Reuters, AFP

Κόσμος

Προτεινόμενα για εσάς