ΓΔ ΧΑ ΤΖΙΡΟΣ: εκ.

Σοφόν... το ασαφές: Σύνοδος με ομοιότητες και διαφορές

Παρασκευή, 23 Αυγ 2019 07:00

Από την έντυπη έκδοση

* Μια σύνοδος που αποτέλεσε «φυσική» συνέχεια, ως προς τα βασικά της χαρακτηριστικά, ήταν η χθεσινή, με τζίρο στις 14:00 στα 18 εκατ. ευρώ, και εύρος διακύμανσης των βασικών δεικτών περιορισμένο (6,5 μονάδες για τον Γ.Δ.). Ακόμα και η σχετική ανεξαρτησία που εμφανίζεται αυτή τη βδομάδα, έναντι όσων ισχύουν διεθνώς και κύρια στην κεφαλαιαγορά της Ευρωζώνης, υφίστατο. Αφού ο Γ.Δ. εμφάνιζε μικρή άνοδο της τάξης του 0,02% που έγινε -0,09% μετά από 3 λεπτά, ενώ οι DAX CAC είχαν μικρές μεν, αρνητικές δε μεταβολές. Η σημαντικότερη διαφορά που εντοπίσαμε, έναντι της προηγούμενης συνεδρίας, ήταν η καθοδική μεταβολή του Τραπεζικού Δείκτη. Έχανε 0,4% περίπου, προσδίδοντας οριακές απώλειες στον 25άρη, που εμφάνιζε εύρος διακύμανσης 20 μονάδων με τιμή στις 2.042 περίπου.

* Όλα μικρά στην αγορά της Αθήνας στο πρώτο μέρος, από το ενδιαφέρον μέχρι την προσπάθεια για ισορροπία. Τη ζημιά στην ατμόσφαιρα των διεθνών συναλλαγών προκάλεσαν τα πρακτικά από την τελευταία σύνοδο της Fed, όπου οι ιθύνοντες με δικαίωμα ψήφου εμφανίστηκαν διχασμένοι, ως προς την ανάγκη μιας μείωσης των επιτοκίων της. Ήταν όμως όλοι σύμφωνοι πως το ψαλίδισμα κατά 25 μονάδες βάσης, δεν θα αποτελούσε μέρος μιας προκαθορισμένης πορείας ελάττωσης για μεγαλύτερη χαλάρωση. Η απροθυμία των αρμοδίων που αποκαλύφθηκε, έρχεται σε πλήρη αντίθεση με την επιθετική τιμολόγηση της αγοράς για μείωση των επιτοκίων της Fed κατά τουλάχιστον 100 μονάδες βάσης έως το τέλος του 2020. Οι αγοραίοι παγκοσμίως ανέμεναν την αντίδραση των θεσμικών στην αγορά ομολόγων. Για τα ελληνικά, πάντως, υπήρξε προτίμηση που χαμήλωσε την απόδοσή τους κάτω από το 2%.

* Τα φίλτρα που ισχύουν για τη διάθεση για ρίσκο στην Αθήνα λειτούργησαν και πάλι υπέρ ανόδου των δεικτών. Με μια σύνοδο που φάνηκε πως θα κάλυπτε τον πρώτο στόχο των αισιόδοξων διαχειριστών, δηλαδή τη διατήρηση των κερδών από το ξεκίνημα της εβδομάδας. Διότι, επί ώρες, ο μέσος όρος κινήθηκε πλάγια, ανάμεσα στις 837 και τις 832 μονάδες. Από τις 14:45, ωστόσο, το αγοραστικό ενδιαφέρον για τα τραπεζικά blue chip ανέβασε την όρεξη για αγορές σε μεγάλο πλήθος μετοχών της αθηναϊκής αγοράς. Αυτή δεν έσβησε από τις απαιτήσεις των πωλητών, που διαρκώς ζητούσαν ψηλότερο τίμημα για να πουλήσουν blue chip, και φθάσαμε πάλι στις δημοπρασίες, όπου οι τιμές πήραν ακόμα μια ώθηση. Η εκτίμησή μας είναι πως μέτρησε η απόφαση της ΕΚΤ να χαλαρώσει τις απαιτήσεις της έναντι των πιστωτικών ιδρυμάτων που εποπτεύει, σε σχέση με τα «κόκκινα» δάνειά τους.

* Επίσης μια εξέλιξη από το εσωτερικό, ήτοι η προετοιμασία για πώληση ποσοστού από 51% ως 65% του ΔΕΔΔΗΕ που κατέχει το Δημόσιο, και η πιθανή διεύρυνση της αποκρατικοποίησης του ΑΔΜΗΕ, πυροδότησαν τη ζήτηση για ΔΕΗ και ΑΔΜΗΕ στο ταμπλό. Στην Ευρωζώνη, οι αγορές έπεσαν, γιατί οι επενδυτές επηρεάστηκαν από την έκθεση της Κεντρικής Τράπεζας της Γερμανίας, όπου δηλώνεται πως δεν βλέπουν τους λόγους για επιπλέον κίνητρα στην οικονομία τους. Στις ΗΠΑ είχαμε ανοδικό ξεκίνημα και πτωτική συνέχεια, γιατί οι βιομηχανίες των ΗΠΑ ανακοίνωσαν την πρώτη μηνιαία μείωση της παραγωγής τους σε βάθος περίπου 10 χρόνων. Αυτή έκανε σκληρότερη την πτώση στην Ευρώπη, αλλά η αντίδραση στη Νέα Υόρκη στη συνέχεια γλύκανε τις μεταβολές στο κλείσιμο. Η διεθνής νευρικότητα αναμετριέται κόντρα στα δικά μας «φίλτρα». 

Καθρέφτη, καθρεφτάκι μου

Περιμένοντας τις βάσεις για την εισαγωγή στα ΑΕΙ, μαθαίνουμε πως η ανακοίνωσή τους περνά από τη γραφειοκρατία αρκετών υπουργείων. Για αυτό και καθυστερεί η ανακοίνωσή τους, που δεν οφείλεται στο εκπαιδευτικό σύστημα ή στο υπουργείο Παιδείας. Καθώς προγραμματιστικά, για να ολοκληρωθεί η δουλειά, θέλει τρεις μέρες. Με όσα ισχύουν, απαιτούνται περίπου επτά βδομάδες. Το χειρότερο είναι πως με αυτούς τους ρυθμούς, που έχουν κατοχυρωθεί με την επανάληψή τους επί χρόνια, οι κηδεμόνες των πρωτοετών φοιτητών θα ταλαιπωρηθούν πολύ, αναζητώντας κατοικία. Γολγοθάς για γονείς σπουδαστών που πέτυχαν σε σχολή εκτός τόπου μόνιμης κατοικίας. Το χειρότερο όμως είναι πως αν και ξοδεύτηκαν κεφάλαια για να τα προετοιμάσουν για τις εξετάσεις, αν και θα ξοδευτούν επιπλέον για τις σπουδές τους, το επαγγελματικό τους μέλλον είναι αβέβαιο. Όχι μόνο γιατί δεν υπάρχει ραγδαία ανάπτυξη, ούτε μόνο γιατί τα προγράμματα σπουδών δεν αντιστοιχούν στην κάλυψη συγκεκριμένων αναγκών της παραγωγής. Αλλά γιατί δεν είναι κοινωνικά προσαρμοσμένα, είναι κα(λ)κομαθημένα.  

Σοφοκλής β’
Κατά Κόσμον Κώστας Ιωαννίδης

Οικονομία & Αγορές

Προτεινόμενα για εσάς