Εμπόδια στην σωστή διάγνωση δερματικών μυκητιακών λοιμώξεων αντιμετωπίζουν οι επιστήμονες υγείας

Κυριακή, 11 Αυγ 2019 22:34
shutterstock /

Της Ανθής Αγγελοπούλου

Σύμφωνα με μελέτη της ομάδας του Πανεπιστημίου George Washington (GW), η οποία  δημοσιεύεται στο επιστημονικό περιοδικό Journal of Drugs in Dermatology, τα εμπόδια για μία σωστή χρήση των μυκητιακών διαγνωστικών παρασκευασμάτων για την αναγνώριση δερματικών μυκητιακών λοιμώξεων είναι αρκετά εμπόδια.

Όπως λένε οι ερευνητές, οι δερματικές μυκητιασικές λοιμώξεις αντιπροσωπεύουν από 3,5 έως και 6,5 εκατομμύρια επισκέψεις σε δερματολόγους κάθε χρόνο. Παρά τη συχνότητά τους, οι ποικίλες παρουσιάσεις μυκητιασικών λοιμώξεων συχνά οδηγούν σε λανθασμένη διάγνωση, με αποτέλεσμα το επιπλέον κόστος για ο σύστημα υγείας και τον ασθενή, επιπλέον χρόνο και πολλές καθυστερήσεις στην σωστή φροντίδα τους ασθενούς. Η άμεση μικροσκοπία χρησιμοποιώντας υδροξείδιο του καλίου (ΚΟΗ) ή άλλους λεκέδες παρέχει μια φθηνή μέθοδο για τη διάγνωση μυκητιακών λοιμώξεων. Ωστόσο, αυτό απαιτεί από τις κλινικές να διαθέτουν την πιστοποίηση για την τροποποίηση της κλινικής εργαστηριακής βελτίωσης (CLIA).

Ο Adam Friedman, MD, καθηγητής και προσωρινός πρόεδρος του Τμήματος Δερματολογίας του GW School of Medicine και Επιστημών Υγείας και επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, εξηγεί ότι, λόγω της εξαιρετικής ικανότητας αυτών των μυκητιακών λοιμώξεων να μιμούνται άλλες δερματικές παθήσεις, η ταυτοποίηση με βάση μόνο τον κλινικό έλεγχο μπορεί συχνά να οδηγήσει σε λανθασμένη διάγνωση και κακοδιαχείριση. «Λίγα είναι γνωστά σχετικά με τη συχνότητα με την οποία οι δερματολόγοι χρησιμοποιούν αυτές τις απλές αλλά διαγνωστικές μεταβολές των παρασιτικών μυκητιακών παρασκευασμάτων, ούτε γνωρίζουμε εάν και ποια εμπόδια υπάρχουν για την πρόληψη της ακριβούς διάγνωσης των μολύνσεων» επισημαίνει ο καθηγητής.

Η ομάδα του Friedman δημοσίευσε στο παρελθόν έρευνα που υπογραμμίζει τη δυσκολία που αντιμετωπίζουν ακόμη και οι δερματολόγοι όταν διακρίνουν τις δερματικές μυκητιακές λοιμώξεις από άλλες φλεγμονώδεις δερματικές παθήσεις, επισημαίνοντας τη σημασία της χρησιμοποίησης εργαστηριακών εργαλείων για να βοηθήσουν στην περίθαλψη των ασθενών.

Αυτή η έρευνα, με επικεφαλής την Emily Murphy, ερευνήτρια στο Τμήμα Δερματολογίας της Σχολής Ιατρικής και Επιστημών Υγείας του GW, διανεμήθηκε μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου σε συμμετέχοντες στο Αισθητικό και Κλινικό Συνέδριο της Δερματολογίας του Ορλάντο και τα δεδομένα συγκεντρώθηκαν σε μια web πλατφόρμα.

Από τους ερωτηθέντες, περίπου 21% δήλωσαν ότι σπάνια / ποτέ δεν χρησιμοποιούν μυκητιασικά παρασκευάσματα και περίπου το 20% ανέφεραν ότι μερικές φορές το κάνουν, συχνά επειδή πιστεύουν ότι η κλινική διάγνωση είναι επαρκής ή επειδή τα μυκητιακά παρασκευάσματα διαρκούν πάρα πολύ. Επιπλέον, περίπου το 21% των ερωτηθέντων ανέφεραν ότι δεν έχουν πιστοποιήσεις CLIA, κυρίως επειδή η διαδικασία απαιτεί πάρα πολλή δουλειά ή επειδή δεν ξέρουν πώς να υποβάλουν αίτηση. Από τους παρόχους που έχουν πιστοποίηση CLIA, περισσότερο από το 25% ανέφεραν ότι ήταν δύσκολο να αποκτηθούν αυτές.

Όπως επισημαίνει ο Friedman «Τα αποτελέσματα υποδεικνύουν την ανάγκη για αυξημένη εκπαίδευση σχετικά με τα πολλά κλινικά πρόσωπα των δερματικών μυκητιακών λοιμώξεων και την ορθή χρήση των διαγνωστικών κλίνης» Ενώ, συμπλήρωσε ότι υπογραμμίζουν επίσης, την ανάγκη για παρεμβάσεις προκειμένου να διευκολυνθεί η διαδικασία πιστοποίησης CLIA, ώστε να εξασφαλιστεί ότι οι κλινικές δερματολογίας είναι εξοπλισμένες για την ακριβή διάγνωση λοιμώξεων.

Πηγές:

https://smhs.gwu.edu/news/gw-researchers-identify-barriers-fungal-infection-diagnosis

https://www.news-medical.net/news/20190808/GW-study-identifies-barriers-to-correctly-diagnosing-cutaneous-fungal-infections.aspx

TAGS

Υγεία

Προτεινόμενα για εσάς