ΓΔ ΧΑ ΤΖΙΡΟΣ: εκ.

Νέες επενδύσεις στο Σχηματάρι από την Coca-Cola Τρία Έψιλον

Επέκταση γραμμών παραγωγής με το βλέμμα στην ενίσχυση των ομιλικών εξαγωγών
Τετάρτη, 12 Ιουν 2019 10:26 UPD: 10:26

Περί το τέλος του έτους αναμένεται να προσδιοριστεί το ύψος των επενδυτικών σχεδιασμών της Coca-Cola Τρία Έψιλον στο Σχηματάρι.

Από την έντυπη έκδοση 

Της Δανάης Αλεξάκη
dalex@naftemporiki.gr 

Νέες παραγωγικές επενδύσεις στο mega-plant στο Σχηματάρι δρομολογεί η Coca-Cola Τρία Έψιλον, όπως γνωστοποίησε χθες ο γενικός διευθυντής της εταιρείας, Γιάννης Παπαχρήστου, κατά τη διάρκεια της παρουσίασης μελέτης για το κοινωνικό και οικονομικό αποτύπωμα της Coca-Cola Τρία Έψιλον και της Coca-Cola που εκπόνησε το Ίδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ) με αφορμή τη συμπλήρωση 50 χρόνων δραστηριοποίησης του ισχυρού εμφιαλωτή στην εγχώρια αγορά.

Μολονότι δεν προσδιορίστηκε το ύψος των επενδυτικών σχεδιασμών, αφού όπως γνωστοποιήθηκε οι σχετικές ανακοινώσεις τοποθετούνται στο τέλος του έτους, ο κ. Παπαχρήστος σημείωσε ότι κινούνται στην κατεύθυνση της επέκτασης γραμμών παραγωγής με στόχο την ενίσχυση της παραγωγικής δυναμικής και κατ’ επέκταση των εξαγωγών για λογαριασμό του ομίλου, που σήμερα αντιστοιχούν στο 6% του συνολικού κύκλου εργασιών της ελληνικής θυγατρικής, προσθέτοντας ότι οι σχεδιασμοί σε σημαντικό βαθμό θα έχουν να κάνουν με την παραγωγή στη χώρα μας προϊόντων μιας νέας και πολύ σημαντικής κατηγορίας για την εταιρεία.

Όχι για καφέ
Ωστόσο, τόσο ο ίδιος όσο και η γενική διευθύντρια της Coca-Cola με ευθύνη για Ελλάδα, Κύπρο και Μάλτα, Λίλιαν Νεκταρίου, διευκρίνισαν ότι οι επενδύσεις δεν αφορούν την κατηγορία του καφέ. 

Όπως σημείωσαν, η εξέλιξη του deal της Coca-Cola Company με την Costa Coffee συγκεντρώνει το ενδιαφέρον, ωστόσο δεν υπάρχει αυτήν τη στιγμή κάτι συγκεκριμένο σε αυτό το πεδίο για την ελληνική αγορά. 

Πάντως, σε ό,τι αφορά το πρόσφατο λανσάρισμα στην εγχώρια αγορά του νέου κωδικού «Coca-Cola Plus Coffee» η κ. Νεκταρίου ανέφερε πως έχει τύχει θετικής υποδοχής και αν όλα εξελιχθούν με βάση τον προγραμματισμό, αναμένεται να υπάρξει εμπλουτισμός της σχετικής γκάμας προϊόντων το καλοκαίρι του 2020.

Οικονομικό αποτύπωμα
Αναφορικά με το κοινωνικό και οικονομικό αποτύπωμα της δραστηριότητας της Coca-Cola και της Coca-Cola Τρία Έψιλον στην Ελλάδα, σύμφωνα με τη μελέτη του ΙΟΒΕ (με βάση τα οικονομικά στοιχεία για την περίοδο 1969-2018 από την Coca-Cola Τρία Έψιλον, την Coca-Cola στην Ελλάδα, καθώς και την Τσακίρης ΑΒΕΕ και την Coca-Cola HBC Services ΜΕΠΕ, τοπικές θυγατρικές του Ομίλου Coca-Cola HBC) προκύπτει ότι η συνολική επίδραση (άμεση, έμμεση και επαγόμενη) εκτιμάται σε 2 δισ. σε όρους Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος (1,1% του ΑΕΠ). Ειδικά για το πεδίο των κρατικών εσόδων από φόρους και εισφορές που προκύπτουν από τις δραστηριότητες στην αλυσίδα αξίας της εταιρείας, σύμφωνα με το ΙΟΒΕ, εκτιμώνται σε 414 εκατ. ευρώ και αποτελούν το 0,8% των φορολογικών εσόδων του κράτους. Να σημειωθεί ότι το 2018, ο κύκλος εργασιών της Coca-Cola Τρία Έψιλον υπολογίζεται ότι διαμορφώθηκε στα 481 εκατ. ευρώ, με το μερίδιο της εταιρείας να προσεγγίζει το 50% (σ.σ.: ο συνολικός τζίρος της αγοράς με βάση τα στοιχεία 2016 διαμορφώθηκε στα 870,5 εκατ. ευρώ). 

Σε όρους απασχόλησης, η άμεση και έμμεση επίδραση της αλυσίδας αξίας της εταιρείας εκτιμάται σε 24,3 χιλ. θέσεις εργασίας (σε ισοδύναμα πλήρους απασχόλησης) που αντιστοιχεί με το 0,6% της συνολικής απασχόλησης στην Ελλάδα το 2018. Συνολικά στα 50 χρόνια παρουσίας της Coca Cola στην Ελλάδα η συνεισφορά στο ελληνικό ΑΕΠ σε τιμές 2018 (1% του ΑΕΠ, κατά μέσο όρο τον χρόνο) υπολογίζεται σε 76,5 δισ. ευρώ. 

TAGS

Σχετικά σύμβολα

Σύμβολο
Τιμή
Διαφορά %

Οικονομία & Αγορές

Προτεινόμενα για εσάς