Νέα κόντρα για τον τρόπο μεταφοράς των μεταναστών του Open Arms στην Ισπανία

Μεταφορά αεροπορικώς ζητεί η οργάνωση- μεταφορά από την ακτοφυλακή προτείνει η Ρώμη
Τρίτη, 20 Αυγ 2019 10:18 UPD: 14:45
REUTERS / GUGLIELMO MANGIAPANE

Οι σχεδόν 100 μετανάστες που παραμένουν αποκλεισμένοι στα ανοικτά του νησιού Λαμπεντούζα της Ιταλίας πρέπει να επιτραπεί να αποβιβαστούν και να μεταφερθούν στην Ισπανία αεροπορικώς, όχι διά θαλάσσης, επισημαίνει η ισπανική φιλανθρωπική οργάνωση Open Arms, που τους διέσωσε.

Οι μετανάστες βρίσκονται στη θάλασσα επί σχεδόν τρεις εβδομάδες και καταλαμβάνονται ολοένα περισσότερο από ανυπομονησία και απόγνωση. Η οργάνωση λέει πως πρέπει να αποβιβαστούν σε ασφαλές λιμάνι το ταχύτερο καθώς δυσκολεύεται όσο περνούν οι μέρες να διατηρήσει κατάσταση στο πλοίο ειρηνική.

Ο καπετάνιος του πλοίου της Open Arms προειδοποίησε πως το πλήρωμα αδυνατεί πλέον να διαχειριστεί την κατάσταση στο πλοίο, καθώς πολλοί από τους διασωθέντες καταλαμβάνονται «συχνά από κρίσεις άγχους και πανικού» και οδεύουν να «στασιάσουν».

Η ισπανική κυβέρνηση προσφέρθηκε την Κυριακή να υποδεχθεί το πλοίο, αλλά η οργάνωση πέρριψε την πρόταση, εξηγώντας ότι η απόσταση που θα χρειαστεί να διανυθεί είναι τεράστια, ενώ οι ιταλικές ακτές απέχουν ελάχιστα.

Open Arms: Σε απόγνωση οι μετανάστες πηδούν στη θάλασσα

«Για να γίνει υπό αξιοπρεπείς συνθήκες μεταφορά των ανθρώπων που διασώθηκαν, μπορούν να μεταφερθούν στην Κατάνη [της Σικελίας] κι από εκεί στη Μαδρίτη αεροπορικώς», πρότεινε ο επικεφαλής του παραρτήματος της ProActiva Open Arms στην Ιταλία, ο Ρικάρντο Γκάτι, μιλώντας σε δημοσιογράφους στη Λαμπεντούζα.

Ο Γκάτι πρόσθεσε, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων ANSA, ότι αυτή η λύση είναι πολύ λιγότερο δαπανηρή σε σύγκριση με την πρόταση της Ρώμης να μεταφερθούν από το Open Arms στην Ισπανία συνοδεία σκαφών της ιταλικής ακτοφυλακής.

«Η μίσθωση ενός Boeing για 200 ανθρώπους θα κόστιζε 240 ευρώ κατ’ άτομο», ενώ πέρυσι η συνοδεία του Aquarius ως τις ακτές της Ισπανίας από την ιταλική ακτοφυλακή «στοίχισε 250.000 ευρώ», πρόσθεσε ο Γκάτι.

Μερικές ώρες αργότερα, ο ιταλός υπουργός Υποδομών Ντανίλο Τονινέλι δήλωσε πως όλοι οι διασωθέντες από το Open Arms θα μπορούσαν να μεταφερθούν στην Ισπανία από την ιταλική ακτοφυλακή, ώστε να μην αναγκαστεί να κάνει το μακρύ ταξίδι. Αλλά, σε αντάλλαγμα, ο Τονινέλι απαίτησε από την ισπανική κυβέρνηση να αφαιρέσει τη σημαία από το πλοίο της ΜΚΟ. Αυτή η κίνηση πιθανότητα θα ανάγκαζε το σκάφος να αναστείλει τη συμμετοχή του σε επιχειρήσεις διάσωσης, τουλάχιστον ώσπου να μπορέσει να εγγραφεί σε κάποιον άλλον νηογνώμονα.

Πηγές: ΑΜΠΕ, AFP

Κόσμος

Προτεινόμενα για εσάς