«Πολεμικό Συμβούλιο» από τον Μπόρις Τζόνσον για άτακτο Brexit

Κυριακή, 28 Ιουλ 2019 22:19 UPD: 22:20
REUTERS / VINCENT KESSLER

Σε πρωτοσέλιδο δημοσίευμά τους, οι «Times» του Λονδίνου αποκαλύπτουν τις πυρετώδεις προετοιμασίες της νέας κυβέρνησης για το ενδεχόμενο μη συμφωνίας με τις Βρυξέλλες.

Ο νέος πρωθυπουργός προσανατολίζεται στον σχηματισμό «Πολεμικού Συμβουλίου» με μέλη τον ίδιο και έξι υπουργούς, όλοι φανατικοί «Brexiter», το οποίο θα εξετάζει τις εξελίξεις και θα λαμβάνει αποφάσεις για τις περαιτέρω κινήσεις της κυβέρνησης. Το νέο κυβερνητικό όργανο θα συνεδριάζει καθημερινά ακόμη και στο διάστημα των διακοπών.

Παρεμπιπτόντως, ο όρος «Πολεμικό Συμβούλιο» παραπέμπει στον ήρωα του Μπόρις Τζόνσον, τον Ουίστον Τσόρτσιλ, τον οποίο θέλει να μιμηθεί. 

Μιλώντας στους «Times», ο Μάικλ Γκόουβ, ο υπουργός που επιβλέπει όλες τις προετοιμασίες για το Brexit, διαμηνύει πως «βασικό σενάριο» της νέας κυβέρνησης είναι ότι δεν θα υπάρξει συμφωνία έως την 31η Οκτωβρίου, με δεδομένη την άρνηση των Βρυξελλών να αφαιρέσουν το «backstop».

Πρόκειται για το δίχτυ ασφαλείας των ιρλανδικών συνόρων, το οποίο έχει προκαλεί τη μήνη των ευρωσκεπτικιστών που πρωτοστάτησαν στην κατάρρευση της κυβέρνησης Τερέζα Μέι.

Πόροι θα υπάρξουν για μετά το Brexit

Ο ρόλος του Γκόουβ - που παρεμπιπτόντως ήταν ένας από τους φανατικούς υποστηρικτές της Μέι και στο παρελθόν διετέλεσε εσωκομματικός αντίπαλος του Μπόρις Τζόνσον - είναι να επισπεύσει τις προετοιμασίες για σκληρό Brexit, να συντονίζει τα υπουργεία και τους ανώτατους δημόσιους λειτουργούς και να ενημερώνει απευθείας τον πρωθυπουργό.

Παράλληλα, ο Σατζίντ Τζαβίντ, ο νέος υπουργός Οικονομικών, σε άρθρο του στην κυριακάτικη «Telegraph» υπογραμμίζει ότι το υπουργείο του θα διαθέσει όσους πόρους κριθούν αναγκαίοι για τη θωράκιση της Βρετανίας μετά την 31η Οκτωβρίου, αλλά και για την ενίσχυση των θαλάσσιων συνόρων της χώρας.

Κόσμος

Προτεινόμενα για εσάς