Πάτρα-Ναύπακτος: Πωλούσαν και σε ανήλικους χασίς και κοκαΐνη

Πέμπτη, 04 Απρ 2019 19:59 UPD: 20:03
Eurokinissi / ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Τέλος στη δράση δύο εγκληματικών οργανώσεων που διακινούσαν συστηματικά ναρκωτικές ουσίες κυρίως στη Ναύπακτο και την Πάτρα έβαλε η ΕΛ.ΑΣ.

Πιο αναλυτικά, συνελήφθησαν την Τρίτη και την Τετάρτη σε Ναύπακτο, Μεσολόγγι, Ευπάλιο, Πάτρα και Αθήνα συνολικά 13 άτομα, όλοι Έλληνες, σε ευρείας κλίμακας αστυνομική επιχείρηση που οργανώθηκε από άνδρες του Αστυνομικού Τμήματος Ναυπακτίας, με τη συνδρομή των Υποδιευθύνσεων Ασφαλείας Αθηνών και Πατρών, της Ο.Π.Κ.Ε Αιτωλίας, του Τμήματος Ασφαλείας Μεσολογγίου, του Αστυνομικού Τμήματος Ευπαλίου , της Περιφερειακής Ομάδας Δίωξης Ναρκωτικών και των ομάδων Κ9 του Κεντρικού Λιμεναρχείου Πατρών.

Παράλληλα, συνελήφθησαν άλλα 23 άτομα, για κατοχή και αγορά ναρκωτικών από τους διακινητές των δύο αυτών οργανώσεων.

Επιπλέον, ταυτοποιήθηκαν τα πλήρη στοιχεία άλλων 164 ατόμων που αγόραζαν ή προμηθεύονταν ναρκωτικά από τις εν λόγω εγκληματικές οργανώσεις και σχηματίστηκε σε βάρος τους η ανάλογη δικογραφία.

Από την έρευνα του Αστυνομικού Τμήματος Ναυπακτίας πρόεκυψε ότι οι συλληφθέντες, με δύο συνεργούς τους που αναζητώνται, είχαν συστήσει δύο εγκληματικές οργανώσεις που διακινούσαν χασίς και κοκαΐνη.

Η πρώτη αποτελούνταν από δέκα άνδρες, ηλικίας από 22 έως και 59 ετών, από τους οποίους συνελήφθησαν οι εννέα, ενώ ταυτοποιήθηκαν τα πλήρη στοιχεία του δέκατου.

Η δεύτερη αποτελούνταν από πέντε άνδρες, ηλικίας από 29 έως και 36 ετών, από τους οποίους συνελήφθησαν οι τέσσερις, ενώ ταυτοποιήθηκαν τα πλήρη στοιχεία του πέμπτου.

Όπως διαπιστώθηκε, τα μέλη της πρώτης οργάνωσης, λειτουργώντας σε τρεις ομάδες των τριών-τεσσάρων ατόμων, διακινούσαν χασίς και κοκαΐνη το τελευταίο έτος σε τοξικομανείς, κυρίως σε Ναύπακτο και Πάτρα, ενώ μια από τις ομάδες χρησιμοποιούσε και κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος ως σημείο διακίνησης των ναρκωτικών.

Σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ., τα μέλη της πρώτης εγκληματικής οργάνωσης είχαν διακινήσει ή προμηθεύσει χασίς και κοκαΐνη ακόμα και σε πέντε ανήλικα αγόρια και κορίτσια.

Τα μέλη της δεύτερης εγκληματικής οργάνωσης διακινούσαν τους τελευταίους έντεκα μήνες χασίς και κοκαΐνη σε χρήστες στη Ναύπακτο.

Οι αστυνομικοί του Αστυνομικού Τμήματος Ναυπακτίας, στο πλαίσιο των ερευνών τους, είχαν ήδη πραγματοποιήσει από τον περασμένο Ιούλιο μέχρι και φέτος τον Ιανουάριο άλλες 25 συλλήψεις ατόμων που είχαν προμηθευτεί από την εγκληματική οργάνωση ναρκωτικές ουσίες και ενός διακινητή που κατείχε περίπου μισό κιλό χασίς και τμήμα δενδρυλλίων της ίδιας ουσίας.

Οι δράστες είχαν συγκεκριμένους και διακριτούς ρόλους όπως διακινητές, μεταφορείς, ενδιάμεσοι στην πώληση και αποθηκάριοι κάνναβης, ενώ για να δυσχεράνουν τον εντοπισμό τους από τις Αστυνομικές Αρχές χρησιμοποιούσαν τηλεφωνικές συνδέσεις που ανήκαν σε άλλα πρόσωπα, κωδικοποιημένη φρασεολογία και εναλλακτικούς τρόπους επικοινωνίας, όπως τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Επίσης, συμμετείχαν σε ομάδα με περισσότερα από 200 μέλη, σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης, όπου αναρτούσαν πληροφορίες σχετικά με κινήσεις αστυνομικών, περιπολικών και σημείων όπου γίνονται αστυνομικοί έλεγχοι.

Όπως εκτιμάται, το παράνομο περιουσιακό όφελος που αποκόμισαν τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης από τη διακίνηση των ναρκωτικών ξεπερνά τις 75.000 ευρώ.

Σε έρευνες, παρουσία δικαστικών λειτουργών, στα σπίτια των συλληφθέντων, αλλά και σε σωματικές έρευνες, οι αστυνομικοί βρήκαν και κατάσχεσαν συνολικά 370 γραμμάρια χασίς από τα οποία τα 34,3 σε μορφή σοκολάτας, πλήρη εξοπλισμό για εγκατάσταση υδροπονικής καλλιέργειας χασίς, 360 γραμμάρια λαθραίου καπνού, πέντε όπλα (δύο απομιμήσεις πυροβόλων όπλων τύπου πιστολιού, δύο αεροβόλα κυνηγετικά όπλα κι ένα τύπου φλόμπερ), έξι φυσίγγια κυνηγητικού όπλου, 10 ναρκωτικά-φαρμακευτικά χάπια, επτά ηλεκτρονικές ζυγαριές ακριβείας, σιδερογροθιά και 4.030 ευρώ.

Σε βάρος των 13 συλληφθέντων σχηματίστηκε, κακουργηματικού χαρακτήρα, δικογραφία, για τα κατά περίπτωση αδικήματα της σύστασης και συμμετοχής σε εγκληματική οργάνωση της διακίνησης, πώλησης, προμήθειας, αποθήκευσης, μεταφοράς ναρκωτικών, της παράβασης του Τελωνειακού Κώδικα καθώς και παράβασης του νόμου για τα όπλα.

Όλοι οδηγήθηκαν στον εισαγγελέα Πρωτοδικών Μεσολογγίου.

Οι έρευνες της ΕΛ.ΑΣ. συνεχίζονται, για να διακριβωθεί πλήρως όλο το εγκληματικό δίκτυο και το φάσμα δράσης του.

naftemporiki.gr

Κοινωνία

Προτεινόμενα για εσάς