ΓΔ ΧΑ ΤΖΙΡΟΣ: εκ.

Νέα εμπορική συμφωνία με τις ΗΠΑ επιδιώκει ο Μπόρις Τζόνσον

Κυριακή, 25 Αυγ 2019 07:24 UPD: 07:25
REUTERS / Hannah Mckay

Μήνυμα υπέρ της άρσης των εμποδίων «που αντιμετωπίζουν οι βρετανικές επιχειρήσεις» στις ΗΠΑ έστειλε στον Ντόναλντ Τραμπ ο νέος πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου, εν όψει της σημερινής κατ’ ιδίαν συνάντησης στη σύνοδο των G7 στη Γαλλία.

«Εξακολουθούν να υπάρχουν ακόμα σημαντικά εμπόδια στις ΗΠΑ για τις βρετανικές εταιρείες που για πολλούς παραμένουν ακατανόητα» δήλωσε χαρακτηριστικά, ο Μπόρις Τζόνσον, μιλώντας σε εκπροσώπους του Τύπου.

Λίγες εβδομάδες πριν την έξοδο από την Ε.Ε., και ενώ κορυφώνονται οι διεργασίες για την προετοιμασία του Brexit, το Λονδίνο επιδιώκει την ενίσχυση των δεσμών με την Ουάσιγκτον, προκειμένου να αντισταθμίσει το κόστος μίας πιθανής άτακτης αποχώρησης από την ευρωπαϊκή οικογένεια.

Στο πλαίσιο αυτό, οι δύο χώρες βρίσκονται σε εντατικές διαβουλεύσεις για την κατάρτιση μίας νέας εμπορικής συμφωνίας.

«Υπάρχει μια τεράστια ευκαιρία για τη Βρετανία, αλλά πρέπει να καταλάβουμε ότι δεν πρόκειται για εύκολη διαδικασία», έσπευσε να διευκρινίσει ο Τζόνσον.

Πρόκειται για την πρώτη συνάντηση των δύο ανδρών από την ημέρα ανάληψης των πρωθυπουργικών καθηκόντων του Μπόρις Τζόνσον.

«Είναι πολύ σημαντικό, αν καταλήξουμε σε μια σπουδαία συμφωνία ελεύθερου εμπορίου, να πρόκειται για ελεύθερο εμπόριο που θα ωφελεί τις βρετανικές εταιρείες» συμπλήρωσε, στο ίδιο πλαίσιο.

Ως παράδειγμα, επικαλέστηκε τη βρετανική «κρεατόπιτα με χοιρινό», η οποία πωλείται στην Ταϊλάνδη και την Ισλανδία, «αλλά δεν μπορεί να εισέλθει στην αμερικανική αγορά».

«Υπάρχουν τεράστιες ευκαιρίες για τις βρετανικές εταιρείες» επεσήμανε επιπλέον, προτού διαβεβαιώσει ότι «σκοπεύουμε να τις εκμεταλλευτούμε, αλλά θα χρειαστεί οι Αμερικανοί φίλοι μας να κάνουν συμβιβασμούς και να δείξουν ελαστικότητα».

naftemporiki.gr με πληροφορίες από AFP, Reuters

Οικονομία & Αγορές

Προτεινόμενα για εσάς