ΓΔ ΧΑ ΤΖΙΡΟΣ: εκ.

Σε βαθύ κόκκινο επιστρέφουν οι αγορές

Μετά τα στοιχεία για τη συρρίκνωση της Γερμανίας
Τετάρτη, 14 Αυγ 2019 13:13 UPD: 13:17
REUTERS / EDUARDO MUNOZ

Το ράλι που πυροδότησε η οπισθοχώρηση του Ντόναλντ Τραμπ στο θέμα των κινεζικών δασμών δεν κράτησε για πολύ. Οι ευρωπαϊκές αγορές είναι σήμερα και πάλι σε τροχιά πτώσης, καθώς τα στοιχεία για το ΑΕΠ σε Γερμανία και Ευρωζώνη επιβεβαίωσαν τους φόβους για την ταχεία επιδείνωση της «υγείας» της γηραιάς ηπείρου. 

Η μεγαλύτερη ευρωπαϊκή οικονομία είδε το ΑΕΠ της να υποχωρεί το διάστημα Απριλίου- Ιουνίου κατά 0,1% στη δεύτερη συρρίκνωση σε τέσσερα τρίμηνα, ενώ συνολικά η Ευρωζώνη αναπτύχθηκε μόλις 0,2%. 

Υπό τις συνθήκες αυτές οι επενδυτές συνέχισαν τη φυγή τους από τις αγορές μετοχών. Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 καταγράφει πτώση 0,8% στις 13:08 μμ, ενώ ο γερμανικός DAX υποχωρεί 1,1% στη Φραγκφούρτη και ο γαλλικός CAC 40 ακολουθεί με πτώση 0,98%. Εντονότερες είναι οι ρευστοποιήσεις στο Μιλάνο, με τον FTSE MIB στο -1,6%.

Στο Χρηματιστήριο Αθηνών, παρά την προσπάθεια αντίδρασης, ο Γενικός Δείκτης μένει σε αρνητικό έδαφος, στο -0,49% και την αξία των συναλλαγών λίγο πάνω από τα 21 εκατ. ευρώ. Οι τραπεζικές μετοχές παραμένουν στο στόχαστρο με τον δείκτη τους να υποχωρεί 1,5%.

Υπενθυμίζεται ότι χθες το βράδυ ο αμερικανικός δείκτης ανέκαμψε 1,5%, ενώ ανοδικά κινήθηκαν νωρίς το πρώι και οι ασιατικές αγορές εν μέσω προσδοκιών για αποκλιμάκωση της εμπορικής αντιπαράθεσης. Στην Ευρώπη όμως το καμπανάκι της ύφεσης χτυπάει πιο δυνατά από ποτέ και οι επενδυτές δεν μπορούν παρά να καταφύγουν στα ομόλογα. 

naftemporiki.gr

Οικονομία & Αγορές

Προτεινόμενα για εσάς