ΓΔ ΧΑ ΤΖΙΡΟΣ: εκ.

Διεθνείς αγορές: Προσπάθεια ανάκαμψης ύστερα από απώλειες 2,1 τρισ. δολ.

Παρασκευή, 10 Μαϊ 2019 11:13 UPD: 11:28
REUTERS / BRENDAN MCDERMID

Στο θετικό σενάριο που θέλει τις δύο μεγάλες οικονομίες του πλανήτη να καταλήγουν σε έναν συμβιβασμό, παρά τα νέα πυρά των τελευταίων ημερών, φαίνεται να ποντάρουν σήμερα οι επενδυτές. Στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια η έναρξη της συνεδρίασης βρήκε τους δείκτες σε τροχιά ανάκαμψης, ενώ άνοδο είχαμε νωρίτερα και στα περισσότερα χρηματιστήρια της Ασίας, τα οποία έκλεισαν λίγες ώρες αφότου τέθηκε σε ισχύ η αύξηση των δασμών στο 25% από 10% σε κινεζικές εισαγωγές αξίας 200 δισ. δολαρίων. Θα μπορούσε έτσι να ολοκληρωθεί με μία νότα αισιοδοξίας μία επώδυνη εβδομάδα για τις παγκόσμιες μετοχές. 

Στις 11:00 πμ ώρα Ελλάδος ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 καταγράφει άνοδο 0,8%. Στο Λονδίνο ο FTSE 100 ενισχύεται 0,6%, ενώ σε Παρίσι και Φραγκφούρτη, CAC και DAX παρουσιάζουν κέρδη 0,9% έκαστος. Στο +1,1% και ο FTSE MIB στο Μιλάνο.

Νωρίτερα στην Ασία ο Σύνθετος Δείκτης της Σαγκάης άλλαξε αρκετές φορές ενδοσυνεδριακά πρόσημο, αλλά με ένα εντυπωσιακό ράλι της τελευταίας στιγμής βρέθηκε στο +3%. Στο Τόκιο ο Nikkei περιόρισε τις απώλειες του, αλλά δεν κατέφερε να ανέβει σε θετικό έδαφος, αφού η ανατίμηση του γιεν έθεσε υπό πίεση τις εξαγωγικές επιχειρήσεις. Έκλεισε έτσι στο -0,27%. 

Η σημερινή ανάκαμψη έρχεται ύστερα από μία εβδομάδα φόβου και ρευστοποιήσεων, κατά την οποία ο παγκόσμιος δείκτης MSCI World Ιndex έχασε 2,1 τρισ. δολάρια από την αξία του. Ο ιαπωνικός Topix είδε περισσότερο από το ήμισυ των κερδών του 2019 να σβήνουν, ενώ και ο αμερικανικός S&P 500 έως και την Πέμπτη όδευε προς τη χειρότερη εβδομάδα από τα περασμένα Χριστιούγεννα, με τέσσερις διαδοχικές συνεδριάσεις πτώσης. Στις ΗΠΑ οι μεταποιητικές βιομηχανίες ανησυχούν ότι ο «πόλεμος» θα μπορούσε να στοιχίσει 400.000 θέσεις εργασίας. 

Οι επενδυτές προέβησαν, όπως ήταν αναμενόμενο, σε ξεπούλημα και των κινεζικών μετοχών. Σύμφωνα με στοιχεία του Bloomberg οι ξένοι επενδυτές προχωρούσαν κατά μέσο όρο σε καθαρές πωλήσεις μετοχών της κυρίως Κίνας αξίας 4,4 δισ. γιουάν (640 εκατ. δολ.) ημερησίως μέσω της χρηματιστηριακής σύνδεσης με το Χονγκ Κονγκ αυτή την εβδομάδα.

naftemporiki.gr 

 

Οικονομία & Αγορές

Προτεινόμενα για εσάς