ΓΔ ΧΑ ΤΖΙΡΟΣ: εκ.

NIESR: Η βρετανική οικονομία κινδυνεύει με ύφεση καθώς πλησιάζει το Brexit

Δευτέρα, 22 Ιουλ 2019 15:55 UPD: 15:56
REUTERS / TOBY MELVILLE

Η οικονομική ανάπτυξη στη Βρετανία βρίσκεται σε στασιμότητα και υπάρχει μία στις τέσσερις πιθανότητες η κρίση του Brexit να έχει ήδη οδηγήσει τη χώρα σε ύφεση, ανακοίνωσε σήμερα κορυφαίο ινστιτούτο.

Το Εθνικό Ινστιτούτο Οικονομικών και Κοινωνικών Ερευνών (NIESR) ανακοίνωσε ότι υπάρχουν κίνδυνοι για περαιτέρω επιβράδυνση της οικονομίας, καθώς οι πιθανότητες να αποχωρήσει η Βρετανία από την Ευρωπαϊκή Ένωση χωρίς συμφωνία είναι περίπου 40%.

Ο Μπόρις Τζόνσον, το φαβορί να διαδεχτεί την Τερέζα Μέι, έχει δηλώσει ότι θα εντείνει τις προετοιμασίες για μια έξοδο χωρίς μια συμφωνία, προκειμένου να αναγκάσει την Ε.Ε. να προχωρήσει σε αλλαγές στη συμφωνία αποχώρησης που διαπραγματεύτηκε η Μέι με τις Βρυξέλλες, αλλά καταψήφισαν τρεις φορές οι Βρετανοί βουλευτές.

Το NIESR εκτίμησε στο παρελθόν ότι η βρετανική οικονομία συρρικνώθηκε το τρίμηνο Απριλίου-Ιουνίου. Εάν η οικονομία της Βρετανίας συρρικνωθεί και στο τρίτο τρίμηνο, θα πρόκειται για την πρώτη ύφεση της Βρετανίας μετά την παγκόσμια χρηματοοικονομική κρίση.

Το NIESR αναθεώρησε πτωτικά τις προβλέψεις του για τον ρυθμό οικονομικής ανάπτυξης της Βρετανίας το 2019 και το 2020 στο 1,2% και το 1,1% συγκριτικά με το 1,4% και 1,6% προηγουμένως. Έδωσε πιθανότητες 30% η πέμπτη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου να συρρικνωθεί το 2020, βάσει του μέσου όρου όλων των σεναρίων του Brexit.

«Δεν υπάρχει προφανής ανάπτυξη για κάποια χρόνια ύστερα από ένα Brexit χωρίς συμφωνία», δήλωσε ο γενικός διευθυντής του NIESR director Τζατζίντ Τσάντα σε συνέντευξη Τύπου.

Ακόμα κι αν ο επόμενος πρωθυπουργός της Βρετανίας πετύχει μια συμφωνία για το Brexit, πιθανόν να υπάρξει πλήγμα στα δημόσια οικονομικά, σύμφωνα με το NIESR.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΜΠΕ, Reuters

Οικονομία & Αγορές

Προτεινόμενα για εσάς