Η θρησκεία μπορεί να διαδραματίσει ρόλο στον εμβολιασμό των γυναικών κατά του HPV

Δευτέρα, 26 Αυγ 2019 10:31 UPD: 10:31
Shutterstock /

Της Ανθής Αγγελοπούλου

Έχουν περάσει πάνω από δέκα χρόνια από τότε που εισήχθη το εμβόλιο που προστατεύει τις γυναίκες από τον ιό του ανθρώπινου ιού θηλώματος (HPV), της πιο συχνής σεξουαλικά μεταδιδόμενης νόσου ειδικά στις ΗΠΑ. Τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) συστήνουν τον εμβολιασμό μεταξύ των ηλικιών 11 και 12 ετών, ενώ μέχρι την ηλικία 26 ετών συνιστάται ο εμβολιασμός σε συγκεκριμένες ομάδες γυναικών.

Ωστόσο, μια νέα μελέτη που διεξήχθη στο Πανεπιστήμιο της Νότιας Φλόριντα (USF) διαπίστωσε ότι πολλές φοιτήτριες δεν έχουν εμβολιαστεί για να προστατευθούν για λόγους θρησκευτικούς και ότι η θρησκεία θα μπορούσε να συνεισφέρει θετικά ως προς αυτή την κατεύθυνση.

Σύμφωνα με τη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Journal of Religion and Health, το 25% των γυναικών που ερωτήθηκαν μεταξύ 18 και 26 ετών δεν είχαν εμβολιαστεί για τον ιό HPV και η σεξουαλική δραστηριότητα ήταν ο κύριος παράγοντας που σχετίζεται με τον εμβολιασμό. Από αυτές,  τις μη εμβολιασμένες φοιτήτριες, το 70% ανήκε σε με μια συγκεκριμένη θρησκεία, που ως κοινή πίστη έχει την αποχή μέχρι το γάμο. Κατά συνέπεια, ορισμένοι γονείς αντιτίθενται στον εμβολιασμό των παιδιών τους κατά του HPV επειδή δεν είναι σεξουαλικά ενεργά και πιστεύουν ότι δεν είναι απαραίτητο. Άλλοι πάλι, πιστεύουν ότι ο εμβολιασμός των παιδιών θα μπορούσε να προωθήσει τη σεξουαλική δραστηριότητα, αν και οι μελέτες δείχνουν ότι αυτή η πεποίθηση έχει μειωθεί τα τελευταία χρόνια. Παρά τη θρησκευτική ταύτιση, η πλειονότητα των ερωτηθέντων φοιτητριών παραδέχονται ότι είναι σεξουαλικά ενεργές.

Όπως εξηγεί η επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Alicia Best, PhD, επίκουρη καθηγήτρια του USF College of Public Health, το εμβόλιο μπορεί να προστατεύσει τους ανθρώπους από τους τύπους HPV υψηλού κινδύνου πριν από την έκθεση, ιδανικά προτού γίνουν σεξουαλικά ενεργά άτομα. Η περίοδος σπουδών στο πανεπιστήμιο είναι συχνά μια εποχή σεξουαλικής εξερεύνησης και αυτόνομης λήψης αποφάσεων. Έτσι, ενώ οι γονείς ενός μαθητή μπορεί να έχουν αντιταχθεί στο εμβόλιο του HPV για θρησκευτικούς ή άλλους λόγους, αυτοί οι μαθητές μπορούν να αποφασίσουν μόνοι τους ότι ο εμβολιασμός είναι σωστός γι αυτούς. Ως εκ τούτου, οι φοιτητές είναι μια βασική ομάδα που πρέπει να εκπαιδευτεί σχετικά με τη σημασία του HPV εμβολιασμού.

Οι ειδικοί συστήνουν προληπτικά μέτρα κατά του HPV τα οποία περιλαμβάνουν τη χρήση προφυλακτικών και φραγμάτων οδοντιατρικής. Ο ιός HPV μπορεί να είναι ασυμπτωματικός, και μπορεί να μεταδοθεί εν αγνοία του ατόμου μέσω της σεξουαλικής επαφής. Ενώ σήμερα δεν υπάρχει θεραπεία για τον HPV, ο ιός είναι συνήθως αβλαβής αλλά ορισμένοι τύποι HPV μπορεί να προκαλέσουν κονδυλώματα των γεννητικών οργάνων και καρκίνο. Το CDC συστήνει στις γυναίκες να αρχίσουν να κάνουν τις ειδικές εξετάσεις από την  ηλικία των 21 ετών, καθώς αυτές μπορούν να ανιχνεύσουν καρκίνο και άλλες ανωμαλίες. Οι γυναίκες μπορούν επίσης να ρωτήσουν τον γιατρό τους για τον έλεγχο HPV.

Πηγές:

University of South Florida (USF Innovation)

https://www.usf.edu/research-innovation/

https://www.news-medical.net/news/20190819/Religion-may-play-role-in-HPV-vaccination-rate-for-female-college-students.aspx

TAGS

Υγεία

Προτεινόμενα για εσάς