«Ο πατέρας της ελληνικής θαλασσογραφίας» στο Ιστορικό Αρχείο-Μουσείο Ύδρας

Πέμπτη, 08 Αυγ 2019 09:09

Κ. Βολανάκης, Η αποβίβαση, 759x1024

Το Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη σε συνεργασία με το Ιστορικό Αρχείο - Μουσείο Ύδρας (ΙΑΜΥ) διοργανώνει έκθεση με έργα του Κωνσταντίνου Βολανάκη, του πατέρα της ελληνικής θαλασσογραφίας, όπως χαρακτηρίζεται από τους μελετητές.

«Η πυρπόληση της Τουρκικής Ναυαρχίδας»  του Κωνσταντίνου Βολανάκη (1837-1907) που αποτυπώνει με εξαιρετική εκφραστικότητα και δεξιοτεχνία μια  από τις πιο λαμπρές στιγμές της ελληνικής ιστορίας. 

Τα εγκαίνια της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν το Σάββατο 10 Αυγούστου, στις 8 το βράδυ.


Στον φιλόξενο χώρο του Μουσείου της Ύδρας, οι επισκέπτες θα «συμπλεύσουν» με τον ζωγράφο σε έναν θαλασσινό περίπατο, από την αυγή έως το βαθύ σκοτάδι μέσα από είκοσι εννέα πίνακες της συλλογής του Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη.

Σε μια διαφορετική προσέγγιση του έργου του, παρουσιάζεται όχι μόνο η σχεδιαστική του δεινότητα αλλά και η δύναμη των χρωμάτων και του φωτός, η οποία δημιουργεί μια μοναδική ατμόσφαιρα σε κάθε πίνακα.

Κ.-Βολανάκης, Το πέρασμα, 1024x607

Ο Κωνσταντίνος Βολανάκης (1837-1907), ένας από τους πλέον επιδραστικούς καλλιτέχνες της νεοελληνικής ζωγραφικής, σπούδασε στην περίφημη Ακαδημία Καλών Τεχνών του Μονάχου και συνδέθηκε με τον Νικόλαο Γύζη, τον Νικηφόρο Λύτρα και άλλους σημαντικούς ομότεχνούς του. Διακρίθηκε για την καλλιτεχνική του παραγωγή τόσο στο εξωτερικό, όσο και στην Ελλάδα, καθώς τα έργα του ξεχώρισαν σε μεγάλες ευρωπαϊκές εκθέσεις.

Κ.-Βολανάκης, Ψάρεμα με πυροφάνι,1024x569

Μετά την επιστροφή του στην Ελλάδα, δίδαξε στη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας, ενώ ίδρυσε και δίδαξε στο Καλλιτεχνικό Εργαστήριο στον Πειραιά. Δυστυχώς, παρά την αγάπη του κοινού και την αναγνώριση της αξίας του έργου του, το τέλος του ήταν άδοξο, όπως συνέβη σε πολλούς καλλιτέχνες.

Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 31 Οκτωβρίου.

naftemporiki.gr

 

 

Πολιτιστικά

Προτεινόμενα για εσάς