ΓΔ ΧΑ ΤΖΙΡΟΣ: εκ.

Κρατούν τις τιμές τα ξενοδοχεία στην Αθήνα

Στα 103 ευρώ τη μέρα το δίκλινο δωμάτιο
Δευτέρα, 12 Αυγ 2019 21:34
REUTERS / COSTAS BALTAS

Από την έντυπη έκδοση

Του Αντώνη Τσιμπλάκη
atsimp@naftemporiki.gr

Σε υψηλά για την εποχή επίπεδα, ειδικά σε σχέση με τον ανταγωνισμό, κινούνται οι τιμές των ξενοδοχείων στην Αθήνα. Ουσιαστικά η Αθήνα είναι στα ίδια επίπεδα με τη Λισαβόνα, και βρίσκεται πίσω μόνο από τη Βαρκελώνη, που οι τιμές των δωματίων της είναι σε πιο υψηλά επίπεδα. 

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Trivago, οι τιμές στην Αθήνα τον Αύγουστο για ένα standard double room έχουν διαμορφωθεί στα 103 ευρώ την ημέρα. Η τιμή αυτή είναι σε κατώτερα επίπεδα σε σχέση με τον Ιούλιο (-3%), αλλά υψηλότερη σε σχέση με τον περσινό Αύγουστο (+4%). Τις υψηλότερες τιμές στη Μεσόγειο έχει σύμφωνα με την Trivago η Βαρκελώνη, με 138 ευρώ κατά μέσο όρο το δωμάτιο. Ποσό που είναι κατά 2% χαμηλότερα σε σχέση με τον Ιούλιο, αλλά και 9% πάνω σε σχέση με τον Αύγουστο του 2018. 

Μεσόγειος
Η οικονομικότερη πάντως πόλη, με παρόμοια χαρακτηριστικά, είναι η Κωνσταντινούπολη. Όπως και σε όλο το μήκος των μικρασιατικών ακτών, έτσι και τα ξενοδοχεία της Κωνσταντινούπολης προσφέρουν πολύ χαμηλές τιμές προκειμένου να προσελκύσουν πελάτες και να ξεπεράσουν τη μεγάλη κρίση της προηγούμενης τριετίας, εξαιτίας των συνεχόμενων τρομοκρατικών ενεργειών, αλλά και της απόπειρας πραξικοπήματος. Η τιμή για ένα standard δωμάτιο για δύο άτομα, κατά μέσο όρο είναι στα 78 ευρώ. Τιμή που πάντως καταγράφει άνοδο 8% σε σχέση με τον Ιούλιο και 15% σε σχέση με τον περσινό Αύγουστο. 

Χαμηλά παραμένουν και οι τιμές στο Κάιρο, αφού και η Αίγυπτος είδε τον τουρισμό της να μειώνεται κατακόρυφα τα τελευταία χρόνια, και φέτος παρουσιάζει σημάδια σταδιακής επανάκαμψης. Ειδικότερα ένα δωμάτιο σήμερα στην αιγυπτιακή πρωτεύουσα ενοικιάζεται στα 95 ευρώ, καταγράφοντας πτώση τόσο συγκριτικά με τον Ιούλιο (-2%) όσο και σε ετήσια βάση (-9%). 
Ανατολικά την Ελλάδας, στην Ιταλία και τη Ρώμη, οι τιμές για ένα δωμάτιο διαμορφώνονται στα 91 ευρώ την ημέρα. Και η ιταλική πρωτεύουσα παρουσιάζει τα χαρακτηριστικά των άλλων ευρωπαϊκών πόλεων. Οι τιμές της είναι κάτω από τον Ιούλιο κατά 3%, αλλά πάνω σε σχέση με τον περσινό Αύγουστο κατά 7%.   

Και η Λισαβόνα στο ίδιο μήκος κύματος με την Αθήνα, με μέση τιμή τα 103 ευρώ, αλλά αντίθετα με την ελληνική πρωτεύουσα σημειώνει κάμψη σε σχέση με τον περσινό Αύγουστο κατά 2% και άνοδο σε σχέση με τον Ιούλιο κατά 2%.  
Θα πρέπει επίσης να σημειωθεί ότι τη μεγαλύτερη μείωση σε σχέση με τον Ιούλιο σημείωσαν τα ξενοδοχεία της Μαδρίτης, τα οποία κατά μέσο όρο έχουν τις τιμές τους στα 79 ευρώ (12% κάτω από τον προηγούμενο μήνα).  

Βόρεια Ευρώπη 
Οι περισσότερες ευρωπαϊκές πόλεις που αναφέρονται στον Δείκτη Τιμών Ξενοδοχείων της Trivago καταγράφουν ετήσια αύξηση των τιμών των ξενοδοχείων τους τον Αύγουστο. Στη βόρεια Ευρώπη οι Βρυξέλλες καταγράφουν αύξηση 14% σε ετήσια βάση, η οποία μεταφράζεται σε 91 ευρώ για ένα standard δίκλινο δωμάτιο ανά διανυκτέρευση. Η Βιέννη έχει αύξηση 14% σε σύγκριση με τον περασμένο Αύγουστο, όπου η μέση τιμή του ξενοδοχείου ανέρχεται τώρα σε 109 ευρώ για μια διανυκτέρευση σε ξενοδοχείο. Στο άλλο άκρο του φάσματος βρίσκονται το Ρέικιαβικ και το Δουβλίνο, οι πόλεις με τη μεγαλύτερη μείωση των τιμών των ξενοδοχείων σε σύγκριση σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Οι ταξιδιώτες που επισκέπτονται την πρωτεύουσα της Ισλανδίας θα πληρώσουν 148 ευρώ για ένα standard δίκλινο δωμάτιο για διανυκτέρευση, δηλαδή μείωση 22% σε σχέση με πέρυσι. Το Δουβλίνο παρουσιάζει μείωση κατά 6% σε σύγκριση με τον Αύγουστο του 2018, ο οποίος μεταφράζεται σε 100 ευρώ ανά διανυκτέρευση. Επίσης το Άμστερνταμ σημείωσε μείωση κατά 2% σε σύγκριση με τον ίδιο μήνα του περασμένου έτους, γεγονός που μεταφράζεται σε 103 και 144 ευρώ αντίστοιχα.

Οικονομία & Αγορές

Προτεινόμενα για εσάς