ΓΔ ΧΑ ΤΖΙΡΟΣ: εκ.

Πλακιωτάκης-Ghani: Το Brexit δε θα σταθεί εμπόδιο στη ναυτιλιακή συνεργασία Ελλάδας-Βρετανίας

Τετάρτη, 04 Σεπ 2019 16:33 UPD: 17:04
ΥΕΝ /

Τις βασικές πτυχές της ναυτιλιακής συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Ηνωμένου Βασιλείου, ιδίως ενόψει των επικείμενων εξελίξεων που αφορούν το Brexit, συζήτησε σήμερα στο Λονδίνο ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Γιάννης Πλακιωτάκης με την αρμόδια για ναυτιλιακά θέματα υπουργό, Nusrat Ghani.

Κατά τη συνάντηση, οι δύο υπουργοί επιβεβαίωσαν τους ισχυρούς ιστορικούς δεσμούς Ελλάδας και Ηνωμένου Βασιλείου στον ναυτιλιακό τομέα, συμφωνώντας ότι το Brexit δεν θα αποτελέσει εμπόδιο για την περαιτέρω εμβάθυνσή τους, τόσο σε διμερές επίπεδο, όσο και στο πλαίσιο των διεθνών οργανισμών και του ΙΜΟ.

O κ. Πλακιωτάκης υπογράμμισε στην υπουργό του Ηνωμένου Βασιλείου την κύρια προτεραιότητα της Ελλάδας για ομαλή δραστηριοποίηση της ναυτιλίας και διατήρηση ανοικτών διεθνών ναυτιλιακών αγορών των δύο χωρών, ανεξαρτήτως του αποτελέσματος των διαπραγματεύσεων για το Brexit. Από την πλευρά της, η κ. Ghani παρουσίασε τις επίκαιρες πολιτικές εξελίξεις σε συνάρτηση με την πορεία των διαπραγματεύσεων για την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιελίου από την ΕΕ (Brexit), καθώς και το ειδικότερο καθεστώς που θα διέπει τον ναυτιλιακό τομέα στη μετά Brexit εποχή.

Κατά τη συνάντηση συζητήθηκαν επίσης ζητήματα διμερούς ναυτιλιακής συνεργασίας, ναυτικής εκπαίδευσης, συνεργασίας στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Οργανισμού για την ασφάλεια στη θάλασσα, αλλά και επίκαιρα θέματα στον ΙΜΟ, όπως η λειτουργική εφαρμογή της περιβαλλοντικής ατζέντας του Οργανισμού και οι επικείμενες εκλογές για την ανάδειξη των μελών του Συμβουλίου του ΙΜΟ (Νοέμβριος 2019), όπου οι δύο υπουργοί συμφώνησαν στη θετική αξιολόγηση της αμοιβαίας υποστήριξης των δύο χωρών.

Ο κ. Πλακιωτάκης είχε επίσης την ευκαιρία να ενημερώσει τη βρετανίδα ομόλογό του για τις πολιτικές προτεραιότητες του υπουργείου, που έχουν στο επίκεντρό τους την ανταγωνιστικότητα της ναυτιλίας και την ισχυροποίηση του ελληνικού ναυτιλιακού cluster, την αναβάθμιση της ναυτικής εκπαίδευσης, καθώς και την περαιτέρω ανάδειξη των ελληνικών λιμένων σε θαλάσσιους μεταφορικούς κόμβους, μέσω επενδύσεων που θα αναβαθμίσουν τη λειτουργία τους.

Τέλος, οι δύο υπουργοί επιβεβαίωσαν τη σημασία της ναυτιλίας ως πυλώνα της οικονομικής ανάπτυξης και υπογράμμισαν εκ νέου την κοινή τους προσέγγιση απέναντι σε επίκαιρα ζητήματα ναυτιλιακής πολιτικής των δύο χωρών, τα οποία συνιστούν εφαλτήριο συνεχούς κι εποικοδομητικής συνεργασίας τόσο σε διμερές, όσο και πολυμερές επίπεδο.

Οικονομία & Αγορές

Προτεινόμενα για εσάς