Μάτι: Καθαρίζεται το οικόπεδο όπου έχουν συγκεντρωθεί 20.000 τόνοι καύσιμης ύλης

Παρασκευή, 26 Ιουλ 2019 11:45 UPD: 19:08
Eurokinissi / ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ ΑΝΤΩΝΗΣ

Άρχισαν οι εργασίες καθαρισμού του οικοπέδου στον Νέο Βουτζά, όπου είχαν συγκεντρωθεί εδώ και έναν χρόνο 20.000 τόνοι καύσιμης ύλης από το πυρόπληκτο Μάτι και τη γύρω περιοχή.

«Με την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που κατατέθηκε προχθές και έδωσε τη δυνατότητα στην κεντρική διοίκηση να παρεμβαίνει εκτάκτως για να αντιμετωπίζει τις συνέπειες φυσικών καταστροφών, ήδη από σήμερα το πρωί, συνεργεία έσπευσαν στην περιοχή και καθαρίζουν την έκταση στην οποία είχαν συγκεντρωθεί κορμοί δέντρων και εύφλεκτα υλικά» αναφέρει το Μέγαρο Μαξίμου.

Όπως υπενθυμίζεται στη σχετική ανακοίνωση του πρωθυπουργικού γραφείου, «ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, δεσμεύτηκε στις προγραμματικές δηλώσεις τη Δευτέρα ότι θα καθαριστεί άμεσα το οικόπεδο στο Μάτι, στο οποίο έχουν συγκεντρωθεί εδώ και έναν χρόνο 20.000 τόνοι καύσιμης ύλης και αποτελούν εστία κινδύνου για τους κατοίκους και την περιοχή».

Σε ανάρτησή του στο Facebook, o αρμόδιος για τον συντονισμό του κυβερνητικού έργου, υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, Άκης Σκρέτσος, σημειώνει πως «το οικόπεδο όπου είχαν συσσωρευτεί τον τελευταίο χρόνο περίπου 20.000 τόνοι καμμένης ξυλείας και σύμμεικτων υλικών, μια επικίνδυνη εστία για νέες πυρκαγιές, αλλά και ενα σημείο ζοφερής μνήμης για τους κατοίκους της περιοχής, καθαρίζεται άμεσα, χάρη στην κινητοποίηση του κράτους και του ιδιωτικού τομέα. Δωρεάν παροχή στο πλαίσιο της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης των εταιριών ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Ελλάκτωρ, ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ, Avax.

Η ελληνική τσιμεντοβιομηχανία (Lafarge, Titan, Halyps) συμμετέχει στην προσπάθεια. Θα παραλάβει και θα επεξεργαστεί κατάλληλα, με δικό της κόστος, τα υλικά αυτά, έτσι ώστε να απορροφηθούν ασφαλώς στην παραγωγική της διαδικασία».

INTIME NEWS / ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ ΝΙΚΟΣ

Σύμφωνα με τον δήμαρχο Ραφήνας-Πικερμίου, Βαγγέλη Μπουρνού, ο συνολικός όγκος της καύσιμης ύλης υπολογίζεται σε 80-100.000 κυβικά και η απομάκρυνσή της θα έχει ολοκληρωθεί σε 30-45 μέρες. Όπως εξήγησε, από αύριο θα γίνει η περίφραξη του χώρου και θα εγκατασταθούν κλαδοθρυμματιστές - χορηγία πέντε εταιρειών - για την υπόλοιπη καμένη οργανική ύλη που είναι συγκεντρωμένη εκεί και η οποία, μετά την επεξεργασία, θα μεταφερθεί σε τσιμεντοβιομηχανίες για να χρησιμοποιηθεί ως βιομάζα.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΜΠΕ

Κοινωνία

Προτεινόμενα για εσάς