Όλα όσα πρέπει να γνωρίζουμε για την ημικρανία

Τετάρτη, 11 Σεπ 2019 21:44

Της Ανθής Αγγελοπούλου

Μια σημαντική ενημέρωσης του κοινού η οποία θα απαντήσει σε καίρια ερωτήματα για την ημικρανία, διοργανώνει η  Ελληνική Εταιρεία Κεφαλαλγίας στο πλαίσιο της Πανευρωπαϊκής Ημέρας Δράσης για την Κεφαλαλγία.

Η εκδήλωση θα γίνει στην Λέσχη Αξιωματικών Ενόπλων Δυνάμεων (ΛΑΕΔ) στις   12 Σεπτεμβρίου 2019 και  ώρα προσέλευσης 18.00 μμ με ομιλίες από ειδικούς και ασθενείς. Χαιρετισμό θα απευθύνουν εκπρόσωποι της κυβέρνησης, άλλα δημόσια πρόσωπα και η Πρόεδρος του Ελληνικού Συνδέσμου Κεφαλαλγίας.

Οι κεφαλαλγίες δεν σκοτώνουν ζωές αλλά ημέρες ζωής!

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ελληνικής Εταιρείας Κεφαλαλγίας, αναπληρωτή καθηγητής Νευρολογίας ΕΚΠΑ,  Δήμο Δημήτρη Μητσικώστα, η ημικρανία είναι το 2ο σημαντικότερο ιατρικό πρόβλημα παγκοσμίως, μετά την τερηδόνα και πρώτη αιτία αναπηρίας σε άτομα κάτω των 50 ετών, λόγω απώλειας ποιοτικού χρόνου και πόνου.  

Όπως λέει, η παγκόσμια έρευνα, παρά την περιορισμένη χρηματοδότηση, αποκαλύπτει νέες θεραπείες με μεθόδους σχεδόν διαστημικές. Βιολογικοί παράγοντες απόλυτα συνδεδεμένοι με τη παθοφυσιολογία της ημικρανίας και συσκευές νευρο-ερεθισμού προστίθενται στα κλασικά φάρμακα για την καταπολέμηση της ημικρανίας και των άλλων Κεφαλαλγιών, όπως είναι η αθροιστική Κεφαλαλγία. 

Στη χώρα μας, πραγματοποιούνται εκτενείς κλινικές μελέτες που στοχεύουν στην επιστημονική τεκμηρίωση αυτών των θεραπειών, οι οποίες αναμένεται να αλλάξουν πλήρως τη θεραπευτική κατάσταση που επικρατεί τώρα. 

Όσοι υποφέρουν από συχνές Κεφαλαλγίες πρέπει απαραίτητα να έχουν ιατρική παρακολούθηση και πρόσβαση στις νέες εξειδικευμένες θεραπείες, γιατί δεν μπορούν από μόνοι τους να διαχειριστούν αυτό το ιατρικό πρόβλημα. 
Οι συχνές κεφαλαλγίες αντιμετωπίζονται, λέει ο καθηγητής και συμπληρώνει. Μπορεί να μην ξεριζώνουν το πρόβλημα, αλλά η ανακούφιση που η ιατρική θεραπεία προσφέρει αλλάζει πραγματικά τη ζωή του αρρώστου και της οικογένειάς του. 
Ωστόσο, πρέπει να θυμόμαστε όλοι, ότι τα αναλγητικά πολλές φορές επιδεινώνουν τους πονοκεφάλους όταν χρησιμοποιούνται αλόγιστα και δεν αρκούν οι φιλικές συμβουλές και οι παραδοσιακοί τρόποι , όπως το ξεμάτιασμα, για να αντιμετωπίσει κανείς τον πονοκέφαλό του. 
Επιπροσθέτως, υπάρχουν πλέον, Ειδικά Κέντρα Κεφαλαλγίας σε αρκετά δημόσια νοσοκομεία στελεχωμένα με ειδικούς γιατρούς (βρείτε τα στο http://www.kefalalgia.gr/index.php/el), που καθοδηγούν με επιστημονικότητα, αποτελεσματικότητα και ασφάλεια τους Κεφαλαλγικούς ασθενείς. 

Πρόγραμμα Εκδήλωσης 

18.00-18.30     ΠΡΟΣΕΛΕΥΣΗ – ΕΓΓΡΑΦΕΣ
18.30-18.40     ΕΝΑΡΞΗ – ΣΚΟΠΟΣ 
 Δ.Δ. Μητσικώστας, Πρόεδρος Ελληνικής Εταιρείας Κεφαλαλγίας
18.40-19.00     ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΙ
19.00-19.20    ΤΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΚΑΙ ΤΟ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟ ΚΟΣΤΟΣ ΤΗΣ ΗΜΙΚΡΑΝΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
    Θ. Κωνσταντινίδης, Ελληνική Εταιρεία Κεφαλαλγίας
19.20-19.40    ΝΕΕΣ ΘΕΡΑΠΕΙΕΣ ΣΤΗΝ ΗΜΙΚΡΑΝΙΑ  
        Χ. Αρβανίτη, Ελληνική Εταιρεία Κεφαλαλγίας
19.40-20.00    ΗΜΙΚΡΑΝΙΑ-ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΣΤΙΣ ΝΕΕΣ ΘΕΡΑΠΕΙΕΣ
        Ε. Μπαρμπαλιά, Πρόεδρος Ελληνικού Συνδέσμου Κεφαλαλγίας
20.30-21.00    ΣΥΖΗΤΗΣΗ – Παρεμβάσεις «γνωστών» κεφαλαλγικών ασθενών

TAGS

Υγεία

Προτεινόμενα για εσάς