ΓΔ ΧΑ ΤΖΙΡΟΣ: εκ.

Πετρέλαιο: Σε πτώση οι τιμές, σε αναταραχή η αγορά

Δευτέρα, 17 Ιουν 2019 15:15
REUTERS / POOL New

Σε τροχιά αποκλιμάκωσης βρίσκονται σήμερα οι διεθνείς τιμές του πετρελαίου, μετά το ράλι της περασμένης εβδομάδας. Ωστόσο όσο διατηρείται ή και κλιμακώνεται η ένταση στη Μέση Ανατολή τόσο θα επιμένουν και οι φόβοι για εκτίναξή τους στα υψηλά πολλών ετών, στα οποία είχαν σκαρφαλώσει τον περασμένο Οκτώβριο ή ακόμη και για άνοδο κοντά στα 100 δολαρια το βαρέλι. 

Σήμερα η τιμή του αργού τύπου μπρεντ καταγράφει πτώση 1,13% στα 61,31 δολάρια το βαρέλι. Εξακολουθεί λοιπόν να απέχει περισσότερο από 20 δολάρια από τα υψηλά του Οκτωβρίου του 2018. Η τιμή του αμερικανικού αργού υποχωρεί επίσης κατά περίπου 1% στα 51,94 δολάρια το βαρέλι. 

Την περασμένη εβδομάδα όταν έγινε γνωστή η επίθεση με τορπίλη σε δεξαμενόπλοια στον Κόλπο του Ομάν η αγορά πετρελαίου πήρε φωτιά με τις τιμές να κάνουν άμεσα άλμα 4%. Ξύπνησαν δε μνήμες από τον «πόλεμο των δεξαμενόπλοιων» της δεκαετίας του 1980 ανάμεσα σε Ιράν και Ιράκ. 

Οι ΗΠΑ δείχνουν ευθέως για τις επιθέσεις την Τεχεράνη, ωστόσο οι Ευρωπαίοι εξακολουθούν να είναι πιο επιφυλακτικοί και ζητούν περισσότερα στοιχεία. Θέλουν δε να αποφύγουν μία επικίνδυνη κλιμάκωση στις σχέσεις με την Τεχεράνη, η οποία θα σήμαινε τον οριστικό θάνατο της πολυμερούς συμφωνίας για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν. 

naftemporiki.gr

Οικονομία & Αγορές

Προτεινόμενα για εσάς