ΓΔ ΧΑ ΤΖΙΡΟΣ: εκ.

Oμόλογα: Ανεβάζει ταχύτητα το ράλι... ανησυχίας

Τετάρτη, 14 Αυγ 2019 15:55
REUTERS / BRENDAN MCDERMID

Της Νατάσας Στασινού
nstas@naftemporiki.gr

Στο πλέον ελκυστικό στοιχείο ενεργητικού, μαζί με τον χρυσό, αναδεικνύονται αναμφίβολα τα κρατικά ομόλογα. Στην Ευρωζώνη το ράλι των γερμανικών, που θεωρούνται τα πλέον ασφαλή, συνεχίζεται με αμείωτη ένταση, ενώ σήμερα στο χορό «μπαίνουν» και τα ελληνικά, που είχαν βρεθεί υπό πίεση μετά τις τελευταίες εξελίξεις στην Ιταλία. 

Η απόδοση του ελληνικού ομολόγου δεκαετούς διάρκειας καταγράφει σήμερα πτώση 3,67% ή επτά μονάδων βάσης σε σχέση με το χθεσινό κλείσιμο, στο 2,05%.

Παρόμοια είναι η εικόνα για τους ιταλικούς τίτλους, με την απόδοση του δεκαετούς να υποχωρεί κατά έξι μονάδες βάσης, στο 1,56%. Στην κατεύθυνση αυτή συμβάλλει βεβαίως και η πρώτη ήττα στα σχέδια του Ματέο Σαλβίνι για πρόωρες εκλογές. Η Γερουσία δεν του έκανε το χατίρι για μία άμεση πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης και μετέθεσε τη διαδικασία για τις 20 Αυγούστου, την ώρα που οι διεργασίες για πιθανή συμμαχία του Κινήματος των Πέντε Αστέρων με το Δημοκρατικό Κόμμα συνεχίζονται. 

Την ίδια ώρα οι αποδόσεις των γερμανικών ομολόγων βουλιάζουν ολοένα και βαθύτερα σε αρνητικό έδαφος. Η απόδοση του 10ετους σήμερα κινείται τέσσερις μονάδες βάσης χαμηλότερα σε σχέση με το χθεσινό κλείσιμο, στο -0,65%, μετά και τα στοιχεία για τη συρρίκνωση του γερμανικού ΑΕΠ το δεύτερο τρίμηνο. 

Δραστική μείωση στο 0,15% καταγράφει και η απόδοση του ισπανικού δεκαετούς, ενώ ελαφρώς υψηλότερα, στο 0,18% διαμορφώνεται εκείνη του αντίστοιχου πορτογαλικού. 

Στην αγορά βεβαίως τα βλέμματα σήμερα είναι στραμμένα περισσότερο σε ΗΠΑ και Βρετανία, όπου έχουμε αντιστροφή της καμπύλης διετών και δεκαετών ομολόγων σε ένα ηχηρότατο σήμα προειδοποίησης για ύφεση. 

Η απόδοση του αμερικανικού δεκαετούς μειώθηκε οχτώ μονάδες βάσης στο 1,62%, ενώ εκείνη του διετούς μειώθηκε μόνο τρεις μονάδες βάσης στο 1,63%. Η απόδοση του 30ετους ομολόγου είναι επίσης σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα. Στη Βρετανία η απόδοση του δεκαετούς υποχώρησε κατά δύο μονάδες βάσης στο 0,475%, ενώ εκείνη του διετούς αυξήθηκε κατά μία στο 0,478%. Και τούτο παρά το γεγονός ότι ο πληθωρισμός επιταχύνθηκε πάνω από τον επίσημο στόχο της Τράπεζας της Αγγλίας για 2%. 

naftemporiki.gr

Οικονομία & Αγορές

Προτεινόμενα για εσάς