ΓΔ ΧΑ ΤΖΙΡΟΣ: εκ.

Μήνυμα από το Eurogroup στη νέα κυβέρνηση

Ο κίνδυνος αποκλίσεων στην «ατζέντα» των υπ. Οικονομικών της Ευρωζώνης την 8η Ιουλίου
Τρίτη, 02 Ιουλ 2019 09:26 UPD: 09:26
Eurokinissi / ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ

Από την έντυπη έκδοση 

Του Νίκου Μπέλλου
nbellos@naftemporiki.gr

Η Ελλάδα θα είναι στην ημερήσια διάταξη του Εurogroup της προσεχούς Δευτέρας 8 Ιουλίου, γιατί οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι και εταίροι θέλουν να στείλουν το σωστό μήνυμα στην επόμενη κυβέρνηση σχετικά με την κατάσταση της οικονομίας. Αυτό επισήμανε χθες στις Βρυξέλλες αξιωματούχος με εμπλοκή στις συζητήσεις, σύμφωνα με την οποία τη Δευτέρα θα γίνει συζήτηση με βάση εισήγηση που θα κάνει το EWG σχετικά με τα αποτελέσματα της τρίτης αξιολόγησης της μεταμνημονιακής εποπτείας της Ελλάδας. «Όλοι γνωρίζουμε ότι στις 7 Ιουλίου γίνονται εκλογές στην Ελλάδα, αλλά είναι σημαντικό να δώσουμε το σωστό μήνυμα στην επόμενη κυβέρνηση» τόνισε ο αξιωματούχος.

Είναι προφανές ότι οι Ευρωπαίοι έχοντας καταγράψει τον κίνδυνο αποκλίσεων της οικονομίας από τον στόχο για το πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ το 2019, εξαιτίας των παροχών της σημερινής κυβέρνησης, θέλουν να υπενθυμίσουν τη θέση τους στην επόμενη κυβέρνηση. Κατά πάσα πιθανότητα θέλουν να προλάβουν και καταστάσεις θέτοντας και το περίγραμμα αυτών που περιμένουν από ελληνικής πλευράς. Πάντως, το γεγονός ότι αποφασίζουν να εντάξουν τη χώρα μας στην ημερήσια διάταξη μιας συνεδρίασης στην οποία δεν θα υπάρχει Έλληνας υπουργός, δείχνει ότι υπάρχει και ο χαρακτήρας του επείγοντος για τους αξιωματούχους και εταίρους της Ευρωζώνης.

Υπενθυμίζεται ότι στις 13 Ιουνίου ο επικεφαλής του ΕSM Κλάους Ρέγκλινγκ είχε επισημάνει ότι οι παροχές της κυβέρνησης βγάζουν εκτός δημοσιονομικών στόχων την Ελλάδα και πως το πρόβλημα αυτό θα πρέπει να αντιμετωπιστεί από τη νέα κυβέρνηση που θα προκύψει από τις εκλογές της 7ης Ιουλίου. Ο Ευρωπαίος αξιωματούχος με την ιδιότητα του εκπροσώπου των δανειστών άσκησε εντονότατη κριτική στην κυβέρνηση γιατί προχώρησε σε παροχές χωρίς να συνεννοηθεί προηγουμένως με τους θεσμούς.

Προειδοποίησε μάλιστα ότι η τήρηση των δεσμεύσεων είναι μονόδρομος προκειμένου η χώρα να επωφεληθεί των επιστροφών χρημάτων από τα κέρδη της ΕΚΤ και της σταδιακής εφαρμογής των μέτρων ελάφρυνσης του χρέους. Σε σχέση με τις αποκλίσεις επί των δημοσιονομικών στόχων, λόγω των παροχών, ο κ. Ρέγκλινγκ είχε αναφέρει ότι οι προκαταρκτικοί φόβοι που είχε εκφράσει δημόσια (16 Μαΐου) επιβεβαιώθηκαν στην έκθεση για την τρίτη αξιολόγηση της ενισχυμένης εποπτείας. 

Οικονομία & Αγορές

Προτεινόμενα για εσάς