Η φυσικοθεραπεία πιθανότατα είναι η καλύτερη αντιμετώπιση για πόνους της μέσης

Πέμπτη, 28 Φεβ 2019 12:22 UPD: 12:22

Της Ανθής Αγγελοπούλου

Η φυσικοθεραπεία, σύμφωνα με νέες μελέτες, αποδεικνύεται το κλειδί για την πιο γρήγορη ανάρρωση των ατόμων που υποφέρουν από πόνους στη μέση.

Η μία εξ αυτών, η οποία διεξήχθη από τους επιστήμονες στο πανεπιστήμιο της Ουάσιγκτον, και η οποία δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Health Servises Reasearch, διαπιστώθηκε έπειτα από ενδελεχή εξέταση των στοιχείων,  περισσοτέρων από 150.000 πασχόντων, ηλικίας 18-64 ετών, ότι τα άτομα που ξεκίνησαν φυσικοθεραπεία αμέσως μετά την έναρξη του πόνου είχαν σημαντικά οφέλη.

Οι ερευνητές παρακολούθησαν για έναν χρόνο την πορεία της υγείας των ασθενών καταγράφοντας τι είδους υπηρεσίας Υγείας χρειάσθηκαν για την αντιμετώπιση της οσφυαλγίας τους, πόσο τους κόστισαν αυτές, καθώς και αν υπήρχε διαφορά στην έκβαση αναλόγως με τη χρονική στιγμή της επίσκεψης στον φυσικοθεραπευτή και την έναρξη της φυσικοθεραπείας. Η μελέτη είχε ως απώτερο στόχο να εξακριβώσει εάν η άμεση έναρξη της φυσικοθεραπείας μπορεί να μειώσει τη χρήση των οπιοειδών παυσίπονων φαρμάκων, καθώς στις Ηνωμένες Πολιτείες τα οπιοειδή χορηγούνται ευρέως και τα τελευταία χρόνια παρατηρείται υπερκατανάλωση, η οποία γίνεται προσπάθεια να αντιμετωπιστεί. Και αυτό, διότι η κακή χρήση των οπιοειδών μπορεί να έχει σοβαρές ανεπιθύμητες ενέργειες, όπως κατάθλιψη, εθισμό, υπερδοσολογία ή ακόμα και θάνατο.

Στη μελέτη αυτή τα άτομα που εξετάσθηκαν χρειάσθηκαν 28% λιγότερες απεικονιστικές εξετάσεις (ακτινογραφίες, μαγνητικές τομογραφίες), είχαν κατά 15% λιγότερες εισόδους στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας για την άμεση αντιμετώπιση του πόνου τους και ξόδεψαν πολύ λιγότερα χρήματα από την τσέπη τους σε ιατρικές επισκέψεις και εξετάσεις. Το σημαντικότερο σημείο ωστόσο, αφορούσε τη φαρμακευτική αγωγή, καθώς είχαν σχεδόν 90% λιγότερες πιθανότητες να χρειασθούν βαριά παυσίπονα φάρμακα για να αντιμετωπίσουν τον πόνο τους.

Ανάλογα ήταν και τα ευρήματα της δεύτερης μελέτης η οποία δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Physical Therapy και, στην οποία αναλύθηκαν στοιχεία από 46.914 πάσχοντες από οσφυαλγία. Σύμφωνα με τα στοιχεία λιγότεροι από 6.700 από αυτούς έκαναν φυσικοθεραπεία. Οι υπόλοιποι αντιμετωπίστηκαν με απεικονιστικές εξετάσεις, ανάπαυση και παυσίπονα.

Οι ερευνητές τους παρακολούθησαν και αυτούς για έναν χρόνο και κατέγραψαν την αγωγή που ακολούθησαν και την έκβασή τους, κατέληξαν στο συμπέρασμα πως όσοι είχαν αρχίσει φυσικοθεραπεία μέσα στις πρώτες 3 ημέρες από την έναρξη των συμπτωμάτων τους, είχαν πολύ καλύτερη έκβαση και σημαντικά μειωμένο κόστος. Επιπλέον, διαπίστωσαν πως ήταν λίγες οι περιπτώσεις όπου έπρεπε να καθυστερήσει η φυσικοθεραπεία, λόγω της κατάστασης των ασθενών.

Όπως μας εξηγεί ο φυσικοθεραπευτής-χειροθεραπευτής Γιώργος Κακαβάς, 8 στους 10 ενήλικες εκδηλώνουν κάποια στιγμή πόνο στη μέση και το 40% περίπου των ατόμων αυτών έχουν σοβαρά συμπτώματα με αποτέλεσμα να χάνουν τον ύπνο τους, να μειώνεται η ικανότητά τους να διεκπεραιώσουν τις καθημερινές δραστηριότητές τους και να περιορίζουν δραστικά την κινητικότητά τους. Σχεδόν 75% χρειάζονται παυσίπονα φάρμακα για να αντιμετωπίσουν τον πόνο τους και σε πολλές περιπτώσεις πρόκειται για ισχυρές ουσίες οι οποίες, λόγω των δυνητικών ανεπιθύμητων ενεργειών τους, πρέπει να λαμβάνονται περιστασιακά και για το μικρότερο δυνατό χρονικό διάστημα. Τα νέα στοιχεία όμως, δείχνουν ότι η φυσικοθεραπεία είναι μία αποδοτική θεραπευτική επιλογή για την οσφυαλγία, ιδιαίτερα όταν στοχεύει στην αιτία της. Με τα σύγχρονα μηχανήματα και μεθόδους που έχουν σήμερα στη διάθεσή τους οι ειδικοί μπορούν να εντοπίσουν την αιτία του πόνου και να καταρτίσουν το κατάλληλο πρόγραμμα που θα την αντιμετωπίσει.

TAGS

Υγεία

Προτεινόμενα για εσάς