ΓΔ ΧΑ ΤΖΙΡΟΣ: εκ.

ΔΝΤ για Κύπρο: Ισχυρή η οικονομία, προβληματίζουν τα κόκκινα δάνεια

Τρίτη, 04 Ιουν 2019 13:29 UPD: 13:31
REUTERS / YURI GRIPAS

Η οικονομική ανάπτυξη σταδιακά επιβραδύνεται, αλλά παραμένει ισχυρή, ενισχυμένη από τους τομείς των υπηρεσιών και των κατασκευών, η οποία χρηματοδοτείται εν μέρει από άμεσες ξένες επενδύσεις, επισημαίνει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο σε ανακοίνωση του για την Κυπριακή οικονομία, τονίζοντας ωστόσο πως τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια εξακολουθούν να είναι μεταξύ των υψηλότερων στην Ε.Ε.

Όπως αναφέρει το ΔΝΤ ενώ η απασχόληση αυξάνεται, οι μισθολογικές πιέσεις και ο πληθωρισμός παραμένουν χαμηλοί. Παράλληλα, τονίζει πως ένα μεγάλο δημοσιονομικό πλεόνασμα συμβάλλει στη μείωση του δημόσιου χρέους μετά από τη σημαντική εφάπαξ αύξηση που σχετίζεται με την πώληση της Κυπριακής Συνεργατικής Τράπεζας (CCB) πέρυσι.

Η απομάκρυνση των μη εξυπηρετούμενων δανείων της Κυπριακής Συνεργατικής Τράπεζας και η τιτλοποίηση ενός μεγάλου χαρτοφυλακίου NPLs έχει οδηγήσει σε σημαντική μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, με αποτέλεσμα η Κύπρος να αναβαθμίσει την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας σε επενδυτικό επίπεδο.

Ωστόσο, συνεχίζει το ΔΝΤ, τα κόκκινα δάνεια εξακολουθούν να είναι μεταξύ των υψηλότερων στην Ευρωπαϊκή Ένωση, τα επίπεδα δημόσιου και ιδιωτικού χρέους παραμένουν αυξημένα και συνεχίζονται οι προσπάθειες για τον καθαρισμό των τραπεζικών ισολογισμών και τη δημιουργία κεφαλαιακών αποθεμάτων.

naftemporiki.gr

Οικονομία & Αγορές

Προτεινόμενα για εσάς