ΓΔ ΧΑ ΤΖΙΡΟΣ: εκ.

Iσπανικές τράπεζες: Περιμένουν την ετυμηγορία για το εάν πρέπει να καταβάλλουν αποζημιώσεις δισεκατομμυρίων

Δευτέρα, 09 Σεπ 2019 16:55 UPD: 16:59
REUTERS / SERGIO PEREZ

A Spanish flag flutters beside nationalised lender Bankia's headquarters in Madrid May 30, 2012. Bankia will be recapitalised through the FROB bank fund, which will issue bonds, Spain's Economy Minister Luis De Guindos said on Wednesday. REUTERS/Sergio Perez (SPAIN - Tags: BUSINESS POLITICS)

Oι ισπανικές τράπεζες περιμένουν την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου προκειμένου να μάθουν εάν είναι αναγκασμένες να πληρώσουν δισεκατομμύρια ευρώ σε αποζημιώσεις για την πώληση ενός συγεκριμένου είδους ενυπόθηκου στεγαστικού δανείου. 

Ο γενικός εισαγγελέας αναμένεται να παρουσιάσει τη γνώμη του σχετικά με το εάν οι τράπεζες παραπλάνησαν τους πελάτες τους, όταν τους πούλησαν δάνεια συνδεόμενα με τον δείκτη Mortgage Loan Reference (IRPH). Η γνώμη δεν είναι δεσμευτική, αλλά το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο συνηθίζεται να την ακολουθεί. Η οριστική απόφασή του συνήθως έρχεται έξι μήνες μετά την εισήγηση αυτή. 

Η υπόθεση θυμίζει αρκετά εκείνη στη Βρετανία, όπου οι τράπεζες κλήθηκαν να πληρώσουν πολλά δισεκατομμύρια σε αποζημιώσεις για την πώληση ενός προϊόντος προστασίας δανείων. Η Goldman Sachs υπολογίζει ότι ο συνολικός λογαριασμός για τις ισπανικές τράπεζες θα μπορούσε να φτάσει στα 44 δισ. ευρώ. 

Από το 1999 έχουν πουληθεί στεγαστικά δάνεια ύψους περίπου 108 δισ. ευρώ συνδεόμενα με τον IRPH. Περίπου 1 εκατ. πελάτες έλαβαν τέτοιου είδους δάνειο πληρώνοντας κατά μέσο όρο 25.000 ευρώ περισσότερα από εκείνους που έλαβαν δάνεια συνδεόμενα με το Euribor. 

naftemporiki.gr με πληροφορίες από WSJ 

Οικονομία & Αγορές

Προτεινόμενα για εσάς