ΓΔ ΧΑ ΤΖΙΡΟΣ: εκ.

Το «ελληνικό μοντέλο» APS εγγύησης του Δημοσίου

Δευτέρα, 12 Αυγ 2019 21:22 UPD: 21:22

Από την έντυπη έκδοση

Την άμεση υιοθέτηση του μοντέλου εγγύησης του Δημοσίου σε τιτλοποιημένα περιουσιακά στοιχεία αυτό που παλιότερα ήταν γνωστό ως ιταλικό μοντέλο (Assets Protection Scheme, APS), περιλαμβάνει ο  στρατηγικός σχεδιασμός της κυβέρνησης για το τραπεζικό σύστημα, όπως αναφέρει ο κ. Γιώργος Ζαββός, υφυπουργός Οικονομικών, αρμόδιος για  το χρηματοοικονομικό σύστημα. 

Όπως αναφέρει, σε άρθρο του στα «ΝΕΑ», αυτό που προτείνει τώρα η κυβέρνηση στην επεξεργασμένη μορφή του είναι πλήρως προσαρμοσμένο στις ανάγκες της ελληνικής οικονομίας, των ελληνικών τραπεζών και στους ευρωπαϊκούς κανόνες και στηρίζεται στους επενδυτές ώστε όταν υιοθετηθεί να αποτελέσει το ελληνικό μοντέλο. «Ευελπιστούμε ότι μέσα στο φθινόπωρο θα έχουν ολοκληρωθεί οι διαπραγματεύσεις με τη Γ.Δ. Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για να προχωρήσουμε αμέσως μετά στην εφαρμογή του μέσω της απαραίτητης νομοθετικής ρύθμισης, έτσι ώστε οι τράπεζες να μπορέσουν να προσαρμόσουν αντίστοιχα τα σχέδιά τους». 

Η εφαρμογή του μοντέλου αυτού θα συμβάλει στην πιο γρήγορη απομείωση των κόκκινων δανείων από το ενεργητικό των τραπεζών, έτσι ώστε να μπορέσουν να επιστρέψουν, όσο πιο γρήγορα γίνεται, στη χρηματοδότηση της πραγματικής οικονομίας, που τόσο χρειάζεται ο τόπος, αναφέρει ο υφυπουργός. Κατόπιν, η κυβέρνηση θα εξετάσει κάθε άλλη ρεαλιστική πρόταση, συμπεριλαμβανομένου και του σχεδίου που έχει υποβάλει η ΤτΕ και είναι διατεθειμένη να υιοθετήσει κάθε εργαλείο που μπορεί να συμβάλει στη γρήγορη και αποτελεσματική αντιμετώπιση του προβλήματος των κόκκινων δανείων, αλλά και στην ενίσχυση του τραπεζικού συστήματος. 

Ευνοϊκή συγκυρία
Ο κ. Ζαββός επισημαίνει ότι η κυβέρνηση κινείται με ταχύτατους ρυθμούς κεφαλαιοποιώντας την ευνοϊκή συγκυρία που δημιουργεί στις κεφαλαιαγορές η πρόσφατη πολιτική αλλαγή, η οποία έχει αυξήσει την εμπιστοσύνη των αγορών και αντίστοιχα έχει μειώσει εντυπωσιακά το κόστος της άντλησης χρήματος. Αποτελεί ψήφο εμπιστοσύνης των αγορών και της παγκόσμιας επενδυτικής κοινότητας στις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας. Αυτό θα επιτρέψει στις τράπεζες να συμβάλουν ενεργά στην επανεκκίνηση της οικονομίας και να υποστηρίξουν τις αναπτυξιακές προσπάθειες των υγιών επιχειρηματικών δυνάμεων της χώρας. 

Αναφέρει ακόμη ότι η στρατηγική για τον τραπεζικό τομέα εντάσσεται στις μεγάλες αλλαγές του ευρωπαϊκού χρηματοοικονομικού τομέα. Γιατί μετά τις ευρωεκλογές η Ευρώπη είναι υποχρεωμένη να επιταχύνει την ολοκλήρωση της Ευρωπαϊκής Τραπεζικής Ένωσης (ETE) ιδιαίτερα με την υιοθέτηση ενός Ευρωπαϊκού Συστήματος Εγγύησης Καταθέσεων και εκ παραλλήλου να επανεκκινήσει την Ευρωπαϊκή Ένωση των κεφαλαιαγορών. Πρόκειται για τα δυο κρίσιμα εγχειρήματα στα οποία σκοπεύει να πρωτοστατήσει η ελληνική κυβέρνηση παίρνοντας όλες τις αναγκαίες πρωτοβουλίες. 

Κλείνοντας αναφέρει: «Η κρίση της Ευρωζώνης κατακερμάτισε την ενιαία τραπεζική αγορά και εκτόξευσε το κόστος δανεισμού για μια χώρα σαν την Ελλάδα. Αυτό πρέπει να αλλάξει γιατί στον βαθμό που θα εμπεδώνεται η ETE θα ενισχύεται η εμπιστοσύνη των καταθετών και των επενδυτών. Χρειαζόμαστε πρωταρχικά μια επενδυτική ένωση με μηχανισμούς που θα μπορούν να στρέφουν τα μεγάλα πλεονάσματα στις πραγματικές ανάγκες της ευρωπαϊκής οικονομίας. Η ένωση των κεφαλαιαγορών θα στοχεύει σε τομείς που αφορούν τη βιώσιμη ανάπτυξη, τις καινοτόμες επιχειρήσεις, τις start ups, ιδίως τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις που είναι η πλειονότητα των επιχειρήσεων της ελληνικής οικονομίας και θα τους επιτρέψει να αντλήσουν κεφάλαια για να αναπτυχθούν. To ελληνικό τραπεζικό σύστημα πρέπει να μπορεί να ανταποκριθεί με επιτυχία στις προκλήσεις του μέλλοντος και να συμμετάσχει ενεργά στον σχεδιασμό μιας νέας αναπτυξιακής στρατηγικής της χώρας».  

Οικονομία & Αγορές

Προτεινόμενα για εσάς