Ιταλία: Μπορεί να αποφύγει τις πρόωρες εκλογές;

Σάββατο, 24 Αυγ 2019 14:45
REUTERS / YARA NARDI

Την ερχόμενη Τρίτη τα ιταλικά κόμματα θα πρέπει να επιστρέψουν στο Προεδρικό Μέγαρο και να αποκαλύψουν στον Σέρτζιο Ματαρέλα εάν μπορεί να υπάρξει μία συμμαχία με πλειοψηφία στη Βουλή, που θα ορίσει νέο πρωθυπουργό.

Οι διεργασίες τα τελευταία 24ωρα είναι έντονες, αλλά οι πολιτικοί αναλυτές στην τρίτη μεγαλύτερη οικονομία του ευρώ δεν δίνουν πιθανότητες μεγαλύτερες του 50% για μία εναλλακτική κυβέρνηση, που θα αποτρέψει την πρόωρη προσφυγή στην κάλπη και ενώ θα βρίσκεται σε εξέλιξη η διαπραγμάτευση με τις Βρυξέλλες για τον προϋπολογισμό του 2020. 

Παρά τις προσπάθειες σύγκλισης ανάμεσα στο Κίνημα των Πέντε Αστέρων και το Δημοκρατικό Κόμμα, οι διαφωνίες είναι ακόμη πολλές και τα εμπόδια υψηλά. Μεγάλο αγκάθι είναι ο τρόπος αντιμετώπισης των μεταναστευτικών ροών, με την κεντροαριστερά να ζητεί την άμεση κατάργηση των σκληρών μέτρων του Ματέο Σαλβίνι της Λέγκας και τους Πέντε Αστέρες να θέτουν άλλες προτεραιότητες, όπως ηπερικοπή 345 βουλευτών και γερουσιαστών. 

To ποιος θα ηγηθεί ενδεχόμενου νέου συνασπισμού Πέντε Αστέρων και Δημοκρατικών είναι ακόμη ένα σημείο τριβής, με τις διαφωνίες να μην περιορίζονται μεταξύ των δύο κομμάτων, αλλά και να επεκτείνονται και στους κόλπους του καθενός από αυτά. 

Ο Λορέντζο Κοντόνιο, πρώην αξιωματούχος του ιταλικού υπουργείου Οικονομικών και νυν ανεξάρτητος σύμβουλος βλέπει περιορισμένες πιθανότητες επιτυχίας στις διαπραγματεύσεις. «Τα κόμματα αυτά έχουν ελάχιστα κοινά και η προσπάθειά τους να συνδυάσουν πολύ διαφορετικές προτεραιότητες μπορεί να οδηγήσει σε ένα κακοφτιαγμένο μωσαϊκό» έγραψε σε σημείωμά του. Επικρατέστερο σενάριο πιστεύει πως είναι οι πρόωρες εκλογές. 

naftemporiki.gr 

Κόσμος

Προτεινόμενα για εσάς