ΓΔ ΧΑ ΤΖΙΡΟΣ: εκ.

Γιατί επενδύει η Costa Navarino στο γκολφ

Με 1,5 δισ. ευρώ ενισχύει ετησίως τον ευρωπαϊκό τουρισμό το γκολφ
Δευτέρα, 15 Απρ 2019 14:12 UPD: 14:13

Το διάστημα 20-23 Φεβρουαρίου πραγματοποιήθηκε στην Costa Νavarino το 3ο διεθνές τουρνουά Messinia Pro-Am, που συγκέντρωσε επαγγελματίες και λάτρεις του αθλήματος σε 31 ομάδες (σύνολο 124 παίκτες: 31 επαγγελματίες και 93 ερασιτέχνες) από 20 χώρες, μεταξύ των οποίων ο ηθοποιός Μπιλ Μάρεϊ. 

Από την έντυπη έκδοση 

Του Λάμπρου Καραγεώργου
lkar@naftemporiki.gr

Επενδύει για να καταστήσει την Ελλάδα προορισμό για τους λάτρεις του γκολφ η Costa Navarino, η οποία σε πρώτη φάση επιδιώκει να διπλασιάσει τουλάχιστον τον αριθμό των παικτών που θα προτιμήσουν τις εγκαταστάσεις της στη Μεσσηνία με τη δημιουργία των δύο νέων γηπέδων γκολφ διεθνών προδιαγραφών που έχει σε εξέλιξη.

Άγνωστο σχετικά άθλημα στην Ελλάδα το γκολφ, συγκεντρώνει ωστόσο τις προτιμήσεις περίπου 80 εκατ. παικτών παγκοσμίως, ενώ στην Ευρώπη ο αριθμός των γκόλφερ ανήλθε το 2017 στα 4,142 εκατ., σύμφωνα με την πλέον πρόσφατη μελέτη της KPMG. Σύμφωνα με την ίδια μελέτη, στη χώρα μας οι γκόλφερ μειώθηκαν στους 1.038 έναντι 1.514 έναν χρόνο πριν.

Το γκολφ υπολογίζεται ότι συνεισφέρει στην ευρωπαϊκή οικονομία περί τα 15,1 δισ. ευρώ ετησίως, ενώ ειδικά στην τουριστική οικονομία της Ευρώπης προσφέρει περί το 1,5 δισ. ευρώ κάθε χρόνο. 

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι στο τέλος του 2016 υπήρχαν 33.161 υποδομές γκολφ σε 208 χώρες σε όλο τον κόσμο. Το 74% των γηπέδων ωστόσο βρίσκεται σε περιοχές που έχουν πολύ ανεπτυγμένο το άθλημα του γκολφ και συγκεκριμένα σε: ΗΠΑ, Ιαπωνία, Αγγλία, Αυστραλία, Γερμανία, Γαλλία, Σκωτία, Σουηδία και Νότιο Αφρική. Στην Ευρώπη η KPMG υπολογίζει ότι υπάρχουν 6.961 γήπεδα γκολφ. Επίσης 556 νέα γήπεδα γκολφ κατασκευάζονται σε όλο τον κόσμο, εκ των οποίων τα 89 στην Ευρώπη, ενώ ιδιαίτερη άνθηση έχει το άθλημα στην Ασία, όπου σχεδιάζονται 109 γήπεδα και 67 είναι υπό κατασκευή.

Τα γήπεδα στην Ευρώπη
Στην Ευρώπη τα περισσότερα γήπεδα είναι στην Αγγλία (1.991) και ακολουθούν η Γερμανία (747), η Γαλλία (637), η Σκωτία (540) και η Σουηδία (485). Παρά τις κατά καιρούς αμφισβητήσεις που δέχεται το άθλημα ως μη φιλικό προς τος περιβάλλον από διάφορες οικολογικές οργανώσεις, καθώς -όπως υποστηρίζεται- τα γήπεδα γκολφ έχουν υψηλές απαιτήσεις στη χρήση φυσικών πόρων (έδαφος, νερά, ενέργεια κ.ά.) και καταλαμβάνουν μεγάλες εκτάσεις, εντούτοις πολλές χώρες επενδύουν στην ανάπτυξη του αθλήματος για να προσελκύσουν τουρισμό, καθώς υπολογίζεται ότι ένας Ευρωπαίος γκόλφερ όταν ταξιδεύει για να παίξει γκολφ ξοδεύει κατά μέσο όρο περισσότερα από 250 ευρώ την ημέρα.

Ενδεικτικά να αναφέρουμε ότι δύο μεσογειακές χώρες, η Ισπανία και η Πορτογαλία, δίνουν μεγάλη σημασία στην προσέλκυση γκόλφερ, από τη Βόρειο Ευρώπη κυρίως. 

Έτσι, σύμφωνα με τη μελέτη της KPMG, η Ισπανία το 2017 είχε 349 γήπεδα γκολφ και η Πορτογαλία 79. 

Στην Ελλάδα
Στην Ελλάδα, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, λειτουργούν σήμερα επτά γήπεδα γκολφ διεθνών προδιαγραφών (18 οπών) και ένα γήπεδο 9 οπών. Ειδικότερα δύο γήπεδα γκολφ 18 οπών λειτουργούν στην Costa Navarino, ένα γήπεδο 18 οπών στην Κέρκυρα (Corfu Golf Club), ένα γήπεδο 18 οπών στην Αττική (Golf Club Γλυφάδας), ένα γήπεδο 18 οπών στη Ρόδο (Afantou Golf Club), ένα γήπεδο 18 οπών στη Χαλκιδική (Porto Carras Golf Club), ένα γήπεδο 18 οπών στη Χερσόνησο Κρήτης (The Crete Golf Club), και ένα γήπεδο 9 οπών στην Ελούντα Κρήτης.

Στην Costa Navarino εκτιμούν ότι υπάρχει έδαφος περαιτέρω ανάπτυξης του γκολφ στην Ελλάδα και του τουρισμού με άξονα τα τουρνουά γκολφ. Στόχος τους είναι η αύξηση του αριθμού των γκόλφερ που θα επισκέπτονται την Costa Navarino, αλλά και η διεύρυνση περαιτέρω της σεζόν, παράλληλα με τη διείσδυση του παιχνιδιού στην ελληνική κοινωνία και για τον λόγο αυτό έχουν ιδρύσει την Ακαδημία γκολφ. Επισημαίνεται ότι η υψηλή σεζόν του γκολφ είναι από τον Φεβρουάριο έως τον Απρίλιο και από τον Οκτώβριο μέχρι τον Νοέμβριο. Ο μέσος όρος παραμονής ενός γκόλφερ στο ξενοδοχείο είναι 6-7 ημέρες, ενώ για το 2018 υπολογίζεται ότι ήρθαν περίπου 7.000-7.500 γκόλφερ (είτε καθαρά για διακοπές γκολφ είτε στο ευρύτερο πλαίσιο των διακοπών τους) στα δύο ξενοδοχεία της Costa Navarino. 

The Bay Course
Όπως σημειώνουν οι άνθρωποι της Costa Νavarino, πολλά θα αλλάξουν όταν ολοκληρωθούν οι νέες επενδύσεις που αφορούν το άθλημα. 

Πιο συγκεκριμένα σε μερικούς μήνες ολοκληρώνεται το νέο υπόσκαφο golf club του γηπέδου The Bay Course, σε μια τοποθεσία με μοναδική θέα στον κόλπο του Ναβαρίνου, το οποίο θα ενισχύσει την εμπειρία των παικτών. Αποτελεί ένα από τα πρώτα υπόσκαφα clubhouse που βρίσκονται σε γήπεδα γκολφ ανά τον κόσμο. Παράλληλα, προχωρά η κατασκευή των δύο νέων γηπέδων 18 οπών στο Navarino Hills, τα οποία έχει σχεδιάσει o Jose Maria Olazabal, σε ένα οροπέδιο 5.000 στρεμμάτων, προσφέροντας μοναδική θέα προς την Πύλο, τον κόλπο του Ναβαρίνου και το νησάκι Σφακτηρία. Με τη νέα ανάπτυξη στο Navarino Hills, τα γήπεδα αυξάνονται σε τέσσερα συνολικά, σε απόσταση μόλις 13 χλμ. μεταξύ τους και με τις ίδιες υψηλές προδιαγραφές, καθιστώντας την Costa Navarino έναν από τους λίγους προορισμούς γκολφ ανά τον κόσμο που συγκεντρώνει αυτά τα χαρακτηριστικά. O αριθμός των γκόλφερ αναμένεται να αυξηθεί σημαντικά σε συνάρτηση με την περαιτέρω διεύρυνση της τουριστικής σεζόν, καθώς -όπως υπολογίζεται- ο αριθμός των γκόλφερ που θα προτιμήσει να επισκεφθεί έναν προορισμό αυξάνεται πολλαπλασιαστικά βάσει του αριθμού των γηπέδων. Δηλαδή στους 100 ερωτηθέντες γκόλφερ μόνο το 15% θα επιλέξει έναν προορισμό που έχει ένα γήπεδο. Το ποσοστό αυτό ανεβαίνει στο 25% εάν τα γήπεδα είναι δύο, στο 75% εάν τα γήπεδα είναι τρία και φτάνει στο 100% εάν τα γήπεδα είναι τέσσερα, καθώς οι παίκτες θέλουν να αλλάζουν γήπεδα στη διάρκεια των τουρνουά.

Με βάση λοιπόν τα παραπάνω η Costa Navarino υπολογίζει ότι ο αριθμός των γκόλφερ αναμένεται να αυξηθεί σημαντικά σε συνάρτηση με την περαιτέρω διεύρυνση της τουριστικής σεζόν και θα φτάσει τους 15.000-18.000 παίκτες.    

Οικονομία & Αγορές

Προτεινόμενα για εσάς