Η ακτινογραφία των ελληνικών εξαγωγών

Πρώτο τρίμηνο 2019
Παρασκευή, 31 Μαϊ 2019 10:56 UPD: 04/06/2019 10:14

Του Γιάννη Κανουπάκη
jkan@naftemporiki.gr

Σε θετικό έδαφος εξακολουθούν να κινούνται οι ελληνικές εξαγωγές στο σύνολο του πρώτου τριμήνου, -παρά την κάμψη που παρατηρήθηκε τον μήνα Μάρτιο-, αποδεικνύοντας πως αντέχουν στους διεθνείς κραδασμούς αλλά και στα εμπόδια που εξακολουθούν να υπάρχουν στο εσωτερικό (υψηλή φορολογία, έλλειψη ρευστότητας κ.ά.). 

Σύμφωνα με τα τελευταία επικαιροποιημένα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ και την επεξεργασία του ΠΣΕ, η αύξηση σε σχέση με το περυσινό διάστημα Ιανουαρίου-Μαρτίου είναι 1,1%, συμπεριλαμβανομένων των πετρελαιοειδών. Βεβαίως, σημαντικά ανεβασμένες είναι στο α΄τρίμηνο και οι εισαγωγές, στο 5%, γεγονός που διευρύνει το εμπορικό έλλειμμα, χτυπώντας «καμπανάκι» για την ανάγκη τόνωσης της εγχώριας παραγωγής. Η συνολική αξία των εξαγωγών στο α΄τρίμηνο έφθασε τα 7,9 δις και των εισαγωγών τα 13,5 δις ευρώ.

Παρακολουθώντας την πορεία των κλάδων, διαπιστώνουμε ότι από τις αρχές του έτους μέχρι και τον τρίτο μήνα, τα αγροτικά προϊόντα έχουν κάμψη πάνω από 10%, οι πρώτες ύλες αύξηση περίπου 22%, τα καύσιμα υποχωρούν κατά 3% και τα βιομηχανικά προϊόντα δυναμώνουν κατά 8,3%. 

Αύξηση σε διψήφιο ποσοστό συνέχισαν να παρουσιάζουν τον Μάρτιο οι εξαγωγές ελληνικών ενδυμάτων. Σύμφωνα με τα στοιχεία, που έδωσε στη δημοσιότητα ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Πλεκτικής & Ετοίμου Ενδύματος Ελλάδος (ΣΕΠΕΕ), συνολικά το πρώτο τρίμηνο ήταν άκρως δυναμικό για τις πωλήσεις του κλάδου στο εξωτερικό. 

Με άλμα το α’ δίμηνο

Τον Μάρτιο κατεγράφη αύξηση 11,4%, ύστερα από άλμα 39,8% το πρώτο δίμηνο. Συνολικά το πρώτο τρίμηνο του έτους, η αξία των ελληνικών εξαγωγών ενδυμάτων ανήλθε στα 235 εκατ. ευρώ, καταγράφοντας αύξηση κατά 29,7% έναντι του αντίστοιχου διαστήματος του 2018 που ήταν 182 εκατ. ευρώ. 

Η ακτινογραφία των ελληνικών εξαγωγών

Υπενθυμίζεται ότι την διετία 2017-2018 οι εξαγωγές ενδυμάτων κατέγραψαν αθροιστικά αύξηση 25%. Ελαφρά αυξημένες κατά 3,1% ήταν οι εξαγωγές και της κλωστοϋφαντουργίας οι οποίες ανήλθαν σε 104 εκατ. ευρώ. Εντυπωσιακή άνοδος καταγράφηκε στις εξαγωγές του ελληνικού βαμβακιού. 

Η αξία των εξαγωγών το πρώτο τρίμηνο του 2019 ανήλθε σε 188 εκατ. ευρώ αυξημένη κατά 83%. Συνολικά οι εξαγωγές της αλυσίδας ένδυσης – κλωστοϋφαντουργίας, συμπεριλαμβανομένης της πρωτογενούς παραγωγής (βαμβακιού), κατέγραψε αύξηση 36,9% το πρώτο τρίμηνο του 2019. 

Η αξία εξαγωγών ανήλθε σε 528 εκατ. ευρώ έναντι 386 εκατ. ευρώ του πρώτου τριμήνου του 2018. Αύξηση καταγράφηκε και στις εισαγωγές. Οι εισαγωγές ενδυμάτων ήταν αυξημένες κατά 17% το α’ τρίμηνο ενώ της κλωστοϋφαντουργίας κατά 2,5%. Συνολικά η αξία εισαγωγών ένδυσης – κλωστοϋφαντουργίας το α’ τρίμηνο ανήλθε σε 716 εκατ. ευρώ. 

Αφιερώματα