Τσαβούσογλου: Μέσω Τουρκίας η μεταφορά του αερίου της Κύπρου

Τετάρτη, 15 Μαϊ 2019 19:25 UPD: 19:30
REUTERS / Umit Bektas

«Αν οι Κύπριοι κάνουν μονομερές ενέργειες θα κάνουμε αυτό που πρέπει. Ενημερώσαμε τους Πρέσβεις και όλοι είδαν την αλήθεια. Θα κάνουμε γεωτρήσεις στην υφαλοκρηπίδα μας», τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Παράλληλα, ανέφερε πως η Τουρκία  θα υπερασπιστεί  μέχρι τέλους τα δικαιώματα της Τουρκίας και των Τουρκοκυπρίων.

Στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε για θέματα εξωτερικής πολιτικής ανέφερε πως «είχαν αντιδράσει κάποιες χώρες. Οι αρμόδιοι μας ενημέρωσαν τις χώρες και τους πρέσβεις των χωρών της Ε.Ε και τους ενημέρωσαν στο υπουργείο μας. Και όλοι είδαν την πραγματικότητα. Η Τουρκία άνετα μπορεί να κάνει γεωτρήσεις μέσα στην υφαλοκρηπίδα της» δήλωσε ο Τσαβούσογλου και τόνισε πως «δεν σημαίνει πως ισχύει η Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη που κήρυξε μια χώρα χωρίς να έρθει σε συμφωνία με την Τουρκία. Καμία ανακοίνωση δεν είναι αποδεκτή αν δεν περιλαμβάνει κι εμάς».

Ο ίδιος τόνισε πως «η Τουρκία έχει καταγράψει την υφαλοκρηπίδα της στα Ηνωμένα Έθνη. Θα συνεχίσουμε και τις γεωτρήσεις μας στα οικόπεδα που μας παραχώρησε η "Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου"».

Ο Cavusoglu πρότεινε τη μεταφορά του αποθεμάτων αερίου της Κύπρου μέσω της Τουρκίας. «Αντί να μιλούν εναντίον της Τουρκίας πρέπει να λυθεί το θέμα από τις ρίζες του. Τότε μόνο θα γίνει η σωστή εκμετάλλευση  των αποθεμάτων που βρίσκονται γύρω από το νησί και θα μπορούν να μεταφερθούν στις διεθνείς αγορές μέσω της Τουρκίας», ανέφερε.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΙΒΝΑ

Κόσμος

Προτεινόμενα για εσάς