ΓΔ ΧΑ ΤΖΙΡΟΣ: εκ.

ΧΑ: Η εβδομάδα προεξόφλησης της αξιολόγησης της Moody’s θα είναι ανοδική

Παρασκευή, 23 Αυγ 2019 08:25 UPD: 08:38
Eurokinissi / ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΕΜΠΑΠΗΣ

Του Κώστα Ιωαννίδη

Η σχετική ανεξαρτησία που εμφανίζεται αυτή τη βδομάδα, έναντι όσων ισχύουν διεθνώς και κύρια στην κεφαλαιαγορά της ευρωζώνης, διατηρήθηκε χθες. Με μια σύνοδο που αποτέλεσε «φυσική» συνέχεια, ως προς τα βασικά της χαρακτηριστικά, της προηγούμενης, με τζίρο στις 14:00 στα 18 εκατ. ευρώ, και εύρος διακύμανσης των βασικών δεικτών περιορισμένο (6,5 μονάδες για τον ΓΔ).

Όλα μικρά στην αγορά της Αθήνας στο πρώτο μέρος, από το ενδιαφέρον μέχρι την προσπάθεια για ισορροπία. Τη ζημιά στην ατμόσφαιρα των διεθνών συναλλαγών προκάλεσαν τα πρακτικά από την τελευταία σύνοδο της Fed, όπου οι ιθύνοντες με δικαίωμα ψήφου εμφανίστηκαν διχασμένοι, ως προς την ανάγκη μιας μείωσης των επιτοκίων της. Ήταν όμως όλοι σύμφωνοι πως το ψαλίδισμα κατά 25 μονάδες βάσης, δεν θα αποτελούσε μέρος μιας προκαθορισμένης πορείας ελάττωσης για μεγαλύτερη χαλάρωση. Η απροθυμία των αρμοδίων που αποκαλύφθηκε, έρχεται σε πλήρη αντίθεση με την επιθετική τιμολόγηση της αγοράς για μείωση των επιτοκίων της Fed κατά τουλάχιστον 100 μονάδες βάσης έως το τέλος του 2020.

Τα φίλτρα που ισχύουν για τη διάθεση για ρίσκο στην Αθήνα, λειτούργησαν και πάλι υπέρ ανόδου των δεικτών. Με μια σύνοδο που φάνηκε πως θα κάλυπτε τον πρώτο στόχο των αισιόδοξων διαχειριστών, δηλαδή τη διατήρηση των κερδών από το ξεκίνημα της εβδομάδας. Διότι επί ώρες, ο μέσος όρος κινήθηκε πλάγια, ανάμεσα στις 837 και τις 832 μονάδες. Από τις 14:45 ωστόσο, το αγοραστικό ενδιαφέρον για τα τραπεζικά blue chip ανέβασε την όρεξη για αγορές σε μεγάλο πλήθος μετοχών της αθηναϊκής αγοράς. Αυτή δεν έσβησε από τις απαιτήσεις των πωλητών, που διαρκώς ζητούσαν ψηλότερο τίμημα για να πουλήσουν blue chip, και φθάσαμε πάλι στις δημοπρασίες, όπου οι τιμές πήραν ακόμα μια ώθηση. Η εκτίμησή μας είναι πως μέτρησε η απόφαση της ΕΚΤ να χαλαρώσει τις απαιτήσεις της έναντι των πιστωτικών ιδρυμάτων που εποπτεύει, σε σχέση με τα κόκκινα δάνειά τους.

Από την «Ν» λίγο πριν τις 14:00 μάθαμε: Περισσότερο χρόνο θα έχουν στη διάθεσή τους οι τράπεζες της Ευρωζώνης προκειμένου να βάλουν στην άκρη κεφάλαια για να καλύψουν τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια. Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα υπό την πίεση κρατών- μελών, αλλά και την παρέμβαση του Ευρωκοινοβουλίου, αποφάσισε να χαλαρώσει το πλαίσιο σε αυτό το μέτωπο. 

 

Η απόφαση αυτή, δίνει τέλος σε μία διαμάχη δύο ετών ανάμεσα στη Φραγκφούρτη και τις Βρυξέλλες σε ένα ζήτημα πολλών δισ. ευρώ, που είναι εν πολλοίς «κληροδότημα» της χρηματοπιστωτικής κρίσης που ξέσπασε το 2008 και της κρίσης χρέους και βαθύτατης ύφεσης, που ακολούθησε. 

Ωστόσο οι εποπτικές αρχές της ΕΚΤ διατηρούν το δικαίωμα να ορίζουν διαφορετικούς στόχους ανά τράπεζα «εάν ειδικές συνθήκες το απαιτούν». 

Αξίζει να θυμίσουμε ότι οι τράπεζες της Ευρωζώνης έχουν μειώσει σχεδόν στο μισό το βάρος των κόκκινων δανείων στους ισολογισμούς τους από το 2015. Η εικόνα εξακολουθεί να διαφέρει αισθητά από χώρα σε χώρα, με την Ελλάδα να αντιμετωπίζει βεβαίως το οξύτερο πρόβλημα με διαφορά.

Το ποσοστό των κόκκινων δανείων στις ελληνικές τράπεζες ανέρχεται στο 41,4% του συνόλου. Στην Κύπρο είναι στο 21,3%, στην Πορτογαλία στο 11,5% και στην Ιταλία στο 8,4%.

Επίσης μέτρησε θετικά ο προβληματισμός των αρμοδίων σύμφωνα με τα πρακτικά συνεδρίασης που δημοσίευσε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα χθες.

Εξετάζουν μέτρα για τη στήριξη της οικονομίας της Ευρωζώνης,  που θα περιλαμβάνουν μείωση των επιτοκίων, αγορές ομολόγων, την αλλαγή στις προβλέψεις για τα επιτόκια και τη στήριξη τραπεζών με τη μερική ανακούφισή τους από τα αρνητικά επιτόκια.

Ένα κλιμακωτό επιτόκιο (για τις καταθέσεις των τραπεζών στην ΕΚΤ) μπορεί να είναι το πιο αμφιλεγόμενο μεταξύ των εξεταζόμενων μέτρων, με τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου να εμφανίζονται διχασμένα στη λήψη ενός τέτοιου μέτρου, όπως επίσης και για τον επανακαθορισμό του στόχου της ΕΚΤ για τον πληθωρισμό κάτω από το 2%.

Υπενθυμίζεται πως ο Ντράγκι θα παραδώσει τα ηνία της ΕΚΤ στην Κριστίν Λαγκάρντ στο τέλος Οκτωβρίου και συνεπώς έχει στη διάθεσή του δύο ακόμη συνεδριάσεις για να προωθήσει τα όποια μέτρα.

Ορισμένοι αναλυτές υπογραμμίζουν την αυξημένη συμμετοχή των εγχώριων παραγόντων στο αγοραστικό κρετσέντο αυτής της εβδομάδας που θα την σφραγίσει η αναμενόμενη έκθεση για την αξιοπιστία της ελληνικής οικονομίας από τη Moody’s.

Οικονομία & Αγορές

Προτεινόμενα για εσάς