ΓΔ ΧΑ ΤΖΙΡΟΣ: εκ.

Ερωτηματικό στα σχέδια του ΟΔΔΗΧ για νέα έκδοση ομολόγου

Ανησυχία σε θεσμούς και αγορές με όχημα το πακέτο παροχών - Μη ευνοϊκές και οι διεθνείς συνθήκες
Παρασκευή, 10 Μαϊ 2019 10:38 UPD: 11:01
REUTERS / RALPH ORLOWSKI

Η «εβδομάδα των Παθών» ήρθε τελικά μετά το Πάσχα για τα ελληνικά ομόλογα.

Η «εβδομάδα των Παθών» ήρθε τελικά μετά το Πάσχα για τα ελληνικά ομόλογα. Σε μία πλήρη μεταστροφή του κλίματος, που είχε δημιουργηθεί τόσο από εσωτερικούς όσο και από εξωτερικούς ευνοϊκούς παράγοντες, το κόστος δανεισμού της χώρας στην αγορά χρέους αυξήθηκε σημαντικά τις τελευταίες ημέρες, εν μέσω ανακοινώσεων για παροχές μπροστά στις κάλπες και σοβαρών ενστάσεων από τους θεσμούς. Η εξέλιξη αυτή έρχεται να βάλει ένα μεγάλο ερωτηματικό στα σχέδια του ΟΔΔΗΧ για ακόμη μία έξοδο στις αγορές μέσα στον Μάιο. 

Αν και οι εκλογές έως τώρα δεν ήταν παράγοντας που επηρέαζε αρνητικά τους ελληνικούς τίτλους- με τους επενδυτές να βλέπουν πολιτική σταθερότητα ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα ή και και να θρέφουν ελπίδες για μία πολιτική ακόμη πιο φιλική προς τις επιχειρήσεις και τις επενδύσεις- φαίνεται πια να επηρεάζουν τις διαθέσεις των αγορών. Και τούτο γιατί η προεκλογική αντιπαράθεση γίνεται σε υψηλότατους τόνους, και συνοδεύεται από έντονη παροχολογία. 

Οι εξαγγελίες του Αλέξη Τσίπρα φαίνεται να κατέβαλαν εξαπίνης τους θεσμούς και αυτό ήταν κάτι που σίγουρα δεν άρεσε στην αγορά. Eυρωπαίοι αξιωματούχοι που μίλησαν στο Reuters υπό καθεστώς ανωνυμίας εκφράζουν ανησυχία ότι αυτές ενδεχομένως να έρχονται σε κόντρα με τις δεσμεύσεις της Αθήνας απέναντι στους πιστωτές. Προσθέτουν πάντως ότι η συζήτηση συνεχίζεται και κανείς δεν μπορεί να προδικάσει το αποτέλεσμα. Κίτρινη κάρτα είχε βγάλει μία ημέρα νωρίτερα και ο επικεφαλής της αποστολής του ΔΝΤ στην Ελλάδα. 

Ακόμη και εάν καμφθούν οι ενστάσεις των θεσμών, το κλίμα τόσο στο Χρηματιστήριο Αθηνών όσο και στην ΗΔΑΤ έχει επιδεινωθεί αισθητά. Έως τώρα τα ελληνικά ομόλογα ήταν οι μεγάλοι πρωταγωνιστές της ευρωπαϊκής αγοράς, αφού ευνοούνταν τόσο από την διεθνή τάση, που έστρεφε τους επενδυτές στην ασφάλεια του κρατικού χρέους όσο και από τις άκρως ελκυστικές- σε σχέση με εκείνες των ομολόγων της υπόλοιπης Ευρωζώνης- αποδόσεις τους. Με το μεγάλο μέρος του ελληνικού χρέους να βρίσκεται στα χέρια των πιστωτών, τα κρατικά ομόλογα της χώρας συνιστούν μία ασφαλή επιλογή, που όμως προσφέρει ένα διόλου ευκαταφρόνητο επιτόκιο, την ώρα που οι αποδόσεις των γερμανικών ομολόγων είναι υπό το μηδέν και ακόμη και των ισπανικών κινούνται κάτω από το 1%. 

Η αυξημένη όρεξη των επενδυτών είχε ως αποτέλεσμα ο ΟΔΔΗΧ να ετοιμάζεται για μία έκδοση 7ετους ομολόγου πριν από τις Ευρωεκλογές. Ορισμένοι περίμεναν μάλιστα ότι αυτή θα μπορούσε να έρθει ακόμη και μέσα στην πρώτη εβδομάδα του Μαΐου. Πλεόν ο οργανισμός φαίνεται να τηρεί στάσης αναμονής, αφού οι συνθήκες δεν είναι πια ευνοϊκές.  

Η απόδοση του ελληνικού δεκαετούς διαμορφώνεται στο 3,54%, όταν πριν από λίγο καιρό είχε υποχωρήσει ακόμη και κάτω από το 3,3%. Πριν από ένα μήνα η απόδοση του ομολόγους αναφοράς είχε υποχωρήσει στο 3,274%, τα χαμηλότερα επίπεδα από τον Σεπτέμβριο του 2005 και πολύ κοντά στο ιστορικό ναδίρ του 3,203%. Έκτοτε είχε σταθεροποιηθεί αλλά την τελευταία εβδομάδα ακολούθησε την ανιούσα.  

Τα επόμενα βήματα της χώρας στις αγορές θα κριθούν ακριβώς από το εάν οι πιέσεις στα ελληνικά ομόλογα θα επιμείνουν ή θα έχουμε μία θετική εξέλιξη στη διαπραγμάτευση με τους θεσμούς, που θα βελτιώσει και πάλι το κλίμα. 

naftemporiki.gr 

 

 

Οικονομία & Αγορές

Προτεινόμενα για εσάς