ΓΔ ΧΑ ΤΖΙΡΟΣ: εκ.

Βρετανία: Πτώση για τρίτη ημέρα η στερλίνα πριν από την ανακοίνωση του νέου πρωθυπουργού

Τρίτη, 23 Ιουλ 2019 12:12 UPD: 12:17
REUTERS / Dado Ruvic

Πτώση για τρίτη συνεχή ημέρα καταγράφει σήμερα η στερλίνα, λόγω της ενίσχυσης του δολαρίου και των ανησυχιών ότι ο νέος πρωθυπουργός της Βρετανίας, το όνομα του οποίου θα γίνει γνωστό αργότερα σήμερα, θα οδηγήσει τη χώρα εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης χωρίς συμφωνία.

Ο Μπόρις Τζόνσον, φαβορί για τη θέση της Τερέζα Μέι, έχει δηλώσει ότι η προθεσμία της 31ης Οκτωβρίου για το Brexit δεν αλλάζει και ότι η Βρετανία θα αποχωρήσει από την Ε.Ε. ακόμα και αν δεν υπάρχει μια μεταβατική συμφωνία. Οι δηλώσεις αυτές έχουν οδηγήσει τη στερλίνα σε πτώση κατά 2% έναντι του δολαρίου αυτό τον μήνα.

Μ. Βρετανία: Νέα σελίδα για τους Τόρις

Ωστόσο, μια μεγάλη κίνηση της στερλίνας μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων θεωρείται απίθανη, καθώς μεγάλο βάρος θα δοθεί στην πρώτη ομιλία του νέου πρωθυπουργού καθώς και στους υπουργούς που θα επιλέξει. Μια σειρά από υπουργούς που διαφωνούν με τη σκληρή στάση του Τζόνσον στο θέμα του Brexit, όπως ο υπουργός Οικονομικών Φίλιπ Χάμοντ, αναμένεται να παραιτηθούν, ασκώντας περαιτέρω πιέσεις στη στερλίνα.

«Η είδηση ότι ο Τζόνσον γίνεται ο επόμενος πρωθυπουργός δεν αναμένεται να κινήσει τη λίρα. Οι αγορές θα επικεντρωθούν στο πόσο είναι πραγματικά προετοιμασμένος για ένα Brexit χωρίς συμφωνία», δήλωσε ο Κόλιν Άσερ, αναλυτής της Mizuho. «Είμαστε σε μια κατάσταση ψευτοπολέμου, μπορεί να συνεχίσει με τις προετοιμασίες για το Brexit, αλλά η πραγματική δράση θα λάβει χώρα όταν συγκληθεί εκ νέου το κοινοβούλιο μετά τη θερινή ανάπαυλα».

Στις 10:45 ώρα Ελλάδας, η λίρα υποχώρησε κατά 0,3% έναντι του δολαρίου στο 1,2441 δολάριο, κινούμενη προς το χαμηλό διετίας του 1,2382 δολαρίου. Έναντι του ευρώ, κατέγραψε πτώση 0,2% στις 89,97 πένες.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από Reuters

Οικονομία & Αγορές

Προτεινόμενα για εσάς