Βρετανία: H βουλευτής των Εργατικών, Χάριετ Χάρμαν, στην κούρσα διαδοχής του Τζον Μπέρκοου

Τρίτη, 10 Σεπ 2019 15:28 UPD: 15:33
REUTERS / Hannah Mckay

Την πρόθεσή της να διεκδικήσει τη θέση της προέδρου της Βουλής των Κοινοτήτων, μετά την αποχώρηση του Τζον Μπέρκοου, ανακοίνωσε η βετεράνος βουλευτής των Εργατικών Χάριετ Χάρμαν. Πρόκειται για στέλεχος το οποίο έχει ταχθεί υπέρ της παραμονής της Βρετανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά διαβεβαιώνει πως ως πρόεδρος του Σώματος θα τηρήσει ουδετερότητα.

Ένας άτυπος αγώνας διαδοχής για την θέση του Τζον Μπέρκοου ξεκίνησε δειλά από τις αρχές του έτους, πριν ακόμη ο πρόεδρος του κοινοβουλίου ανακοινώσει επίσημα την αποχώρησή του και ενώ δεχόταν έντονη κριτική, κυρίως από το κυβερνών κόμμα των Συντηρητικών, ότι υπονομεύει με τις αποφάσεις του τις θέσεις του για το Brexit και ευνοεί τους βουλευτές που είναι φιλικά προσκείμενοι στην παραμονή στην κοινότητα. 

Ποιοι διεκδικούν τη θέση

Ήδη έχουν εκφράσει ενδιαφέρον για τη θέση του και αναμένεται να θέσουν την υποψηφιότητά τους και άλλοι βουλευτές, ανάμεσά τους οι αντιπρόεδροι του Κοινοβουλίου Λίντσεϊ Χόιλ (Εργατικός) και Έλενορ Λενγκ (Συντηρητική), η Μέγκ Χίλιερ και ο Κρις Μπράιαντ των Εργατικών, όπως και ο Χένρι Μπέλινγκχαμ των Συντηρητικών.

Η Χάριετ Χάρμαν διετέλεσε αντιπρόεδρος του κόμματος των Εργατικών και κατείχε υπουργικά χαρτοφυλάκια, αλλά και θέσεις στη σκιώδη κυβέρνηση. Είναι δικηγόρος και εκλέγεται βουλευτής από το 1982. Σε σημερινή της συνέντευξη, στην οποία επιβεβαίωσε την υποψηφιότητά της, υποστήριξε ότι ο πρόεδρος της Βουλής πρέπει να είναι ουδέτερος σε ό,τι αφορά τις διαφορετικές απόψεις του σώματος, αλλά δεν ισχύει το ίδιο όταν πρέπει να σταθεί ανάμεσα στο κοινοβούλιο και την εκτελεστική εξουσία. «Ο πρόεδρος πρέπει να βρίσκεται στο πλευρό του κοινοβουλίου και να το υπερασπίζεται» είπε.

Το προφίλ του απερχόμενου προέδρου

Πρώην βουλευτής των Τόρις ο Τζον Μπέρκοου διαδέχθηκε στη θέση τον Μάικλ Μάρτιν το 2009. Δέχθηκε εντονότατη κριτική από τους σκληροπυρηνικoύς Brexiteers, που αμφισβήτησαν την αντικειμενικότητά του. Ο ίδιος δήλωσε υπερήφανος, που προστάτευσε τις αρμοδιότητες των βουλευτών και λειτούργησε ως «backstop» απέναντι σε αυθαιρεσίες. 

«Ήταν μεγάλη τιμή να υπηρετήσω τη Βουλή από τη θέση αυτή» είπε σε μία συγκινητική ομιλία. Τόνισε πως η επιλογή του να αποχωρήσει το αργότερο στις 31 Οκτωβρίου, γίνεται ώστε η παραίτηση να έρθει «την πιο δημοκρατική στιγμή» και χωρίς να προκαλέσει προβλήματα.

Σημείωσε δε πως εάν γίνουν εκλογές στα μέσα Οκτωβρίου, είναι καθοριστικής σημασίας ο νέος πρόεδρος της Βουλής να διασφαλίσει ότι θα ακουστεί η φωνή των μελών της τις τελευταίες εβδομάδες, πριν την προγραμματισμένη έξοδο από την Ε.Ε. Όπως είπε ενδεχόμενη υποβάθμιση του κοινοβουλίου αποτελεί κίνδυνο για τους ίδιους τους βουλευτές και τη χώρα.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από AΜΠΕ

Κόσμος

Προτεινόμενα για εσάς