Πρόθυμος να συνεργαστεί με το Κίνημα των 5 Αστέρων ο Ρέντσι

Τετάρτη, 21 Αυγ 2019 09:36 UPD: 09:44
REUTERS / ALBERTO LINGRIA

Πρόθυμος να συνεργαστεί με το Κίνημα των 5 Αστέρων, αν αυτό οδηγούσε σε μια εποικοδομητική στάση απέναντι στην Ευρώπη, εμφανίστηκε ο Ιταλός πρώην πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι, μία ημέρα μετά την παραίτηση του Ιταλού πρωθυπουργού Τζουζέπε Κόντε και εν όψει των διαβουλεύσεων που θα έχει ο πρόεδρος της χώρας Σέρτζο Ματαρέλα με τους πολιτικούς αρχηγούς ώστε να δοθεί τέλος στην πολιτική κρίση.

«Πρέπει να προσπαθήσουμε να σχηματίσουμε κυβέρνηση, αν είναι δυνατό» ανέφερε ο Ρέντσι μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο France 2, ενώ πρόσθεσε ότι είναι σημαντικό να μπουν στην άκρη προηγούμενες προσωπικές επιθέσεις εναντίον του που έχουν διατυπώσει μέλη του Κινήματος των 5 Αστέρων. 

Πολιτικοί από το Κίνημα των 5 Αστέρων και το κεντροαριστερό Δημοκρατικό Κόμμα συζητούν τον σχηματισμό νέου συνασπισμού, ο οποίος θα αποκλείει το ακροδεξιό κόμμα Λέγκα του Ματέο Σαλβίνι και θα δίνει μια πιο κεντρώα και φιλοευρωπαϊκή στροφή στην κυβέρνηση της Ιταλίας.

Ο Ιταλός πρόεδρος επιδιώκει ένα βραχύ χρονοδιάγραμμα διαβουλεύσεων με τους πολιτικούς αρχηγούς, που θα είναι σύντομες και στοχευμένες μέσα στο επόμενο 48ωρο, με στόχο να μπει τέλος στην κρίση, με τη δημιουργία ενός νέου σχήματος που θα κληθεί ν’ αντιμετωπίσει την υπερεπείγουσα οικονομική κατάσταση της χώρας. Στόχος του Ματαρέλα είναι να αποφευχθεί η επανάληψη της μακράς σειράς διερευνητικών επαφών, με τακτικισμούς και ψευδεπίγραφα ανοίγματα, που στο τέλος μπορεί και να μην οδηγήσουν πουθενά, μετατρέποντας απλώς το Κουηρινάλιο μέγαρο σε ένα εργαστήριο πολιτικής στρατηγικής. Ο Ματαρέλα θέλει να αποτρέψει την περίπτωση να υπάρξει μία τύποις διαβούλευση μεταξύ του Κινήματος των 5 Αστέρων με το κεντροαριστερό Δημοκρατικό Κόμμα και μετά από μία αποτυχία της να στραφεί ο ηγέτης του Κινήματος Λουΐτζι Ντι Μάγιο ξανά προς τον ηγέτη της ακροδεξιάς Λέγκας Ματέο Σαλβίνι για να επαναλάβουν το κυβερνητικό εγχείρημά τους. 

Πηγές: ΑΜΠΕ, Reuters

Κόσμος

Προτεινόμενα για εσάς