ΓΔ ΧΑ ΤΖΙΡΟΣ: εκ.

Ομόλογα: Συνεχίζεται η άνοδος των αποδόσεων

Τρίτη, 10 Σεπ 2019 20:08 UPD: 20:11
REUTERS / PETER NICHOLLS

Του Γιάννη Παγκαλιά

gpag@naftemporiki.gr

Η απόδοση του 30ετούς γερμανικού ομολόγου εισήλθε σήμερα στη θετική επικράτεια μετά από διάστημα 1 μηνός, όταν και ξεκίνησε να διαπραγματεύεται με αρνητικό επιτόκιο για πρώτη φορά στην ιστορία του.

Οι εξαγγελίες της γερμανικής κυβέρνησης για μέτρα στήριξης της οικονομίας της χώρας, όπως και αυτά που αναμένεται να ανακοινώσει την Πέμπτη η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για να ανακόψει την επιβράδυνση της οικονομίας της Ευρώπης, έχουν αναθαρρέψει τους επενδυτές.

Το προηγούμενο διάστημα είχαν στραφεί με μανία στην ασφάλεια των κρατικών ομολόγων εν μέσω έντονων ανησυχιών για παγκόσμια ύφεση, οδηγώντας τις αποδόσεις των κρατικών τίτλων χρέους σε πρωτόγνωρα ιστορικά χαμηλά ρεκόρ.

Σήμερα ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Όλαφ Σολτς, δήλωσε πως η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης είναι σε θέση να αντιμετωπίσει μία δυνητική κρίση διοχετεύοντας πολλά δισ. ευρώ σε αυτή, δίχως να χρειασθεί να παραβεί τους αυστηρούς δημοσιονομικούς κανόνες που απαιτούν ο προϋπολογισμός της χώρας να είναι ισορροπημένος.

Χθες δημοσίευμα του Reuters ανέφερε ότι η γερμανική κυβέρνηση προσανατολίζεται να δημιουργήσει ανεξάρτητους κρατικούς φορείς που θα μπορούν να αναλαμβάνουν χρέη χωρίς να επιβαρύνουν τον προϋπολογισμό της χώρας.

Βάσει του σχεδιασμού για τον «σκιώδη προϋπολογισμό», τα κεφάλαια που θα αναλαμβάνουν τα ταμεία με σκοπό να επενδυθούν στην οικονομία, δεν θα υπολογίζονται στον ομοσπονδιακό προϋπολογισμό της Γερμανίας.

Η απόδοση του 30ετούς bund αναρριχήθηκε ενδοσυνεδριακά στο 0,002%, για να κλείσει τελικά στο -0,002%.

Σε περίπτωση που το γερμανικό 30ετές γυρίσει σε θετικό έδαφος, τότε θα παρασύρει μαζί του και τη συνολική καμπύλη των αποδόσεων των κρατικών ομολόγων της Ευρωζώνης από την αρνητική επικράτεια.

Στην ΗΔΑΤ ανοδικά κινήθηκαν και σήμερα οι αποδόσεις των ελληνικών τίτλων, με τον όγκο συναλλαγών να διαμορφώνεται στα 32 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 30 αφορούσαν εντολές πώλησης.

Η απόδοση του 10ετούς που ήταν και ο τίτλος με τη μεγαλύτερη συναλλακτική δραστηριότητα στα 13 εκατ. ευρώ, ανέβηκε στο 1,63%, με το spread έναντι του αντίστοιχου γερμανικού ομολόγου να διαμορφώνεται στις 219 μονάδες βάσης.

Τη μεγαλύτερη ανοδική μεταβολή κατά 7 μονάδες βάσης παρουσίασε ο τίτλος λήξης το 2025 με την απόδοση να φθάνει στο 1,13%, στο 0,51% ανέβηκε αυτή του 3τούς ομολόγου, στο 1,34% έκλεισε η απόδοση της καινούργιας 7ετίας.

Οικονομία & Αγορές

Προτεινόμενα για εσάς