Το Ιράν βοήθησε «ξένο δεξαμενόπλοιο» στο Στενό του Ορμούζ

Μυστήριο τι ακριβώς συνέβη στο τάνκερ
Τετάρτη, 17 Ιουλ 2019 10:25 UPD: 10:33
REUTERS / Hamad I Mohammed

Ένα ξένο δεξαμενόπλοιο, το οποίο αντιμετώπισε τεχνικό πρόβλημα στον Κόλπο, βοήθησαν πλοία του ιρανικού ναυτικού, δήλωσε χθες εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών, χωρίς ωστόσο να δώσει περαιτέρω λεπτομέρειες, ούτε καν το όνομα του πλοίου.

«Βάσει του διεθνούς δικαίου, οι ιρανικές δυνάμεις πλησίασαν το πλοίο και με τη βοήθεια ρυμουλκού το οδήγησαν στα ιρανικά χωρικά ύδατα για να γίνουν εκεί οι απαραίτητες επισκευές», δήλωσε ο Αμπάς Μουσαβί εκπρόσωπος του υπουργείου, επισημαίνοντας ότι το Ιράν έλαβε σήμα κινδίνου, σύμφωνα με το πρακτορείο ISNA.

Ο Μουσαβί πρόσθεσε ότι επιπλέον πληροφορίες θα γίνουν γνωστές στη συνέχεια.

Δεν είναι καθόλου σαφές τι ακριβώς συνέβη στο δεξαμενόπλοιο. Σύμφωνα με στοιχεία παρακολούθησης φορτίων πετρελαίου, το δεξαμενόπλοιο Riah με σημαία Παναμά, το οποίο πραγματοποιεί δρομολόγια στο Στενό του Χορμούζ για να ανεφοδιάζει άλλα πλοία, είχε εισέλθει στα ιρανικά χωρικά ύδατα στις 14 Ιουλίου. Έκτοτε τα ίχνη του χάθηκαν.

Ένα ακόμη στοιχείο, το οποίο περιπλέκει το μυστήριο, είναι ότι κανείς μέχρι στιγμής δεν έχει παρουσιαστεί ως ιδιοκτήτης του τάνκερ.

Σύμφωνα με το Marine Traffic, το πλοίο ανήκει στη ναυτιλιακή εταιρεία Prime Tankers, με έδρα τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, και τους τελευταίους 12 μήνες είχε καταγραφεί να πλέει μόνο μεταξύ των λιμανιών Φουτζάιρα και Σάρζαχ των Εμιράτων. Με χωρητικότητα 1.900 τόνων θεωρείται ένα μικρό τάνκερ.

Ωστόσο, η εκπρόσωπος της Prime Tankers αρνήθηκε ότι το δεξαμενόπλοιο ανήκει στον στόλο της εταιρείας, ενώ και τα Εμιράτα διέψευσαν ότι το διαχειρίζεται εταιρεία της χώρας.

Αξιωματούχος των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων δήλωσε χθες, υπό τον όρο διατήρησης της ανωνυμίας του, ότι το δεξαμενόπλοιο δεν εξέπεμψε σήμα κινδύνου και υπογράμμισε ότι δεν υπάρχουν πολίτες της χώρας σε αυτό, όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων WAM.

Η ένταση στο Στενό του Χορμούζ, από το οποίο διέρχεται σχεδόν το ένα τρίτο της παγκόσμιας παραγωγής αργού πετρελαίου, έχει κλιμακωθεί τις τελευταίες εβδομάδες. Οι ΗΠΑ κατηγορούν το Ιράν ότι ευθύνεται για μια σειρά συμβάντων και επιθέσεων στην περιοχή. Το Ιράν από την πλευρά του έχει δεσμευτεί να απαντήσει στην κατάσχεση πλοίου του από μέλη του βρετανικού βασιλικού πολεμικού ναυτικού, το οποίο λεχει χαρακτηρίσει «πειρατεία».

Το Γιβραλτάρ και οι ΗΠΑ εκτιμούν ότι το τάνκερ επρόκειτο να παραδώσει πετρέλαιο στη Συρία κατά παράβαση των ευρωπαϊκών και αμερικανικών κυρώσεων εναντίον της εμπόλεμης χώρας.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΜΠΕ, Reuters, DPA, AFP

Κόσμος

Προτεινόμενα για εσάς