Παραιτείται ο πρωθυπουργός της Δανίας μετά την ήττα του στις εκλογές

Νίκη των Σοσιαλδημοκρατών - Βαριές απώλειες για το εθνικιστικό «Κόμμα του Λαού»
Πέμπτη, 06 Ιουν 2019 07:56 UPD: 08:00
REUTERS / RITZAU SCANPIX DENMARK

Την ήττα του κόμματός του στις βουλευτικές εκλογές παραδέχθηκε ο πρωθυπουργός της Δανίας Λαρς Λόκε Ράσμουσεν, αναγγέλλοντας την παραίτησή του. «Αγαπητοί φίλοι, εμείς [σ.σ. οι Φιλελεύθεροι] καταγάγαμε σπουδαίο εκλογικό αποτέλεσμα, αλλά θα υπάρξει [κυβερνητική] εναλλαγή», είπε στα μέλη του κόμματός του.

Σύμφωνα με τα σχεδόν οριστικά αποτελέσματα, οι Φιλελεύθεροι που κυβέρνησαν τα 14 από τα τελευταία 18 χρόνια στη Δανία περιορίζεται στο 23,4% των ψήφων. Οι Σοσιαλδημοκράτες, το φαβορί της αναμέτρησης, είδαν το ποσοστό τους να υποχωρεί κατά τι σε σύγκριση με το 2015, όμως καταλαμβάνουν την πρώτη θέση με το 25,9% των ψήφων.

Ο Ράσμουσεν ανακοίνωσε ότι θα επισκεφθεί τη βασίλισσα Μαργκρέτε για να της υποβάλει την παραίτηση του και πως θα συνεχίσει να ασκεί υπηρεσιακό ρόλο.

Δανία: Νίκη της κεντροαριστεράς στις κάλπες

Ο Ράσμουσεν τηλεφώνησε στη Μέτε Φρέντεριξεν, επικεφαλής των Σοσιαλδημοκρατών, και τη συνεχάρη για τη νίκη της. Η Φρέντεριξεν σκοπεύει να τεθεί επικεφαλής της επόμενης κυβέρνησης μειοψηφίας της Δανίας.

Ο Ράσμουσεν δήλωσε διατεθειμένος να συμμετάσχει σε μια νέα κυβέρνηση του κέντρου εάν η Φρέντεριξεν δεν καταφέρει να σχηματίσει δική της.

Από την πλευρά του ο Κρίστιαν Τούλεσεν Νταλ, επικεφαλής του Κόμματος του Λαού της Δανίας, αναγνώρισε ότι η λαϊκιστική, εθνικιστική και αντιμεταναστευτική παράταξη υπέστη βαριές απώλειες. «Δεν θα εγκαταλείψω το πλοίο εν μέσω θύελλας, θα αναλάβω την ευθύνη και θα αποκαταστήσω το κόμμα», είπε σε οπαδούς του, υποσχόμενος να «ακούσει το μήνυμα των ψηφοφόρων». Το Κόμμα του Λαού της Δανίας οδεύει να χάσει το μισό ποσοστό των ψήφων που συγκέντρωσε το 2015 (8,7% από 21%), σύμφωνα με το δανέζικο δημόσιο τηλεοπτικό δίκτυο DR. Το κόμμα υποστήριζε την κεντροδεξιά κυβέρνηση του Λαρς Λόκε Ράσμουσεν στη Βουλή.

Οι Σοσιαλδημοκράτες αναμένεται να επωφεληθούν από την άνοδο κομμάτων της κεντροαριστεράς και της αριστεράς στη Δανία, ένα «κόκκινο μπλοκ» που θα καταλάβει 91 από τις 179 έδρες της επόμενης Βουλής, έναντι 79 ως 80 των κομμάτων της δεξιάς.

Η 41χρονη Φρέντεριξεν έχει δηλώσει πως σκοπεύει να ηγηθεί μιας κυβέρνησης μειοψηφίας που θα νομοθετεί με την υποστήριξη άλλων πολιτικών δυνάμεων κατά περίπτωση και βάσει των θέσεών τους για τον κάθε φορά εξεταζόμενο φάκελο.

Το αποτέλεσμα σηματοδοτεί τη στροφή ακόμη μια σκανδιναβικής χώρας, της τρίτης φέτος, στη σοσιαλδημοκρατία, καθώς οι ψηφοφόροι φάνηκαν να εξεγείρονται εναντίον των πολιτικών λιτότητας.

Πηγές: ΑΜΠΕ, AFP, Reuters, DPA

TAGS

Κόσμος

Προτεινόμενα για εσάς