Επιπτώσεις της εισπνοής ρύπων από τον καπνό της φωτιάς για τα άτομα με χρόνια προβλήματα υγείας

Τετάρτη, 14 Αυγ 2019 10:14 UPD: 10:25
Eurokinissi / ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ ΜΙΧΑΛΗΣ

Του Dr. Γεώργιου Ι. Τασόπουλου,
MD,PhD Πνευμονολόγος-Εντατικολόγος

Τα άτομα τα οποία πάσχουν από χρόνια προβλήματα υγείας κυρίως πνευμονολογικά και καρδιολογικά, είναι ιδιαίτερα ευάλωτα σε σχέση με τον υπόλοιπο πληθυσμό τις ημέρες που βρίσκονται σε έξαρση μεγάλες δασικές πυρκαγιές.

Τα παραπάνω άτομα και κυρία αυτά που πάσχουν από Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια ή Βρογχικό Άσθμα καθώς και οι καρδιοπαθείς μπορεί να εμφανίσουν έξαρση της βασικής παθήσεως τους, λόγω της εισπνοής προϊόντων καύσης που παράγονται από τις δασικές πυρκαγιές. Συγκεκριμένα οι ασθενείς με χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεία και βρογχικό άσθμα, μπορεί να εμφανίσουν επίμονο βήχα, πόνο στο θώρακα, προοδευτικά επιδεινούμενη δύσπνοια με αποτέλεσμα να χρειάζονται μεγαλύτερες δόσεις εισπνεόμενων φαρμάκων σε σχέση με πριν. Έτσι πάσχοντες από αυτά τα νοσήματα καλό θα είναι να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις εκτός σπιτιού και σε περίπτωση παροξύνσεως να συμβουλεύονται τον θεράποντα ιατρό τους.

Τέλος καλό θα είναι να έχουμε υπόψη τις επίσημες οδηγίες του ΚΕΕΛΠΝΟ οι οποίες είναι οι ακόλουθες:

  • Στη περίπτωση συνθηκών που ευνοούν την έντονη έκθεση σε καπνό, συστήνεται, η απομάκρυνση από τη περιοχή, εφόσον είναι εφικτό, για όσο διάστημα το φαινόμενο παραμένει έντονο.
  • Σε περίπτωση που δεν είναι εφικτή η απομάκρυνση από την περιοχή, παραμείνετε όσο το δυνατόν περισσότερο σε κλειστούς χώρους, με σωστές συνθήκες κλιματισμού και διατηρείστε τον εσωτερικό αέρα όσο το δυνατόν περισσότερο καθαρό, με την αποφυγή του καπνίσματος στους κλειστούς χώρους και την χρήση σκούπας τόσο ηλεκτρικής όσο και συμβατικής.
  • Σε περίπτωση απουσίας καπνού εξωτερικά αερίζουμε τους εσωτερικούς χώρους για ανανέωση του αέρα ανοίγοντας τα παράθυρα.

Οδηγίες προστασίας από την εισπνοή καπνού σε περίπτωση πυρκαγιάς

  • Αποφύγετε τις εξωτερικές δραστηριότητες για όσο διάστημα υπάρχει καπνός.
  • Αποφύγετε τη σωματική καταπόνηση.
  • Καταναλώστε άφθονες ποσότητες πόσιμου νερού και υγρών, ειδικά κατά τα διαστήματα έντονης παρουσίας καπνού.
  • Σε περίπτωση εμφάνισης συμπτωμάτων από το αναπνευστικό ή καρδιαγγειακό σύστημα που μπορεί να σχετίζονται με υπερβολική έκθεση σε καπνό, όπως επίμονος βήχας, δυσκολία ή/και συριγμός στην αναπνοή, σφίξιμο ή πόνος στο στήθος, ταχυκαρδία, ναυτία, ασυνήθιστη κόπωση ή ζάλη, ζητήστε άμεσα ιατρική βοήθεια.
  • Σε γενικές γραμμές, η έκθεση στον καπνό ενδέχεται να προκαλέσει ερεθισμό των ματιών και του αναπνευστικού συστήματος, καθώς και επιδείνωση τυχόν αναπνευστικών και καρδιολογικών νοσημάτων.
TAGS

Υγεία

Προτεινόμενα για εσάς