ΓΔ ΧΑ ΤΖΙΡΟΣ: εκ.

Αγορές: Στο κόκκινο, παρά το τραπεζικό ράλι Χ.Α. και Ευρώπη

Τρίτη, 10 Σεπ 2019 13:16 UPD: 13:20
INTIME NEWS / ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Oι τράπεζες είναι σήμερα οι μεγάλοι πρωταγωνιστές τόσο στα μεγάλα χρηματιστήρια της Ευρώπης όσο και στο Χ.Α., με τους επενδυτές να προσδοκούν ότι μαζί με το «μπαζούκας» ο Μάριο Ντράγκι την Πέμπτη θα βγάλει και μία σειρά «όπλων», που θα απαλύνουν τον «πόνο» των αρνητικών επιτοκίων. Ωστόσο το τραπεζικό ράλι δεν είναι αρκετό για να κρατήσει τους βασικούς δείκτες σε τροχιά ανόδου. Στα ταμπλό κυριαρχεί το κόκκινο. 

Ο δείκτης των τραπεζών της Ευρωζώνης ενισχύεται σήμερα, Τρίτη, κατά 1,3% στην καλύτερη με διαφορά επίδοση μεταξύ των κλάδων του πανευρωπαϊκού Stoxx 600. Κατά τις τελευταίες πέντε συνεδριάσεις έχει εξασφαλίσει αθροιστικά κέρδη 9% εν μέσω υψηλών προσδοκιών για τις αποφάσεις της ΕΚΤ. Πρόκειται για το πιο δυναμικό ράλι από τον Απρίλιο του 2017. 

Καθώς όμως οι φόβοι για ύφεση επιμένουν και οι επενδυτές δεν μπορούν να αγνοήσουν σειρά απογοητευτικών δεδομένων και εκτός ευρώ, όπως αυτά για την κινεζική οικονομία, οι ρευστοποιήσεις δεν λείπουν. Τις ισχυρότερες πιέσεις δέχεται ο κλάδος τεχνολογίας, με πτώση 1,3%, ενώ σε αρνητικό έδαφος κινούνται επίσης οι κλάδοι τροφίμων, επιχειρήσεων κοινής ωφελείας και πρώτων υλών. 

Υπό τις συνθήκες αυτές ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 υποχωρεί 0,6%. Στη Φραγκφούρτη ο DAX είναι στο - 0,16%, παρά τις ελπίδες που γεννούν οι πληροφορίες για σχέδιο τόνωσης της γερμανικής οικονομίας. Πτώση 0,5% καταγράφουν τόσο ο CAC 40 στο Παρίσι όσο και ο FTSE MIB στο Μιλάνο, ενώ οριακές είναι οι απώλειες για τον FTSE 100 στο Λονδίνο. 

Στο Χρηματιστήριο Αθηνών ο Γενικός Δείκτης υποχωρεί 0,5% στις 854,5 μονάδες με την αξία των συναλλαγών στα 24,5 εκατ. ευρώ.  Ο τραπεζικός δείκτης ακολουθεί την ευρωπαϊκή κούρσα με άνοδο 1,1%, ενώ άλμα 1,9% κάνει και ο δείκτης τεχνολογίας. Ωστόσο οι περισσότεροι κλάδοι βρίσκονται στο κόκκινο. Οι απώλειες είναι μεγαλύτερες για την ακίνηση περιουσία (4,4%), ενώ πτώση άνω του 2% έχουμε και για τα τρόφιμα. Στο -1,2% και οι επιχειρήσεις κοινής ωφελείας. 

naftemporiki.gr 

Οικονομία & Αγορές

Προτεινόμενα για εσάς