Οι ερευνητές βελτιώνουν τις οδηγίες για τη θεραπεία παιδιών με εγκεφαλικό τραύμα

Δευτέρα, 19 Αυγ 2019 17:03 UPD: 17:03
shutterstock /

Της Ανθής Αγγελοπούλου

Όταν ένα παιδί τραυματιστεί στο κεφάλι οι γιατροί κάνουν μέγιστες προσπάθειες για να αποτρέψουν περαιτέρω βλάβες σε έναν αναπτυσσόμενο εγκέφαλο. Η μέτρηση και η ρύθμιση του επιπέδου του διοξειδίου του άνθρακα του παιδιού είναι κρίσιμη για τη διασφάλιση ότι ο εγκέφαλος παίρνει αρκετό οξυγόνο στο αίμα για να αποτρέψει έναν δευτερογενή εγκεφαλικό τραυματισμό. Το υψηλό διοξείδιο του άνθρακα μπορεί να αυξήσει την ενδοκρανιακή πίεση, ενώ ένα χαμηλό επίπεδο σχετίζεται με την κακή κυκλοφορία του εγκεφάλου.

Το Κέντρο Πρόληψης και Έρευνας Τραυματισμών Harborview (HIPRC) ανέπτυξε ένα πρωτόκολλο για μια τυποποιημένη λύση σε αυτά τα συμβάντα. Οι κατευθυντήριες οδηγίες, που δημοσιεύθηκαν πρόσφατα και, χρησιμοποιούνται στο Harborview Center Medical Center, το παιδικό κέντρο τραυματισμών επιπέδου Ι της περιοχής, όπου περίπου 120 παιδιατρικοί ασθενείς με εγκεφαλικό τραύμα λαμβάνουν φροντίδα κάθε χρόνο.

Ωστόσο, δεν υπάρχουν κατευθυντήριες γραμμές σχετικά με το εάν μια μη επεμβατική μέθοδος μέτρησης του διοξειδίου του άνθρακα από τις εκπνεύσεις των ασθενών, γνωστή ως capnography end-tidal, είναι εξίσου αποτελεσματική με τη λήψη αίματος μέσω της αρτηρίας του παιδιού.

Σε μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο JAMA, οι ερευνητές του HIPRC απάντησαν στο κλινικό ερώτημα αν «Η μέτρηση του επιπέδου του διοξειδίου του άνθρακα μέσω μιας αρτηρίας εξακολουθεί να είναι η πιο ακριβής διάγνωση για το παιδιατρικό εγκεφαλικό τραύμα».

Ο Δρ. Jen-Ting Yang, αναισθησιολόγος στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Ουάσινγκτον επεσήμανε ότι, η δειγματοληψία διοξειδίου του άνθρακα μέσω της αρτηρίας θεωρείται το χρυσό πρότυπο, αλλά το τελικό-παλιρροϊκό διοξείδιο του άνθρακα χρησιμοποιείται ευρέως στην κλινική πρακτική επειδή η τοποθέτηση μιας αρτηριακής γραμμής σε ένα παιδί είναι πρόκληση και οι επιπλοκές δεν είναι ασυνήθιστες.

Σε μια μελέτη των δύο τρόπων ανίχνευσης του διοξειδίου του άνθρακα, ο Yang και οι συνεργάτες του βρήκαν μικρή σχέση μεταξύ της χρήσης μιας αρτηριακής γραμμής και της τελικής παλιρροϊκής καπνογραφίας.

Οι ερευνητές ανέλυσαν τις περιπτώσεις 137 παιδιών ηλικίας κάτω των 18 ετών που είχαν εισαχθεί στη Μονάδα Παιδιατρικής Εντατικής Θεραπείας Harbourview μεταξύ 2011 και 2017. Μεταξύ αυτών των παιδιών, οι ερευνητές είχαν 445 ζεύγη δεδομένων από τις δύο διαγνωστικές μεθόδους. Συνολικά, μόνο το 42% των δεδομένων αυτών συμφωνήθηκε (187 στοιχεία από 445). Η συμφωνία ήταν ακόμη χαμηλότερη κατά τις πρώτες οκτώ ώρες μετά την εισαγωγή και με την ανάπτυξη παιδιατρικού συνδρόμου οξείας αναπνευστικής δυσχέρειας.

Η Monica Vavilala, διευθύντρια του HIPRC και καθηγήτρια αναισθησιολογίας και ιατρικής του Πανεπιστημίου UW τόνισε ότι  οι κλινικοί γιατροί χρησιμοποιούν πολύ συχνά τα επίπεδα διοξειδίου του άνθρακα στο τέλος της παλίρροιας για να ρυθμίσουν τις παραμέτρους αερισμού και, οι ερευνητές ελπίζουν ότι η τελική παλιρροιακή καπνογραφία θα είναι εξίσου αποτελεσματική. Ενώ, δήλωσε ευτυχής που κατάφεραν να προσδιορίσουν την προτιμώμενη μέθοδο λέγοντας χαρακτηριστικά «έχουμε τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσουμε τα στοιχεία από ασθενείς με εγκεφαλικό τραύμα για να προσφέρουμε έναν καλύτερο χάρτη πορείας γι’ αυτό που θεωρείται ως καλής ποιότητας φροντίδα».

Πηγές:
University of Washington Health Sciences/UW Medicine
https://newsroom.uw.edu/postscript/researchers-refine-guidelines-pediatric-brain-injuries
https://www.news-medical.net/news/20190818/Researchers-refine-guidelines-for-treating-children-with-brain-trauma.aspx

TAGS

Υγεία

Προτεινόμενα για εσάς