ΓΔ ΧΑ ΤΖΙΡΟΣ: εκ.

Επενδυτική αναβάθμιση εξασφάλισε η Deutsche Bank

Η πρόσφατη «ιστορική αναδιάρθρωση» είναι η 5η που επιχειρεί στη διάρκεια των τελευταίων επτά ετών
Δευτέρα, 15 Ιουλ 2019 10:36
REUTERS / KAI PFAFFENBACH

Από την έντυπη έκδοση

Την πρώτη επενδυτική της αναβάθμιση εξασφάλισε η Deutsche Bank μετά την ανακοίνωση της ιστορικής αναδιάρθρωσης που προβλέπει περικοπές 18.000 θέσεων εργασίας. 

Αναλυτές της UBS αναβάθμισαν τη σύστασή τους για τη μετοχή της μεγαλύτερης τράπεζας της Γερμανίας σε «neutral» από «sell» και παράλληλα ανέβασαν τον στόχο για την τιμή μετοχή της από τα 5,70 ευρώ ανά μετοχή στα 6,60 ευρώ σε ορίζοντα 12μήνου, με τη λογική ότι η νέα στρατηγική που ανακοίνωσε την προηγούμενη εβδομάδα θα αποφέρει καρπούς. Τα νέα μέτρα, ισχυρίζονται οι αναλυτές, θα εξασφαλίσουν ακόμη μεγαλύτερη περικοπή κόστους και την εμπιστοσύνη των ρυθμιστικών αρχών, γεγονός που σημαίνει ότι θα περιοριστούν και οι κεφαλαιακές απαιτήσεις για την τράπεζα. 

Πολλά ερωτήματα

Παρ’ όλα αυτά, συνέβη κάτι πολύ παράδοξο, σύμφωνα με την ιστοσελίδα του BBC, την ημέρα που η Deutsche Bank ανακοίνωσε τις περικοπές χιλιάδων θέσεων εργασίας της, με αποτέλεσμα να προκύπτουν πολλά ερωτήματα, στα οποία όμως δεν έχουν δοθεί απαντήσεις. Κάποια από τα διευθυντικά στελέχη της στο γραφείο της στο Σίτι του Λονδίνου έκαναν πρόβες για κοστούμια τα οποία κοστίζουν τουλάχιστον 1.300 ευρώ. 

Σίγουρα, η εικόνα των ανώτερων στελεχών της τράπεζας να κάνουν πρόβες πολυτελών κοστουμιών, ενώ άλλοι υπάλληλοι απολύονταν, δεν είναι κάτι που θα ήθελε η Deutsche Bank, τη στιγμή που η τελευταία προσπάθεια αναδιάρθρωσή της είναι η πέμπτη που επιχειρεί στη διάρκεια των τελευταίων επτά ετών. 

Σε μία ωστόσο γενικότερη εκτίμηση, θα πρέπει να σημειωθεί ότι η Deutsche Bank δεν αποτελεί ευρωπαϊκό τραπεζικό πρόβλημα. Αντ’ αυτού, είναι μία ένδειξη ότι ο χαμηλός βαθμός μεταβλητότητας των αγορών σε συνδυασμό με την χρηματιστηριακή ευφορία κρύβουν το βαθύτερο πρόβλημα της ρευστότητας στις διεθνείς αγορές, όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν κάποιοι αναλυτές. 

Στη διάρκεια του περασμένου έτους η μετοχή της Deutsche Bank είχε μειωθεί περίπου κατά ένα τρίτο. Ακόμη πιο ανησυχητικό είναι το γεγονός ότι η αποτίμησή της, όπως υπολογίζεται με βάση την αναλογία τιμής/λογιστικής αξίας, κυμαίνεται στο 0,2, γεγονός που σημαίνει ότι η αγορά προεξοφλεί μία έκπτωση 80% στο ενεργητικό της τράπεζας. Η χαμηλή αποτίμηση τόσο της Deutsche Bank όσο και άλλων τραπεζών της Ευρωζώνης έχει να κάνει γενικότερα με τα πολύ χαμηλά επιτόκια της Ευρωζώνης.

Το ότι η Deutsche Bank έχει ακόμη χαμηλότερη αποτίμηση συγκριτικά με άλλες τράπεζες της Ευρωζώνης αποδίδεται και στο γεγονός ότι είναι ιδιαίτερα εξαρτημένη από την αγορά σταθερού εισοδήματος, την αγορά συναλλάγματος και τα εμπορεύματα. Σε αυτό θα πρέπει να προστεθούν η χαμηλή μεταβλητότητα της αγοράς, οι αυξημένες επιβαρύνσεις στον ισολογισμό της και το υψηλότερο κόστος συμμόρφωσης.

Οικονομία & Αγορές

Προτεινόμενα για εσάς