ΓΔ ΧΑ ΤΖΙΡΟΣ: εκ.

Επενδυτικές συνταγές 400 εκατ. ευρώ από τις φαρμακευτικές

Προγράμματα με έμφαση στην έρευνα και ανάπτυξη
Τετάρτη, 15 Μαϊ 2019 19:45
REUTERS / LUCY NICHOLSON

Από την έντυπη έκδοση 

Του Γιώργου Σακκά
gsakkas@naftemporiki.gr

Σε μια πενταετία έντονης δραστηριότητας φαίνεται να εισέρχεται ο κλάδος του φαρμάκου, με τις διοικήσεις των μεγάλων εγχώριων παραγωγικών μονάδων να ανακοινώνουν συνολικά επενδυτικά προγράμματα τα οποία αναμένεται να πλησιάσουν τα 400 εκατ. ευρώ, με σημαντικό μέρος αυτών να αφορά την έρευνα και ανάπτυξη. Την ίδια στιγμή η πρόσφατη εξαγορά της εταιρείας Genepharm είναι ενδεικτική για το ενδιαφέρον που παρουσιάζει ο κλάδος και για επενδύσεις από ξένους.

Pharmathen
Τη μερίδια του λέοντος στον επενδυτικό στίβο κατέχει η εταιρεία Pharmathen, η οποία στοχεύοντας να κατακτήσει μερίδιο σε μια αγορά 12 δισ. δολαρίων προχωρά σε νέο πενταετές επενδυτικό πρόγραμμα 250 εκατ. ευρώ, για την ανάπτυξη καινοτόμων τεχνολογιών χορήγησης φαρμάκων με νέα έρευνα, αλλά και για τη δημιουργία ενός νέου εργοστασίου στα όρια των υπαρχουσών εγκαταστάσεων στις Σάπες Ροδόπης. Σύντομα δε αναμένεται να κυκλοφορήσουν τα 6 πρώτα προϊόντα της στην αγορά, με βάση τη νέα τεχνολογία LAI (Ενέσιμα Βραδείας Αποδέσμευσης) την οποία έχει αναπτύξει, αποτελώντας μάλιστα το leader στην ανάπτυξη αυτής της τεχνολογίας. Στόχος είναι η συνεργασία με τους 10 κορυφαίους φαρμακευτικούς κολοσσούς του κόσμου, γεγονός το οποίο θα «επιβάλει» περαιτέρω επενδύσεις.

Demo
Νέο τριετές επενδυτικό πρόγραμμα 30 εκατ. ευρώ υλοποιεί ήδη από φέτος η φαρμακοβιομηχανία Demo, μια κίνηση η οποία αναμένεται να καθιερώσει την εταιρεία μεταξύ των τριών μεγαλύτερων στην Ευρώπη στον τομέα των λυοφίλων. H επένδυση αφορά νέα μονάδα παραγωγής γυάλινων φιαλιδίων και λυοφίλων, είναι δυναμικότητας 150 εκατ. φιαλιδίων σε υγρή μορφή και 20 εκατ. φιαλιδίων σε λυόφιλη μορφή. 

ΟΦΕΤ
Την υλοποίηση ενός νέου επενδυτικού πλάνου, ύψους 15 εκατ. ευρώ, το οποίο αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του 2021, αλλά και τη δημιουργία νέας μονάδας εκχυλισμάτων φαρμακευτικών φυτών προωθεί ο Όμιλος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Τσέτη (ΟΦΕΤ), Ιουλία Τσέτη, που απαρτίζεται από τις Uni-pharma & InterMed αλλά και την εμπορική εταιρεία στην Κύπρο Pharmabelle.

Boehringer
Νέες επενδύσεις που αναμένεται να ξεπεράσουν τα 20 εκατ. ευρώ προγραμματίζει η Boehringer Ingelheim στην Ελλάδα. Σύμφωνα επίσης με τα πλάνα της διοίκησης το εργοστάσιο στο Κορωπί αναμένεται να γίνει το μεγαλύτερο κέντρο παραγωγής για τα βασικά προϊόντα της εταιρείας στην Ευρώπη, εξάγοντας σε περισσότερες από 68 χώρες. Στόχος της εταιρείας είναι η εξασφάλιση της πιστοποίησης του εργοστασίου από τον FDA προκειμένου να εξάγει στις ΗΠΑ, μια διαδικασία που όταν ολοκληρωθεί θα επιφέρει αύξηση των εξαγωγών προς την Αμερική της τάξης των 600 εκατ. ευρώ.

ΕΛΠΕΝ
Επενδύσεις προκειμένου να ενισχυθεί περαιτέρω η εξαγωγική δραστηριότητά της προωθεί η ΕΛΠΕΝ, οι οποίες επίσης εκτιμάται να ξεπεράσουν τα 20 εκατ. ευρώ τα επόμενα χρόνια. Την ίδια στιγμή η εταιρεία επενδύει περί τα 8-10 εκατ. ευρώ ετησίως σε έρευνα και ανάπτυξη. 

Syn Lab
Η εταιρεία Syn Innovation Laboratories στα μόλις τέσσερα χρόνια παρουσίας της έχει καταφέρει να πετύχει κύκλο εργασιών 18 εκατ. ευρώ και ξεκινά ένα φιλόδοξο επενδυτικό πρόγραμμα 7,5 εκατ. ευρώ για την επέκτασή της στην πυρηνική ιατρική με τη δημιουργία παραγωγικής μονάδας στον τομέα των ραδιοφαρμάκων. Ειδικότερα η εταιρεία προχωρά σε επενδυτικό σχέδιο που αναφέρεται στη δημιουργία νέας μονάδας παραγωγής ραδιοφαρμάκων που χρησιμοποιούνται σε εξετάσεις εντοπισμού καρκινικών όγκων σε αρχικό στάδιο στην περιοχή των Αγίων Θεωδώρων-Λουτρακίου - Περαχώρας. Το ποσό ενίσχυσης με τη μορφή της φορολογικής απαλλαγής ανέρχεται σε 2,35 εκατ. ευρώ.

Εκτιμάται ότι μέσα στην τρέχουσα χρονιά θα επιτευχθεί η εγκατάσταση του κυκλότρου, αλλά το πιθανότερο η μονάδα αναμένεται να λειτουργήσει την επόμενη χρονιά. Η επένδυση θα γίνει με ίδια κεφάλαια, χωρίς μάλιστα τη χρήση δανεισμού.    

Οικονομία & Αγορές

Προτεινόμενα για εσάς